Braiserede svinekæber i øl og æblemost med grov mos og saltmandler

Jeg købte faktisk disse svinekæber tilbage i december, men da den aftale, de var købt til, så måtte aflyses, røg kæberne i fryseren til en anden god gang. Og den gode gang var så i søndags! Jeg har smagt svinekæber et par gange før og været ovenud begejstret, men jeg havde endnu til gode at lave dem selv, så det måtte der selvfølgelig laves om på. Jeg er ikke den, der eksperimenterer allermest, når det kommer til “specielle” udskæringer (selv om svinekæber selvfølgelig er mere og mere udbredt efterhånden), men nogle gange udfordrer jeg mig selv lidt. Mest er jeg “bange” for at risikere at ødelægge et godt (eller, værre, dyrt) stykke kød ved at behandle det forkert, men svinekæber skal jo næsten per definition bare braiseres og simre ret så længe for at have det allerbedst, så der var jeg ikke så nervøs for at overstege noget. 

Er du også lidt nervøs ved at give dig i kast med svinekæber, fordi du aldrig har prøvet det før, skal du overhovedet ikke bekymre dig. Det sværeste ved denne ret var, at der lige sidder en sene på hver kæbe, som skal fjernes, for at de ikke trækker sig sjovt sammen, når man steger dem, men det var nemt nok, når først man fik taget på det. Lidt som at afpudse en mørbrad på mindre plads, vil jeg beskrive det som. Se videoen her, hvis du lige vil have et hint.

Når det så er klaret, er det vitterligt bare svitse-svitse efterfulgt af simre-simre i et par timer. Det er en ret, der imponerer helt umådeligt, men er meget mindre tidskrævende (hvis vi snakker reel arbejdstid), end man lige tror. Og smagen er uovertruffen! Sovsen (eller nok snarere saucen i dette tilfælde) er så kraftig og koncentreret, at man bare skal have en lille smule til hver bid for at være tilfreds. Og det kommer altså fra sovseelsker numero uno her! Og kødet falder fra hinanden, bare man kigger på det. Da jeg skulle fiske kæberne fra grøntsagerne, da det var færdigt, var det lige før, kødet faldt fra hinanden, bare jeg prøvede at flytte på det. Største kvalitetsstempel, når det gælder simreretter, hvis du spørger mig.

Jeg serverede med en grov mos af 2/3 kartoffel og 1/3 blomkål (cirka), som jeg moste med (godt med) smør, salt og lidt dijonsennep. Og en sjat fløde som afslutning. Du laver selvfølgelig bare 100% blomkålsmos, hvis du er mere striks low-carb’er (fx som her). Og så pyntede jeg med vårsalat/feldsalat og saltmandler. Og så var jeg solgt. Man kunne fristes til at kalde denne ret for en scoreret. Jeg scorede i hvert fald mig selv – hvis ikke andre! 😉

Opskriften kan indeholde affiliate-links.

Braiserede svinekæber i øl og æblemost med grov mos og saltmandler

Ingen bedømmelser endnu

Antal: personer

Ingredienser

Braiserede svinekæber

  • 1 kg svinekæber
  • 2 spsk kokosolie uden smag eller anden olie
  • 1 stor gulerod
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 stor håndfuld frisk timian inkl. kviste m.m.
  • 2 dl mørk øl jeg brugte en julebryg/porter med ingefær og dadler, som jeg købte tilbage i december
  • 4 dl æblemost
  • 1 dl æblecidereddike
  • 1 tsk peberkorn
  • salt
  • 5 dl bouillon hønse- eller okse
  • 2 spsk smør

Grov mos

  • 1 kg kartofler
  • 1 blomkål
  • 50-100 g smør eller efter smag
  • 1 tsk dijonsennep
  • salt
  • 1 sjat piskefløde hvis nødvendigt

Til servering

  • vårsalat/feldsalat eller andet grønt
  • saltmandler grofthakkede

Sådan gør du

  1. Skær senen af svinekæberne, så de ikke krøller sig sammen under tilberedning. Se video linket i brødteksten ovenfor.

  2. Varm en stegegryde godt op og varm olien heri. Brun svinekæberne på alle sider.

  3. Ordn imens gulerødder, løg og hvidløg og skær i grove stykker. Svits grøntsagerne sammen med de brunede svinekæber.

  4. Tilsæt så timian, øl, æblemost og eddike, samt peberkorn og lidt salt. Bring i kog, og lad væsken koge ind til det halve cirka. 

  5. Forvarm ovnen til 150º varmluft.

  6. Tilsæt så bouillon, bring i kog igen. Skum evt. urenheder af. Læg låg på og sæt gryden i ovnen i 1,5-2 timer. Forbered imens mosen eller andet tilbehør.

  7. Tag så gryden ud af ovnen og sigt væsken over i en anden gryde. Saucen koges ind til det halve igen, så konsistensen bliver blank og klistret. Smag til med evt. lidt mere salt og eddike og afrund med smør. Vend forsigtigt de møre svinekæber i saucen, så de alle er dækkede.

Grov mos

  1. Skræl kartofler og skær i lige store stykker. Fjern blade og stok fra blomkål og del også i mindre stykker. Læg i en gryde og dæk med vand.

  2. Bring i kog og lad grøntsagerne simre til de er godt møre. Det tager nok ca. 40 minutter, men jeg tog faktisk ikke tid.

  3. Hæld vandet fra og lad det overskydende vand dampe helt af i gryden under låg på det varme blus.

  4. Mos sammen med smør med en kartoffelmoser eller en elpisker, til du har den ønskede struktur. Smag til undervejs med salt og dijonsennep. Rør til sidst en sjat fløde i, hvis det virker nødvendigt.

Servering

  1. Fordel et par skefulde mos på en tallerken og læg 3 svinekæber ovenpå. Pynt med lidt sauce, en håndfuld salat og lidt hakkede mandler. Server.

Kategorier: Efterår, Favoritter, Gæstemad, Hovedretter med kød, Mælkefri, Vinter

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej!

Hjemme hos Xenia er en blog om mad, kager og andre lækre sager med opskrifter på alt fra lettilgængelig hverdagsmad i den sunde ende til herlige lækkerier af den syndige slags. Herudover blogger jeg om generel hverdag og livsstil, og alt andet der i øvrigt lige falder mig ind.

Velkommen til og velbekomme!