Chokolade cheesecake

I torsdags var det jo som bekendt Mortens Aften. Det er egentlig normalt ikke noget vi har gjort noget særligt ud af i min familie, men eftersom and er utroligt lækkert, efter min mening, fik jeg min bedstemor overtalt til at lave andesteg med dertilhørende lækkerier. Til gengæld tilbød jeg så at tage desserten med. Jeg bliver jo kun glad, når jeg har muligheden for at lave nogle af de mere dessertagtige kager 🙂

Valget faldt på denne chokolade cheesecake, som jeg har haft liggende i mit arkiv et godt stykke tid uden en anledning til at lave den. Jeg vekslede længe mellem at putte kaffe i eller at udelade det. På den ene side bryder jeg mig ikke om kaffe. Overhovedet. Men på den anden side tænkte jeg, at det var så lidt, at det måske bare gav et bittert modspil til resten af kagen. Jeg tog fejl. Jeg valgte nemlig at putte det i, og lad mig bare sige. Ud fra en ikke-kaffe-elskers smagsløg var det desværre en fejltagelse. Heldigvis opvejede det søde og chokoladede det, så jeg kunne godt spise op – der skal alligevel mere til for at jeg levner noget kage jeg har bagt i mit ansigts fodsved 😉 – men næste gang laver jeg den helt sikkert uden kaffe af nogen som helst art. Og det vil jeg råde jer til også at gøre, hvis I ikke er ude efter en chokolade-kaffe-cheesecake.

Men bortset fra det var den lækker! 😀 Oreobunden er jo en fantastisk opfindelse (oreos + smør + sukker = need I say more?), chokoladeganache er altid et sikkert hit – og jer der følger mig på Twitter eller Facebook så måske at jeg måtte kæmpe en brav kamp for ikke at drikke den med sugerør på stedet. Selve cheesecakefyldet var jeg jo ikke så begejstret for lige i denne version, men det eneste punkt hvorpå den varierer fra “klassisk” cheesecakefyld er jo kaffen (og romessens), og det er jeg normalt vild med, så næste gang skal det nok gå godt. For ja, der bliver en næste gang. Der skal mere til at slå mig ud 😉

Efter Piskerisets eget råd udelod jeg ikke rom helt, men brugte romessens i stedet. Kahluaen udelod jeg også, og det var nok meget godt, for ellers havde chokoladen også smagt af kaffe 😉 Jeg er nemlig ikke så glad for at købe hele flasker alkohol bare for at bruge dem i kager – og kahluaen især ville jeg aldrig få brugt. Piskeriset anslog at hendes kage passede til mellem 12 og 16 mennesker, og da vi blev otte lavede jeg 2/3 portion. Der var dog en halv tilbage, så man kan sagtens lave mindre – det skal dog også lige siges, at min bror og jeg kun spiste ét lille stykke hver – eller faktisk spiste min bror slet ikke op – på en normal dag havde vi nok kunne spise lidt mere 😉

Opskriften kan indeholde affiliate-links.

Chokolade cheesecake

Ingen bedømmelser endnu

Antal: personer

Ingredienser

Bund:

  • 150 g oreos
  • 70 g smør smeltet
  • 70 g sukker

Chokoladeganache:

  • 3 dl piskefløde
  • 400 g mørk chokolade 70%

Ostefyld:

  • 460 g flødeost
  • 150 g sukker
  • 1 spsk hvedemel
  • 2 spsk instant kaffe kun hvis man er glad for kaffe
  • 1 tsk romessens eller 1 spsk rom
  • 1 spsk sirup
  • 2 æg

Topping:

  • 225 g creme fraiche 18%
  • 60 g sukker
  • 1 vaniljestang

Sådan gør du

  1. Dæk bunden af en springform med bagepapir. Hak oreos fint i en foodprocessor (eller andet) og bland godt med sukker og smeltet smør. Fordel massen i bunden af springformen og gerne lidt op ad kanten.
  2. Bring fløden til chokoladeganachen i kog. Hak imens chokoladen groft. Så snart fløden koger, tages den af blusset, og chokoladen piskes i, indtil det smeltet og ganachen er fin og jævn. Hæld ca. 3-3,5 dl af ganachen over oreos-bunden og stil kagen i fryseren i 30 minutter. Resten af ganachen gemmes til toppen.
  3. Tænd ovnen på 190º alm. ovn. Pisk flødeost sammen med sukker. Tilsæt mel. Opløs kaffen i romessens og sirup og rør massen i flødeosteblandingen (hvis kaffen udelades kan sirup og romessens bare røres direkte i ostemassen). Rør herefter æggene i et ad gangen. Hæld ostemassen ovenpå kagen og glat overfladen. Bag i ca. 1 time eller til overfladen har taget let farve og midten stort set ikke bevæger sig, når man skubber til den.
  4. Lad kagen køle af i omkring et kvarter. Det er vigtigt at den er afkølet, når toppingen puttes på. Pisk creme fraichen med sukker og vanillekorn. Fordel ovenpå kagen og bag i yderligere 15 minutter. Lad herefter kagen køle lidt af igen og fordel den resterende ganache ovenpå.
  5. Sæt kagen i køleskabet natten mindst 12 timer.

Noter

Romessens kan erstattes med 1 spsk mørk rom. Til chokoladeganachen kan 1/2 dl fløde erstattes af kahlua, hvis man lyster.

Kategorier: Dessert, Kage

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej!

Hjemme hos Xenia er en blog om mad, kager og andre lækre sager med opskrifter på alt fra lettilgængelig hverdagsmad i den sunde ende til herlige lækkerier af den syndige slags. Herudover blogger jeg om generel hverdag og livsstil, og alt andet der i øvrigt lige falder mig ind.

Velkommen til og velbekomme!