Cæsarsalat

Jeg har længe haft lyst til at lave cæsarsalat, som jo nærmest er det ideelle LCHF-måltid (lavt indhold af kulhydrater, meget fedt), og i mandags oprandt dagen endelig! Incitamentet til langt om længe at få det lavet kom igen fra kogebogen “Viktminskning med LCHF”, som jeg altså virkeligt gerne vil anbefale, hvis du ikke allerede har købt den efter indlægget i går 😉 Der er en lang række opskrifter deri, som jeg har tænkt mig at afprøve, og det er for mig det største kvalitetsstempel af alle, når det kommer til kogebøger.

Nå, men tilbage til mandagens salat. Så vidt jeg ved, indeholder en helt klassisk cæsarsalat bare romainesalat og croutoner – ud over dressingen, som jo blandt andet indeholder parmesanost, forstås. Der findes dog et hav af variationer – og her kommer endnu en. Denne udgave indeholder naturligvis ikke nogle brødcroutoner – til gengæld er der masser af andet lækkert fyld, herunder en lækker marineret kylling, bacon og ost – Åse anbefaler västerbottenost, som jo ikke er sådan ligetil at få fat på herhjemme, så jeg erstattede med prima donna, som klart kan anbefales. Du kan naturligvis også bare bruge parmesan i selve salaten også.

Om dressingen og salaten smager “rigtig”, skal jeg ikke kunne gøre mig klog på – hvis jeg nogensinde har smagt en rigtig cæsarsalat før, har jeg i hvert fald glemt det. Men den i hvert fald smagte fortræffeligt og bliver helt sikkert lavet hos mig igen!

Udskriv
Cæsarsalat

Opskrift efter Åse Falkman Fredriksons “Viktminskning med LCHF”

Antal: 3 personer
Ingredienser
Kylling
  • 3 kyllingebryster
  • 50 g smør
  • 3 spsk soja
  • 1 spsk tørret timian
  • salt og peber
Cæsardressing (giver en stor portion - mere end til 3 portioner)
  • 1 dl koldpresset rapsolie eller anden smagsneutral olie
  • 1 lille æg eller 1/2 større
  • 1 tsk dijonsennep
  • 2 ansjoser
  • 1 lille fed hvidløg presset
  • 1 spsk citronsaft
  • salt og peber
  • 1/2 dl parmesan fintrevet, ca. 10-15 g
  • evt. lidt vand til at tilpasse konsistensen med
Salat
  • 150 g grøn salat jeg brugte en blanding af forskellige typer. Alt kan gå her, selv om romaine vist er det klassiske valg
  • 1,5 dl parmesan eller prima donna
  • 1 pakke bacon
Sådan gør du
  1. Smelt smørret, lad det køle af og bland med soja, timian og salt og peber til en marinade. Mariner kyllingen heri i en times tid.
  2. Forvarm ovnen til 200º varmluft og læg kyllingen på et fad. Steg i ca. 20-30 minutter.
  3. Steg imens baconen sprød - det kan du jo passende gøre i ovnen samtidig med kyllingen.
  4. Sørg for at olie, æg, sennep og citronsaft til dressingen er samme temperatur - jeg opbevarer det hele i køleskabet. Bland alle dressingingredienser med undtagelse af parmesanen i et højt glas (gerne et der fulgte med stavblenderen el.lign.) og blend med stavblenderen, indtil det emulgerer og ligner en lidt tynd mayonnaise. Tilsæt den revne parmesan og blend lidt ekstra. Tilpas konsistensen med vand.
  5. Bland salat og revet ost og fordel på tallerkenerne. Skær kyllingebrysterne i skiver og fordel udover. Gør det samme med baconen. Server med ønsket mængde dressing.
Opskriftsnoter



7 comments

  1. Hej
    Det ser spændende ud.
    Nu et spørgsmål, som jeg har tænkt over i længere tid. Har fulgt din blog længe også før du gik over til LCHF mad. Har tænkt på, hvilke forandringer du har kunnet mærke ved kroppen. Har du tabt dig ved det eller taget på eller bare beholdt normal vægt. For en lidt fedtforskrækket type som mig, frygter jeg at tage en masse på ved at lave disse opskrifter – men det gør man måske ikke, fordi der ingen kulhydrater er?

    Tak for en god blog

    1. Tak, Maria 🙂
      Den største forandring jeg kan mærke – især i de perioder, hvor jeg ikke “falder i” i tide og utide – er at jeg er mæt på en rarere måde, som også holder længere. Tidligere følte jeg nærmest, at jeg var sulten hele tiden, og jeg havde hele tiden cravings efter diverse “usunde” ting – det har jeg stort set ikke længere. Når jeg holder det, taber jeg mig. Når jeg hopper sådan lidt frem og tilbage, holder jeg bare vægten. Jeg har ikke taget på af det 🙂 Derudover har jeg en fladere mave – og synes generelt at min krop har “omfordelt” sig, til trods for at jeg nok ikke har tabt mig så meget. Min hud er pænere, jeg sover bedre og (når man lige kommer afvænningsperioderne) har jeg generelt mere energi. Men du har ret, man skal lige overkomme fedtforskrækkelsen i starten – det var én af de sværeste ting for mig. Men når man samtidig ikke spiser kulhydrater, fungerer det på en helt anden måde. Ja, fedt har flere kalorier end kulhydrater, men eftersom “en kalorie ikke bare er en kalorie”, fungerer det helt anderledes i kroppen.
      Håber du kan bruge svaret – og tak for din kommentar! 😀
      ~Xenia

  2. Hej Xenia

    Jeg har måske et lidt anderledes problem… jeg har aldrig kunnet lide dressing, men da jeg ikke spiste lchf, var det jo ikke et problem – men nu kan jeg godt have lidt svært ved at få fedt nok, især til frokost.
    SÅ tænkte jeg at nu vil jeg prøve en “cæsarsalat” og ser så til min skræk at der skal ansjoser i haha, er de MEGET nødvendige?

    mvh Lone

    1. Ja, det kan jeg godt se det problematiske i 🙂 Jeg lærer det hele tiden, men er stadig også meget selektiv på det punkt 😉
      Hvis du vil have en helt “klassisk” cæsarsalat, skal der ansjoser i, ja. Men du kan da sagtens bare udelade dem, hvis du har mere lyst til det 🙂

  3. Hejsa. Elsker din blog og finder simpelthen så meget indpiration herinde – så tak.
    Lige to spørgsmål til denne opskrift. Måske har jeg ikke læst opskriften ordentligt igennem, men hvor kommer ansjoserne ind – skal de blendes i dressingen?
    Under punkt 4 skriver du at du opbevarer ingredienserne i køleskabet for samme kulør. Mener du da samme temperatur? Vh Mette

    1. Mange tak for de pæne ord, Mette. Og ja, ansjoserne skal blendes i dressingen sammen med resten, og du har selvfølgelig ret i, at der skal stå temperatur og ikke kulør, haha, det retter jeg lige 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *