Bagt falafel i pita med coleslaw

I går lavede jeg falafler, men i stedet for at stege dem på panden i rigelige mængder olie, som man normalt gør, valgte jeg at bage dem. Har du nogensinde prøvet at bage falafler? Nej? Så skal jeg fortælle dig, hvorfor du absolut må prøve det næste gang: Det er fantastisk! Ganske enkelt. Og nu tænker du sikkert: Ja ja, men det gode ved falafler er jo netop at de er lækre og sprøde. Men det blev de også i ovnen, hvilket jeg faktisk selv blev lidt overrasket over – i hvert fald over hvor sprøde, de rent faktisk kunne blive. Og der er mange fordele ved at bage falafler i stedet for den sædvanlige facon. Den ernæringsmæssige fordel er naturligvis åbenlys; man bruger meget mindre fedtstof til at lave dem, hvilket – uanset om man går op i sådan noget eller ej – er en god ting. Tro mig. At det faktisk ligefrem var nemmere end at stege dem på panden var dog en fordel, jeg hverken havde eller kunne forudse. Man slipper for rodet med spruttende varm olie på pande og at skulle holde godt øje, så de ikke får for meget farve. Her former man bare massen i den ønskede form, pensler overfladen med lidt olivenolie (jeg brugte mindre end en spiseske til seks store falafler!) og smider dem i ovnen til de er sprøde og gyldne. Easy-peasy!

Jeg har mere eller mindre levet af pitabrød de sidste mange dage, føler jeg. Men det passer nok ikke rigtigt alligevel. Jeg købte en pakke for nylig med seks, og p.t. har jeg ét tilbage, så det er nok ikke så galt, som jeg tror 😉 Ikke desto mindre brugte jeg det næstsidste i går. En falafel-pattie i et pitabrød og en ordentlig skefuld coleslaw til, og så var jeg good to go. Jeg spiste en ekstra falafel og resten af coleslawen ved siden af, men man kan selvfølgelig sagtens spise et ekstra pitabrød. Eller servere med hvad man nu har lyst til. Hvis man ikke laver coleslaw, men i stedet en anden slags salat, vil jeg anbefale en dressing af en art. Med coleslaw er det jo netop ikke nødvendigt – smart!

Opskriften på falafelmassen er den samme, jeg plejer at bruge, men I får den lige her for en god ordens skyld – med anvisninger til ovn i stedet for pande.

Jeg efterstræber for det meste af få mindst 300 g grøntsager til aftensmaden, hvilket vil sige at det er en forholdsvis stor portion coleslaw. Hvis du ikke spiser ligeså voldsomme mængder grønt, vil jeg tro at portionen nedenfor kan række til to personer.  

 


 

Bagt falafel

6 stk – 2-3 personer

* 125 g tørrede kikærter

* 1 lille-mellem løg

* 2 store fed hvidløg

* 1/2 bundt persille

* 1 1/2 tsk salt

* 1 tsk spidskommen

* 1 tsk stødt koriander

* 1 æg

* 2 spsk rasp

* ca. 1 spsk olivenolie

 

Sæt kikærterne i blød i 10-12 timer. Jeg satte dem i blød om morgenen, og så var de klar til aftensmad, men du kan også gøre det natten over, og så bare hælde vandet fra om morgenen og sætte dem i køleskabet. Husk, de skal ikke koges efterfølgende!

Forvarm ovnen til 200º varmluft.

Blend kikærter med de resterende ingredienser på nær olivenolien til en jævn masse. Fordel massen på en bageplade beklædt med bagepapir i 6 kugler, som du former med hænderne, og trykker let flade. Pensl overfladen med halvdelen af olivenolien.

Bag i 10 minutter.

Tag falaflerne ud, vend dem forsigtigt med en spatel (de hænger evt. en smule ved, så pas på de ikke går i stykker her), og pensl den anden side med resten af olien.

Bag i yderligere 10 minutter eller til de er gyldne og sprøde. Lad køle et par minutter og server i et lunt pitabrød, evt. med coleslaw (opskrift nedenfor).

 


 

Coleslaw med spidskål og gulerod

1-2 personer (se kommentar ovenfor)

* 1/4 spidskål (ca. 150 g)

* 2 mellemstore gulerødder (ca. 150 g)

* 1/2 bundt persille

 

Dressing:

* 100 g surmælksprodukt (jeg brugte skyr, da jeg altid har det hjemme, men græsk yoghurt er også genialt)

* saften af 1/4 citron (ca. 1-2 spsk)

* evt. 1/4 dijonsennep (det har jeg dog aldrig på lager, så jeg udelod)

* 1/2 tsk sukker eller tilsvarende mængde sødemiddel

* salt og peber

 

Skær stokken fra spidskålen og snit den fint. Kram den let. Skræl gulerødderne og riv dem groft. Hak persillen fint. Bland grøntsagerne.

Bland dressingen og smag til.

Vend grøntsagerne med dressingen og lad trække i 5-10 minutter inden servering. Jeg foretrækker, at den stadig er sprød, men hvis man hellere vil have den blødere slags coleslaw, lader man den selvfølgelig bare trække længere 🙂

 


16 comments

  1. Godt til med falafelerne… det må prøvet i løbet af efteråret engang.

    1. Det synes jeg helt sikkert du skal – jeg blev meget positivt overrasket 🙂

  2. De lyder rigtig lækre. Har du prøvet om de kan fryses? men bruge der vil ikke være noget galt for.. 🙂

    1. Jeg har ikke prøvet at fryse denne portion, men jeg har frosset falafler tidligere – og det fungerer fint. De kan godt blive en lille smule mere porøse, men det påvirker ikke smagen. Og selvfølgelig mister de sprødheden, men det gør de jo så snart de køler under alle omstændigheder 🙂

  3. Tak for tippet. Det er lige før at jeg skal prøve at lave falafel igen, sidste gang blev det en total fiasko hvor falafelkuglerne gik fra hinanden da de blev stegt i olien. Hav en god weekend!

    1. Uh, jeg har også hørt om andre, som det samme skete før, men jeg har vist været heldig med falafler fra starten af. Denne opskrift går i hvert fald aldrig galt for mig, så den kan jeg varmt anbefale – hvad end du laver det på pande eller i ovn 😀

  4. Hvor ser det godt ud, har aldrig bagt falafler, men det må helt bestemt prøves – det er jo en hel del nemmere (:

    – Anne

    1. Ja nemlig! Jeg har gange fravalgt det pga. det høje olieindhold – og at friturestegning/pandestegning med meget olie generelt er lidt fedtet og besværligt. Nu kommer jeg til at lave falafel meget oftere, kan jeg godt forudsige 😉

  5. Malou Klidmoster

    Uh, det er bare SÅ smart at bage dem i ovnen. Så slipper man også for at hele lejligheden lugter 😉

    1. Ja nemlig! Og jeg har faktisk ikke engang nogen emhætte, så det er desværre et ret reelt problem. Jeg er ret sikker på, at jeg kommer til at bage dem oftere end stege dem fremover 🙂

  6. Dejlige fallafler 🙂 Jeg har bagt dem mange gange men bruger husk i stedet for rasp. Smører altid bagepapiret med lidt olie, så hænger de ikke i og jeg behøver kun at smøre én gang. Vi spiser dem også ofte kolde i madpakken med cream cheese på og evt lidt skinke eller hamburgerryg – uden rasp er de gode proteinkilder uden særlig meget kulhydrat.

    1. Dejligt, I kan lide dem 😀 Og god idé med husk i stedet for rasp – kikærter og bælgfrugter i det hele tager har desværre lidt for mange kulhydrater til min kost nu, så jeg spiser det meget sjældent. Men det er under alle omstændigheder, efter min mening, bedre med husk end rasp – lidt har jo også ret 😉

  7. Har lavet dem mange gange efterhånden! Kæmpe succes hos min vegetar-veninde. Kombineret med en proteinbolle fra Lidl er vi mætte i… evigheder! Må forsøge mig med coleslaw som tilbehør en dag 🙂

    1. Hvor er det godt at høre! Jeg kan kun anbefale coleslawen dertil – det er skønt med noget sprødt og cremet, synes jeg 😀

  8. heidi lindhard

    falaflerne smager fint, men konsistensen er lidt tør og porøs. jeg savner lige som lidt det fedtede, tror jeg vil tilsætte lidt bagepulver bare 0,25 tsk i dejen, og så vil jeg vende dem i æg og rasp også puttede lidt tahin i dejen det smager godt. tror at bagepulveret gør at de bliver knap så tunge.

    1. Jeg foretrækker også selv opskriften her – de smager mere “rigtigt”, hvis man ikke er bange for det ekstra fedtstof 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *