Cheesecake med lemoncurd

cheesecake-lemoncurd-1
cheesecake-lemoncurd-5

Der er ret så delte meninger om, hvor gode de kager, man kan lave uden sukker og korn, reelt er. Min personlige holdning er, at det – ligesom ved almindeligt bagværk vel egentligt – blot gælder om at bruge de ingredienser, man har til rådighed, ordentligt og at tage højde for, hvad de kan – og i særdeleshed for, hvad de ikke kan, idet de alternative meltyper jo uden tvivl har andre bageegenskaber end hvede fx. Nu lyder det lidt som om, jeg prøver at fremstille mig selv som en eller anden LCHF-bageekspert, hvilket altså absolut ikke er min hensigt. Snarere tværtimod. Jeg har som så mange andre måtte indse, at det ikke altid er ligetil at bage på LCHF – og slet ikke lige så ligetil, som jeg syntes, det var før. Det hænger jo nok i høj grad sammen med, at man stadig har de samme forventninger til kager, som hvis de havde været lavet på sukker og korn. De skal jo stadig smage godt, have en rar konsistens og tekstur, og gerne føles som noget særligt. Og her gælder det især om at huske, at man for at opnå det skal bruge nogle lidt andre fremgangsmåder, end hvad man måske har været vant til. Jeg har bagt mange gode LCHF-kager, som snildt kunne snyde selv den mest inkarnerede hvedespiser. Men jeg har dælme også bagt nogle i den mere rædderlige ende af skalaen! Ahem… Nå! Men min pointe med hele denne svada var faktisk bare, at man skal bage cheesecakes i stedet, for så slipper man for hele “hvordan bager vi ordentligt uden gluten”-problematikken!

For en cheesecake er jo bare den oplagte LCHF-kage! Det er supernemt at lave bunden kornfri, mens man stadig bibeholder dens sprødhed. Fyldet giver jo sig selv – det er i forvejen bare flødeost, fede mælkeprodukter og æg, så forskellen her er bare at bruge et sødemiddel i stedet for sukkeret. Og så har man ellers rimeligt frie tøjler ift. topping! Jeg var til påskefrokost med en håndfuld mennesker fra min gamle gymnasieklasse i går (spørg ikke, hvor lang tid det snart er siden, vi blev studenter!), og jeg havde meldt mig til at stå for desserten. Som ofte nævnt synes jeg nemlig overhovedet ikke, at jeg har nok anledninger til at lave dessert, så jeg springer næsten altid til, når chancen byder sig.

Når det kommer til påskedesserter er jeg faktisk nok oftest ret uoriginal i mine valg. Jeg ender næsten altid på noget med citron! Men det er også bare så oplagt. Påsken er gul, og det er citron også, så hvis man overhovedet skal vælge noget at gå efter, giver det næsten sig selv, at det er dét. Det samme gjorde jeg i år – dog i en ny (for mig) kombination. En kombination som virkeligt er en vinder, hvis I spørger mig. Næst efter chokolade er den syrlige citronsmag nok en af mine favoritter i kager, og heri er den fænomenal i samspil med en sprød bund med en rar struktur takket være den lille mængde kokos (som dog overhovedet ikke smager igennem), den lækre og cremede ostemasse (som (bonusinfo til alle cheesecake-skeptikere) ikke smager af ost!) og det hele afrundet af en rar og virkeligt velafbalanceret sødme af både sukrin (uden den kolde sukrin-smag!) og vanilje. Pyh, det var en lang sætning! Kort sagt: Rar cheesecake + rar citron = rar kombi.

Så her har i den: ét styks gul cheesecake med lemoncurd – vi kan jo kalde den en påske-cheesecake bare sådan for sjovs skyld! Jeg ved i øvrigt ikke, hvorfor jeg ikke har lavet flere cheesecakes i min tid og i særdeleshed til bloggen. Det er jo noget af det bedste, der findes! Så I kan nok godt indstille jer på flere gode cheesecake-varianter i fremtiden. Men mon ikke I lige klarer den 😉

God påskedag! 

cheesecake-lemoncurd-6

Opskriften kan indeholde affiliate-links.

Cheesecake med lemoncurd

Ingen bedømmelser endnu

Antal: personer
NB: Opskriften nedenfor er lavet i en lille springform, diameter ca. 22 cm. Hvis du bruger en større springform, skal du bruge halvanden portion af bunden og evt. en ekstra æggeblomme i lemoncurden.

Ingredienser

Bund

  • 100 g mandelmel ikke fedtreduceret
  • 50 g alm. kokosmel
  • 100 g smør eller kokosolie
  • 1 spsk yaconsirup eller 1 spsk sukrin gold kan udelades helt

Fyld

  • 400 g flødeost
  • 2 æg
  • 250 g creme fraiche 38%
  • 75-100 g sukrin+ gerne malet til fint melis
  • 1/2 tsk vaniljepulver
  • 10 dråber stevia sweet drops med vaniljesmag eller ekstra sukrin+ - smag til

Lemoncurd

  • 1 citron saft og skal herfra
  • 50 g sukrin+
  • 2 æggeblommer
  • 50 g smør
  • evt. ekstra flydende stevia til tilsmagning
  • evt. lidt gul frugt- eller pastafarve

Til pynt

  • friske hindbær
  • citronmelisse

Sådan gør du

Bund

  1. Forvarm ovnen til 160º alm. ovn.
  2. Smelt smørret. Bland mandelmel, kokosmel, smør og yaconsirup/sukrin gold godt sammen og pres ud i en springform beklædt med bagepapir.
  3. Bag bunden i ca. 10-15 minutter, eller til den er gylden.
  4. Lad afkøle let, mens du forbereder ostefyldet.

Fyld

  1. Pisk flødeosten med elpisker eller i en røremaskine, til det er jævnt og uden klumper.
  2. Tilsæt æggene ét ad gangen.
  3. Rør så fintmalet sukrin+, vaniljepulver og creme fraiche i, og pisk til det er jævnt. Tilsæt flydende stevia - lidt ad gangen og smag til, så nu opnår den rette (for dig) sødme.
  4. Fordel ostemassen oven på den forbagte bund. Pak bunden af springformen ind i sølvpapir og sæt i en bradepande med ca. 1 liter kogende vand.
  5. Sæt kagen i ovnen og bag i ca. 30-40 minutter, eller til den er fast men stadig let blævrende. Den sætter sig yderligere, når den køler af.
  6. Lav imens lemoncurden.

Lemoncurd

  1. Bland alle ingredienserne i en kasserolle og bring i kog. Rør undervejs og lad simre ved lav varme et par minutter.
  2. Køl lemoncurden helt af og sigt eller blend den evt., hvis der er er klumper.

Samling og pynt

  1. Fordel den kolde lemoncurd oven på den afkølede cheesecake. Dæk med husholdningsfilm eller andet og sæt på køl i min. 6 timer.
  2. Pynt med hindbær og gerne en dusk citronmelisse.

Noter

Vandbadet er ikke strengt taget nødvendigt og kan godt springes over. Det har dog to formål: 1) Det hjælper med at holde en konstant temperatur, så kagen bliver bagt mere jævnt. 2) Det forhindrer kagens overflade i at tage farve og det forhindrer sprækker i overfladen.

Tip: Rør evt. lidt gul frugtfarve, hvis du har (jeg havde ikke), i lemoncurden for at fremme den gule farve.

cheesecake-lemoncurd-collage-2
cheesecake-lemoncurd-collage
cheesecake-lemoncurd-8
cheesecake-lemoncurd-7
cheesecake-lemoncurd-9

Kategorier: Dessert, Favoritter, Kage, LCHF opskrifter, Påske

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej!

Hjemme hos Xenia er en blog om mad, kager og andre lækre sager med opskrifter på alt fra lettilgængelig hverdagsmad i den sunde ende til herlige lækkerier af den syndige slags. Herudover blogger jeg om generel hverdag og livsstil, og alt andet der i øvrigt lige falder mig ind.

Velkommen til og velbekomme!