Blomkålsrisotto med rejer og grønne asparges

Blomkålsrisotto med rejer og grønne asparges
Sidste weekend fik jeg afprøvet en opskrift fra en af mine “nye” kogebøger, nemlig Monique Forslunds “LCHF för hela familjen”. Eller, “afprøvet” er måske så meget sagt. I virkeligheden blev jeg nok bare inspireret derfra, for det endte med, at jeg blot brugte hendes opskrift som udgangspunkt. Proportionerne i opskriften ikke passede helt til mig og så syntes jeg, at det blev gjort mere besværligt og omstændigt end det umiddelbart behøvede. Hun tilbereder fx blomkålsrisene før hun tilsætter dem til resten, og det virkede som spild af tid og opvask i min bog. Altså: min udgave af blomkålsrisotto.

At kalde dette en risotto er måske lige at strække den. Men samtidigt er det nok den ret, det minder mest om. Det smager faktisk overraskende lidt af blomkål i betragtning af, at det er dét, der er hovedbestanddelen i retten. Men det er jo efterhånden den reaktion, jeg har, hver eneste gang jeg laver noget med blomkål som erstatning, fx blomkålsmos eller blomkålspizza - ja, eller blomkålsris for den sags skyld! Men det er nok også derfor, at blomkål er så brugt i LCHF-verdenen. Det er jo en genial og alt for undervurderet grøntsag efter min mening – og det er der vist også flere og flere, der får øjnene op for. Godt!

Det geniale ved denne specifikke opskrift – ud over at det er en alt-i-én-pande-ret, hvilket vi vel alle elsker – er, at den kan varieres i én uendelighed. Jeg brugte rejer og asparges som tilsætning i denne omgang, men næste gang (for sådan én bliver der helt bestemt!) tænker jeg, at jeg prøver med bacon og champignon – som dog nok lige skal ristes sprødt på en ekstra pande. Monique foreslår også kylling og broccoli som en idé. Eller hvad med ærter og varmrøget laks eller kammuslinger – eller bare som tilbehør rent? Mulighederne er som sagt uendelige… Jeg glæder mig i hvert fald allerede til næste gang!

Og nå ja, fik jeg nævnt, at det smager absolut fantastisk! En ren himmerigsmundfuld, if I do say so myself :D

 


 

Den falske risotto – med rejer og asparges

2-3 portioner

 

* 1 lille blomkål

* 50 g smør

* 1 lille løg

* 2 fed hvidløg

* 2 spsk hvidvinseddike + 2 dl vand (eller 2 dl hvidvin i stedet for både eddike og vand)

* 2,5 dl fløde

* 1 bundt grønne asparges

* 1 æggeblomme (kan udelades)

* 250-300 g rejer

* salt

* en håndfuld fintrevet parmesan

 

Hak blomkålen fint til blomkålsris i en foodprocessor eller riv det groft på et rivejern.

Hak løg og hvidløg fint.

Smelt smørret i en sauterpande eller gryde. Svits løg og hvidløg heri  i ca. fem minutter – alle gode retter starter med sautering af løg og hvidløg! De må ikke tage farve, men skal bare blive gennemsigtige.

Blomkålsrisotto med rejer og grønne asparges

Tilsæt blomkålsrisen, svits et par minutter og hæld eddike + vand eller hvidvin ved. Lad simre et par minutter og læg herefter låg på og giv det ti minutter ved svag varme.

Blomkålsrisotto med rejer og grønne asparges

Knæk imens de træede ender af aspargesene og skær dem i stykker på ca. 1-2 cm. 

Hæld fløde og asparges ved blomkålen og læg igen låg på. Giv det yderligere 10 minutter.

Blomkålsrisotto med rejer og grønne asparges

Tjek nu blomkålen – hvis den ikke er tilpas mør, giver du den ca. 5 minutter til.

Hvis det bliver for tørt, kan du tilsætte mere fløde eller vand.

Når blomkålen er tilpas mør, røres æggeblommen i og derefter rejerne og parmesan. Lad det blive varmt – kun lige et par minutter max og ved svag varme, ellers bliver rejerne kedelige og gummiagtige. Smag til med salt.

Blomkålsrisotto med rejer og grønne asparges

Server.

 


 

Blomkålsrisotto med rejer og grønne asparges
Blomkålsrisotto med rejer og grønne asparges

13 thoughts on “Blomkålsrisotto med rejer og grønne asparges

  1. MUMS! Det lyder lækkert og ser vildt godt ud! Det skal helt sikkert prøves – men tror dog jeg vil forsøge mig med bacon og champignon udgaven (kan ikke så godt lide varme rejer). Og så måske tilsætte noget revet parmesan for at få mere “risotto-smag” :)
    Tak for fin og inspirerende blog!

    • Jeg er sikker på, at bacon- og champignon-versionen bliver mindst lige så god! Og parmesan er en god ide – personligt synes jeg tit, det kan blive for overdøvende, men det “hører sig vel nærmest til” ;)
      Held og lykke med det :D
      Og mange tak!

  2. Jeg er fuldstændig forelsket i idéen om at kunne lave risotto af blomkål! Jeg ELSKER nemlig selv risotto! Jeg skal 100 % have gang i nogle risottoeksperimenter. Jeg tænker umiddelbart på at lave den version, som jeg har på bloggen med basilikum og champignon. Den er SÅ god! :D

    • Præcist! Det geniale ved risotto – ud over at smagen jo er fantastisk – er, at man nærmest aldrig løber tør for variationer. Jeg glæder mig til at læse om dine eksperimenter ;)

  3. Jeg har også forsøgt mig med en risotto uden ris, men med blomkål :-) Jeg synes faktisk det fungerer ret godt! Næste gang vil jeg prøve med asparges som du har gjort :-)

    • Fedt! Jeg er i hvert fald også ret begejstret :D
      Asparges er virkeligt lækkert – jeg elsker dem, men glemmer tit at bruge dem – så er det godt med en ret som her, hvor de naturligt indgår :)

    • Ja, jeg bliver også nærmest forundret på daglig basis :D
      Ja, dejligt mæt – jeg ved ikke hvordan energiindholdet er, men du skal tænke på, at der jo både er fløde og smør – og det er fedtet der mætter mest her :)

  4. Pingback: Flødekartofler på knoldselleri

  5. Pingback: Blomkålstortilla

  6. Pingback: Flødekartofler på knoldselleri

  7. Pingback: Madplan uge 20, 2013

  8. Pingback: Madplan uge 13, 2013

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Køb billige kogebøger!

Jeg sælger ud af brugte kogebøger m.m. - kig forbi her: http://hjemmehosxenia.tictail.com
Follow on Bloglovin

3 tilfældige fra arkivet…

Køb Jane Faerbers nye bog til billige penge hos LCHFbutikken.dk

Affiliatelink

Om affiliatelinks, sponsorerede indlæg m.m.

Jeg bruger jævnligt affiliatelinks i mine opskrifter og af og til vil der også forekomme sponsorerede indlæg herinde. I fællesskab med reklamerne, hjælper det til, at jeg kan bruge mere tid på bloggen, hvorfor jeg håber, at det er noget, I kan acceptere. Jeg skriver kun indlæg om ting, jeg kan stå inde for, og alle affiliatelinks fører til produkter, jeg selv bruger og er glad for.
Sådan fungerer affiliatelinks

Mest læste indlæg























Samarbejde

Få 5% i rabat ved at skrive 'Xenia' i bemærkningsfeltet på ordren.

Sæsonoversigt

Ingredienser

(4) (30) (13) (4) (2) (5) (2) (4) (18) (35) (4) (30) (46) (2) (20) (8) (34) (2) (43) (2) (4) (30) (7) (12) (7) (3) (2) (3) (5) (8) (16) (15) (2) (2) (8) (43) (3) (7) (5) (2) (48) (65) (29) (11) (45) (6) (2) (17) (8) (3) (9) (7) (3) (22) (23) (8) (3) (11) (25) (17) (2) (32) (9) (4) (5) (3) (3) (2) (3) (2) (2) (10) (10) (7) (18) (24) (2) (2) (61) (8) (12) (17) (3) (19) (17) (12) (2) (10) (2) (2) (72) (3) (5) (6) (139) (2) (7) (6) (13) (19) (8) (8) (27) (2) (2) (9) (2) (2) (2) (15) (2) (14) (3) (7) (23) (2) (6) (22) (3) (37) (3) (4) (2) (9) (2) (3) (7) (11) (3) (34) (32) (28) (3) (87) (4) (2) (16) (10) (21) (6) (2) (35) (6) (4) (24) (20) (8) (81) (10) (2) (16) (16) (3) (13) (2) (13) (55) (6) (2) (4) (5) (26) (3) (4) (4) (13) (2) (5) (3) (38) (7) (9) (3) (2) (8) (2) (4) (2) (22) (14) (4) (41) (6) (2) (13) (38) (25) (7) (10) (13) (23) (3) (25) (14) (11) (91) (2) (4) (2) (4) (9) (2) (7) (3) (2) (2) (7) (2) (28) (3) (3) (12) (8) (7) (2) (6) (8) (4) (5) (6) (2) (4) (8) (6) (2) (8) (8) (26) (2) (5) (3) (4) (4) (30) (4) (9) (11) (14) (5) (4) (167) (47) (22) (4) (3) (9) (22) (21) (40) (10) (29) (2) (2) (7) (69) (3) (54) (35) (2) (14) (2) (2) (2) (3) (6) (6) (2) (2) (3) (3) (3) (12) (2) (56) (4) (23) (3) (5) (6) (2) (4) (3) (3) (2) (10) (19) (45) (18) (7) (2) (5) (3) (21) (2) (19) (159) (3) (13) (3) (8) (25) (3)
Yes. But no.