Andesteg med brunkartofler, rødkål, grønkålssalat med æble og granatæblekerner samt andesauce

Som nævnt bestod den sidste del af adventshyggen i søndags af en andesteg med hele moletjavsen. Egentlig havde jeg bare tænkt at lave det til min mor, min bror og mig selv, men i sidste øjeblik inviterede vi alligevel min morbror, min kusine og min fætter – min tante skulle arbejde. Men så rakte anden heller ikke til rester, hvilket på den ene side er lidt ærgerligt, men på den anden side bliver det opvejet af at det var ret hyggeligt 😀

Faktisk var det kun anden gang jeg forsøgte mig med andesteg, brunkartofler og skysauce – første gang, hvor jeg har gjort det helt alene. Så i betragtning af det, syntes jeg, det var fantastisk. Og det syntes jeg faktisk under alle omstændigheder 🙂

Opskriften på anden, brunkartofler og sauce er fra Magasinet Mad! 10/11. Inspirationen til grønkålssalaten har jeg fundet her – dog forenklede jeg den en del. Rødkålen er fra glas og chipsene fra pose 😉

Opskriften kan indeholde affiliate-links.

Andesteg med æbler, svesker og hasselnødder

Ingen bedømmelser endnu

Antal: personer

Ingredienser

  • 1 and på 3-3,5 kg
  • groft salt
  • 2 æbler jeg brugte cox orange, som anbefalet
  • 100 g svesker uden sten
  • 100 g hasselnødder
  • bladene fra 4 kviste rosmarin

Sådan gør du

  1. Forvarm ovnen til 160º varmluft. Tag indmaden ud af anden og gem den til saucen. Fjern fedtet ved gumpen og gnid herefter anden godt med salt både indvendigt og udvendigt.
  2. Fjern kernehusene fra æblerne og skær dem i både. Bland med grofthakkede nødder, svesker og hakket rosmarin. Fyld det i anden og luk til med en kødnål eller lignende.
  3. Læg anden med brystet nedad på en rist over en bradepande og  og steg i ovnen i 1 time. Vend den herefter, så brystet vender opad. Hæld andefedtet fra bradepanden over i en skål, hæld lidt af det over anden og hæld 2 dl vand i bradepanden. Steg yderligere i 1 time og 30 minutter.
  4. Når anden er færdig, parteres den og serveres med fyldet ved siden af. (Denne del skulle jeg have lidt hjælp til - er der nogen, der har en fantastisk guide til partering af fjerkræ? Jeg kan simpelthen ikke få taget på det...!)

Opskriften kan indeholde affiliate-links.

Andesauce med portvin

Ingen bedømmelser endnu

Antal: personer

Ingredienser

  • 25 g smør
  • indmad fra and hjerte, kråse, lever
  • 1 lille bundt timian
  • 1 fed hvidløg
  • 1 æble
  • 1 dl portvin
  • 2 spsk hvidvinseddike
  • 8 dl andefond køb gerne en færdig fond og bland op som angivet på pakken - den må gerne være lidt stærk
  • 8 spsk andesky fra bradepanden
  • 4 spsk majsstivelse
  • 8 spsk vand
  • salt og peber

Sådan gør du

  1. Smelt smørret i en gryde, og brun indmaden fra anden heri sammen med timian og hvidløg i skiver i ca. 5 minutter. Skær i mellemtiden æblet i grove stykker, og lad dem brune med i gryden.
  2. Tilsæt portvin og eddike og lad det koge ind til ca. halvdelen. Tilsæt andefond og lad saucen simre i min. 30 minutter - gerne længere, hvis der alligevel er god tid.
  3. Si nu saucen over i en ren gryde, og kog den yderligere ind med andeskyen i 10 minutters tid.
  4. Rør majsstivelse op i vand og hæld det i saucen. Pisk godt, lad saucen koge ind til den rette konsistens - juster med ekstra vand eller jævning - og smag til med salt, peber og evt. lidt ekstra fond.

Opskriften kan indeholde affiliate-links.

Brunkartofler

Ingen bedømmelser endnu

Antal: personer

Ingredienser

  • 1,5 kg små kartofler til bruning + salt til kogning
  • 9 spsk sukker
  • 40 g smør

Sådan gør du

  1. Kog kartofler i rigeligt saltet vand i ca. 15 minutter. Lad dem køle af og pil dem herefter. Når de skal laves, er det en god ide lige at dække dem med lidt koldt vand, mens sukkeret klargøres.
  2. Smelt sukkeret langsomt på en pande - undlad at røre i det, før det er smeltet og lysebrunt. Tilsæt smørret i klatter, lad det bruse op, og hæld kartoflerne (uden vand) på. Vend forsigtigt rundt i dem, indtil de er gennemvarme og flot brune.

Opskriften kan indeholde affiliate-links.

Grønkålssalat med æble og granatæblekerner

Ingen bedømmelser endnu

Antal: personer

Ingredienser

  • 2/3 pose grønkål fra supermarkedet jeg ved ærligt talt ikke hvor meget der var i
  • 1 håndfuld persille
  • 2 røde æbler
  • 1 granatæble
  • 3 spsk balsamico
  • 2 spsk rapsolie

Sådan gør du

  1. Pil kålen af ribbene/stilken og hak fint i foodprocessor sammen med persille. Læg i et pænt fad.
  2. Skær æbler i tern på ca. 1x1 cm. Bank kernerne ud af granatæblet og bland de fleste med grønkål og æbler.
  3. Hæld balsamico og olie over og pynt med de resterende granatæblekerner.

Kategorier: Gæstemad, Hovedretter med fjerkræ, Jul, Mormormad, Salater, Vinter

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej!

Hjemme hos Xenia er en blog om mad, kager og andre lækre sager med opskrifter på alt fra lettilgængelig hverdagsmad i den sunde ende til herlige lækkerier af den syndige slags. Herudover blogger jeg om generel hverdag og livsstil, og alt andet der i øvrigt lige falder mig ind.

Velkommen til og velbekomme!