Chokolade cheesecake

I torsdags var det jo som bekendt Mortens Aften. Det er egentlig normalt ikke noget vi har gjort noget særligt ud af i min familie, men eftersom and er utroligt lækkert, efter min mening, fik jeg min bedstemor overtalt til at lave andesteg med dertilhørende lækkerier. Til gengæld tilbød jeg så at tage desserten med. Jeg bliver jo kun glad, når jeg har muligheden for at lave nogle af de mere dessertagtige kager 🙂

Valget faldt på denne chokolade cheesecake, som jeg har haft liggende i mit arkiv et godt stykke tid uden en anledning til at lave den. Jeg vekslede længe mellem at putte kaffe i eller at udelade det. På den ene side bryder jeg mig ikke om kaffe. Overhovedet. Men på den anden side tænkte jeg, at det var så lidt, at det måske bare gav et bittert modspil til resten af kagen. Jeg tog fejl. Jeg valgte nemlig at putte det i, og lad mig bare sige. Ud fra en ikke-kaffe-elskers smagsløg var det desværre en fejltagelse. Heldigvis opvejede det søde og chokoladede det, så jeg kunne godt spise op – der skal alligevel mere til for at jeg levner noget kage jeg har bagt i mit ansigts fodsved 😉 – men næste gang laver jeg den helt sikkert uden kaffe af nogen som helst art. Og det vil jeg råde jer til også at gøre, hvis I ikke er ude efter en chokolade-kaffe-cheesecake.

Men bortset fra det var den lækker! 😀 Oreobunden er jo en fantastisk opfindelse (oreos + smør + sukker = need I say more?), chokoladeganache er altid et sikkert hit – og jer der følger mig på Twitter eller Facebook så måske at jeg måtte kæmpe en brav kamp for ikke at drikke den med sugerør på stedet. Selve cheesecakefyldet var jeg jo ikke så begejstret for lige i denne version, men det eneste punkt hvorpå den varierer fra “klassisk” cheesecakefyld er jo kaffen (og romessens), og det er jeg normalt vild med, så næste gang skal det nok gå godt. For ja, der bliver en næste gang. Der skal mere til at slå mig ud 😉

Efter Piskerisets eget råd udelod jeg ikke rom helt, men brugte romessens i stedet. Kahluaen udelod jeg også, og det var nok meget godt, for ellers havde chokoladen også smagt af kaffe 😉 Jeg er nemlig ikke så glad for at købe hele flasker alkohol bare for at bruge dem i kager – og kahluaen især ville jeg aldrig få brugt. Piskeriset anslog at hendes kage passede til mellem 12 og 16 mennesker, og da vi blev otte lavede jeg 2/3 portion. Der var dog en halv tilbage, så man kan sagtens lave mindre – det skal dog også lige siges, at min bror og jeg kun spiste ét lille stykke hver – eller faktisk spiste min bror slet ikke op – på en normal dag havde vi nok kunne spise lidt mere 😉

Romessens kan erstattes med 1 spsk mørk rom. Til chokoladeganachen kan 1/2 dl fløde erstattes af kahlua, hvis man lyster.

 

1 springform på 22 cm – 8-12 personer

Bund:

* 1 pakke oreos (150 g)

* 70 g smeltet smør

* 70 g sukker

 

Chokoladeganache:

* 3 dl piskefløde

* 400 g mørk chokolade 70%

 

Ostefyld:

* 460 g flødeost

* 150 g sukker

* 1 spsk hvedemel

* (2 spsk instant kaffe (kun hvis man er glad for kaffe))

* 1 tsk romessens (eller 1 spsk rom)

* 1 spsk sirup

* 2 æg

 

Topping:

* 225 g creme fraiche 18%

* 60 g sukker

* kornene fra 1 vanillestang

 

Dæk bunden af en springform med bagepapir. Hak oreos fint i en foodprocessor (eller andet) og bland godt med sukker og smeltet smør. Fordel massen i bunden af springformen og gerne lidt op ad kanten. 

Bring fløden til chokoladeganachen i kog. Hak imens chokoladen groft. Så snart fløden koger, tages den af blusset, og chokoladen piskes i, indtil det smeltet og ganachen er fin og jævn. Hæld ca. 3-3,5 dl af ganachen over oreos-bunden og stil kagen i fryseren i 30 minutter. Resten af ganachen gemmes til toppen. 

Tænd ovnen på 190º alm. ovn. Pisk flødeost sammen med sukker. Tilsæt mel. Opløs kaffen i romessens og sirup og rør massen i flødeosteblandingen (hvis kaffen udelades kan sirup og romessens bare røres direkte i ostemassen). Rør herefter æggene i et ad gangen. Hæld ostemassen ovenpå kagen og glat overfladen. Bag i ca. 1 time eller til overfladen har taget let farve og midten stort set ikke bevæger sig, når man skubber til den. 

Lad kagen køle af i omkring et kvarter. Det er vigtigt at den er afkølet, når toppingen puttes på. Pisk creme fraichen med sukker og vanillekorn. Fordel ovenpå kagen og bag i yderligere 15 minutter. Lad herefter kagen køle lidt af igen og fordel den resterende ganache ovenpå.

Sæt kagen i køleskabet natten mindst 12 timer. 

18 comments

  1. Mmmmmmmm et vidunder! 🙂

    1. Ja, det er noget af en basse 😉

  2. Newyorker Byheart

    Wow, sikke en cheesecake 🙂

    Mange hilsner
    Birthe

    1. Ja, det er ikke ligefrem en cheesecake for sarte sjæle – men det er de færreste cheesecakes vel i realiteten 😉

  3. Argh, nu har jeg lyst til kage 😀
    Din udgave er i øvrigt meget smuk! Jeg kan heller ikke lide kaffe, men holder faktisk meget af det som smagsgiver til kage, chokolade og is. Men at drikke kaffe – niksenbiksen.

    … du glemte i øvrigt at sende et stykke til mig, hæhæ 😀

    1. Nå ja, for pokker. Det må blive næste gang så 😀 
      Jeg bryder mig normalt slet ikke om kaffe i nogle sammenhænge, så jeg burde have været lidt mere snedig og regnet ud fra starten af, at det ikke ville være noget for mig at putte det i – det ved jeg jo så til næste gang 😉

  4. Mums, hvor ser den vidunderlig lækker ud. Jeg har lige lavet (og smagt) hvid chokolade-cheesecake for første gang. Og det gav mig blod på cheese-tanden. Så måske skulle denne være mit næste forsøg 🙂

    Maja – http://chocolat.dk/

    1. Ja, når først man falder i cheesecake-fælden, er det svært (for ikke at sige umuligt) at komme fri igen 😀 Jeg smagte det også første gang for kun et halvt års tids siden 🙂 Jeg vil i hvert fald anbefale denne, cheesecakebrownien (her: http://www.hjemmehosxenia.dk/2011/10/cheesecake-brownie-med-hindbaer.html) eller den første cheesecake jeg smagte. Den kan du se her: http://www.hjemmehosxenia.dk/2011/04/cheesecake-med-jordbaertopping.html 

      God fornøjelse 😀

  5. Jeg er i gang med at lave denne cheesecake, men ostefyldet er slet ikke så tykt som på billedet. Mit er nærmere flydende.. Jeg har brugt Philadelphia Light, kan det måske være årsagen?

    Jeg brugte samme flødeost til din Red Velvet, hvor frostingen heller ikke blev så tyk som på billedet :/

    Hvilken flødeost brugte du?

    1. Jeg vil skyde på at det netop, som du selv siger, er fordi du har brugt light. Jeg tror det lidt højere fedtindhold er med til at give det den tykkere konsistens. Nogle af de første gange jeg lidelse lavede red velvet, brugte jeg dog også selv light, så i frostingen kan man det godt (dog bliver det lidt mindre cremet og luftigt). Jeg er dog spændt på, hvordan det ter sig i denne kage? Men mon ikke det går fint, når nu æggene er der til at stive af og binde? Det håber jeg i hvert fald 🙂

  6. Har lavet cheesecaken og var noget chokeret over mængden af kaffe. I stedet for to spsk. brugte jeg kun to tsk. fulde. Det var væsentlig bedre. Det giver et hint af kaffe uden at tage overhånd.

    1. Det lyder meget fornuftigt. Jeg syntes som sagt at den smagte rigtigt meget af kaffe – men jeg troede ærligt talt bare det var fordi jeg slet ikke bryder mig om kaffe i det hele taget. To tsk lyder som en mere overskuelig mængde 🙂

  7. Den lyder absolut sindsyg lækker. Var det ikke en idé at lave en opskrift på en LCHF-version ?

    1. Jo, det lyder da bestemt ikke dårligt! Jeg har haft en cheesecake i tankerne længe, så måske man kunne lave den i en chokoladeudgave – eller bare lave en af hver naturligvis ;D

      1. Hvordan går det med LCHF-Versionen af denne lækre cheesecake???
        Hvad mon man kunne bytte Oreos ud med?

        1. Haha, ja, den var lidt sværere! Mit bedste bud ville nok være at lave en bund a la den nyeste cheesecake på bloggen dog med rent nøddemel (altså uden kokos) og så tilsætte kakao. Så får du den kakao-cookie-agtige del. Resten er jo til gengæld ok ligetil – altså du erstatter selvfølgelig sukker med valgfri sukrin og så bruger du så mørk en chokolade som muligt! Det kunne faktisk blive ret godt, tror jeg! 😀

          1. Det lyder som en god plan med bunden, men vil du bruge 50 g. mørk kakao i stedet for kokosmel ? Og hvad med hvedemelet, hvad ville være optimalt at gøre der ?
            Tror måske 85% vil blive lidt for mørkt…. For ikke så længe siden lavede jeg Garteu Marcel med 85%, og den blev MEGET intens og mørk.
            Ellers tak for en dejlig blog. Det er nogen dejlige opskrifter du har 🙂

          2. Hm, ja, måske – det svarer vist ca. til 2 spsk, hvilket nok passer meget godt! Hvedemelet kan du bare udelade – du kan også vælge bare at udskifte selve ostelaget med det fra min LCHF-cheesecake, der vil jeg gerne stå inde for, at sødningen og cremetheden er i orden 😉 Du kan jo sagtens bruge den mørke og så bare tilsætte lidt sødning – det gør jeg nogle gange, hvis jeg ikke vil have det heeeelt så mørk men stadig gerne vil spare så vidt muligt på sukkeret 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *