Bearnaise


Jeg har altid været bearnaise-typen. I ved, typen, der vælger bearnaise, når der er valg mellem saucer og ligeledes oftest laver den sauce hjemme. Desværre har det tidligere altid været Knorrs, for jeg må indrømme, at jeg faktisk har syntes, at den smagte ganske fint (man kan jo vænne sig til hvad som helst, er det ikke det, man siger). Men efterhånden som jeg bliver mere og mere OBS på hvad ting indeholder, har jeg ikke rigtigt kunne få mig selv til at spise pulverudgaven længere. Det er overhovedet ikke for at være hellig eller noget, men det er bare som om, der er sket en omrokering af en art i mit hoved. Og det er måske egentligt i virkeligheden meget godt – for det har jo så kun være befordrende for, at jeg endelig tog mig sammen og fik lavet en omgang hjemmelavet bearnaise. Det er jo en ren drøm for LCHF’er, eftersom saucen ikke består af særligt meget andet end æggeblommer og fløde – hvilket nok også er grunden til, at jeg tidligere har valgt pulverudgaven frem for den hjemmelavede. Da jeg stadig troede, at fedtfattig mad var vejen frem, virkede en hjemmelavet bearnaise nok snarere som et mareridt af mættet fedt. Men heldigvis er de dage ovre nu 😀

Jeg brugte Brødrene Prices opskrift – de må da om nogen kunne hjælpe med en ret med så rigeligt med smør 🙂 Og min bearnaise (eller ‘bearnaise, med tryk på første stavelse, som de siger – de er nu de sjoveste tv-kokke, jeg kender) blev himmelsk! Rigeligt smør er virkeligt the way to go, ingen tvivl om det!

Jeg har længe troet, at hjemmelavet bearnaise var meget svært. Men det gik helt og aldeles fantastisk for mig, så det er absolut ikke sidste gang, jeg laver det. Heldigvis var det nemt – ellers havde jeg nok ærgret mig over, at det var så lækkert 😉 Man skal dog forvente at få lidt ondt i armen, for der skal piskes godt til. Men så længe, man sørger for det, er det ret ligeud ad landevejen. Jeg spiste kylling til og fik min bror til at stege en omgang bøffer til resten af selskabet. Det er desuden hans tallerken, jeg har fotograferet til bøfbilledet, og det mente han fortjente en shout-out, så: Hej Alex, tak for løn af din bøf. Godt stegt, du! Som tilbehør serverede vi ovnstegte kartofler (til de normaltspisende) samt ristet blomkål (som er genialt som erstatning for kartofler) og grønne bønner. En helt og aldeles fantastisk fredagsmiddag – LCHF-style! Og så var der selvfølgelig en vidunderlig dessert, men mere om den på et senere tidspunkt…

Opskriften kan indeholde affiliate-links.

Hjemmelavet bearnaise

Ingen bedømmelser endnu

Antal: personer


Ingredienser

  • 500 g smør ja!
  • 8 spsk hvidvinseddike eller anden eddike
  • 8 spsk vand eller hvidvin
  • 3 skalotteløg
  • 2 bundter frisk estragon eller 4 spsk tørret estragon
  • 8 æggeblommer jeg brugte pasteuriserede = nemmere og mindre spild - med mindre man har en god ide til hvad æggehviderne kan bruges til
  • vand til at tilpasse konsistensen med
  • salt
  • lidt citronsaft
  • peber

Sådan gør du

  1. Smelt smørret langsomt ved lav varme. Hæld herefter den klarede del over i en anden skål og kassér det hvide bundfald. Nu har du klaret smør, klar til brug.
  2. Kog nu din bearnaiseessens: Pil og hak løgene fint og kog op sammen med eddike, vand, peber og halvdelen af estragon - hvis du bruger frisk, bruger du bare stænglerne her. Kog indtil under halvdelen er tilbage. Smag på den - den skal være eddikesur og smage af løg og estragon - lidt a la sur bearnaise. Si essensen over i en anden gryde, som der må piskes godt i.
  3. Hak estragonen fint, hvis du bruger frisk.
  4. Det mest sikre til at starte med er at koge sovsen over vandbad. Sæt gryden med essensen oveni en større gryde med vand i. Bunden af den øverste gryde må ikke røre vandet. Bring vandet i kog og pisk æggeblommer og essens (samt evt. resten af den tørrede estragon) sammen over vandbad, indtil det skummer og begynder at tykne let.
  5. Pisk nu langsomt smørret i lidt ad gangen. Nøjes med en spsk ad gangen som du langsomt drypper i, mens du pisker for fuld hammer. Det er især her i starten, du kan risikere at sovsen skiller, hvis du tilsætter fedtet for hurtigt, så den vandholdige del i emulsionen ikke kan trække den fedtholdige. Fortsæt på denne måde, indtil du har tilsat i hvert fald 7 spsk smør. Hæld herefter resten af smørret i i en tynd stråle - pisk fortsat hele tiden.
  6. Tilpas konsistensen med vand og smag til med salt, peber og citronsaft. Det sidste af estragonen tilsættes.
  7. Server!

Kategorier: Efterår, Favoritter, Gæstemad, Hovedretter med fjerkræ, Hovedretter med kød, LCHF opskrifter, Mælkefri, Tilbehør

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej!

Hjemme hos Xenia er en blog om mad, kager og andre lækre sager med opskrifter på alt fra lettilgængelig hverdagsmad i den sunde ende til herlige lækkerier af den syndige slags. Herudover blogger jeg om generel hverdag og livsstil, og alt andet der i øvrigt lige falder mig ind.

Velkommen til og velbekomme!