Biksemad med glaskål, bacon og ærter

biksemad1

I sidste uges kålkasse fra Aarstiderne fik jeg et glaskål. Glaskål er et af de der lidt mere specielle kål, som der måske er færre, der har har hørt om og smagt, men den bedste måde at beskrive det på, tror jeg, er nok, at det smager lidt hen af mild broccolistok. Det er i hvert fald de associationer, jeg får. Og så fungerer glaskålen i øvrigt fremragende som en slags kartoffelerstatning, har jeg lært af Louise! Og sidstnævnte egenskab kom virkeligt til nytte, da jeg besluttede mig for at lave en slags biksemad og servere til en af mine hakkebøffer fra weekendens “festmåltid”. Jeg lavede denne her ret lige efter jeg havde “opdaget” baconærterne i selvsamme weekend, så selvfølgelig blev min biksemad baseret på dem. Hvis I mere strikse end jeg og helst undgår ærter (eller bare ikke bryder jer så meget om dem), kan I selvfølgelig snildt erstatte med andre grøntsager – eller bare udelade, så I får noget, der mere ligner brasede “kartofler” med bacon. Under alle omstændigheder var det her i hvert fald noget nær gudespise, syntes jeg. Jeg spiste resterne dagen efter uden hakkebøf, og jeg fristes næsten til at sige, at det var endnu bedre – men det var nok bare fordi, jeg så kunne spise mere af de andre gode ting! (og at hakkebøffer sgu bliver lidt halvtørre ved opvarmning…)

Jeg serverede med spejlæg (selvfølgeligt!) og den gode tomatmayo. Tomatmayo er et fantastisk alternativ til ketchup, synes jeg. Faktisk har jeg aldrig været den største fan af rigtigt ketchup, men det her, det kan jeg lide! Det giver den gode tomatsmag, som bare gør sig mere ideelt end noget andet til nogle ting, sammen med en nem tilføjelse af fedt. Jeg er fan!

Udskriv
Biksemad med glaskål, bacon og ærter
2-3 portioner
Antal: 2 portioner
Ingredienser
  • 1 stort glaskål
  • 1 pakke bacon i skiver
  • 2 spsk smør eller mere - nok til at kålen ikke sætter sig fast på panden
  • evt. et lille hakket løg det brugte jeg ikke selv
  • 1/2 pose frosne grønne ærter
  • 2 spsk soja
  • salt og peber
Til servering
  • 2-4 æg til spejlæg afhængigt af appetit
Tomatmayo
  • 1 tsk tomatpulver + 1 spsk vand bland dit eget tomatpure - skidesmart, når man sjældent bruger særligt store mængder tomatpure! - eller 1 spsk tomatpure
  • 2-3 spsk mayonnaise
Sådan gør du
  1. Skræl eller skær grimme pletter af glaskålen. Skær i tern. Skær bacon i mindre stykker.
  2. Smelt smørret på en pande og svits bacon og glaskål heri, til baconen er sprød og glaskålen mør. Det tager god tid, måske 15 minutter.
  3. Når kålen er tilpas mør, tilsættes ærter og soja og svitses igennem, til ærterne er tøet. Smag til med soja og salt og peber.
  4. Steg spejlæg i smør og server.
Tomatmayo
  1. Bland tomatpulver og vand til hjemmelavet tomatpure. Bland dette med mayonnaisen.

biksemad2

 


Indlægget indeholder affiliatelinks.


3 comments

  1. Min mor plejede at varme hakkebøffer i sovs (hun lavede altid brun sovs til), hvis de skullle varmes dagen efter.
    Og det var næsten altid bøf med løg vi fik, når vi fik hakkebøffer, så dagen efter var det virkelig saftige, sovsede bøffer med bløde løg i sovsen – det smager godt! 🙂

    1. Godt tip, det vil jeg huske næste gang! 😀

  2. […] ligner retten i høj grad en, jeg har lavet tidligere, hvilket jo nok bare beviser, at jeg er fan af både baconærter og spejlæg. Det var i hvert fald […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *