Chokoladefondant

chokoladefondant-1
Jeg var vist egentligt kommet til at love jer en tærteopskrift, men det skete jo så ikke, så af det kan vi så lære, at jeg skal lade være med at sætte specifikke dage på, hvornår jeg vil udgive ting, fordi det sker sjældent. I skal selvfølgelig nok få opskriften (jeg, jeg siger ikke hvornår!), men i mellemtiden får I altså lige denne her opskrift på en überlækker dessert, da det i mit hoved er et lidt mere passende lørdagsindlæg end en tærte med masser af spinat (om end den dog også var farligt god).

Vi har nok efterhånden fastslået, at jeg er sådan en semi-OCD type, der ikke just har nemt ved at planlægge ting on the fly. Alligevel faldt planlægningen af denne dessert til min venindedate i går på plads ret hurtigt, umådeligt hurtigt, overraskende hurtigt faktisk. Det eneste “krav” vi havde var, at det skulle være noget med chokolade, hvilket vi begge (som alle fornuftige mennesker, forstås!) ret gerne kan lide. Det skulle i øvrigt ikke være noget, der tog alt for lang tid at lave, eller skulle stå på køl længe eller noget, eftersom vi jo var lidt sent ude med den planlægning der.

Jeg har længe haft lyst til at forsøge mig med de her højt roste chokoladefondanter – eller lavakager, eller blødende chokoladekager, eller hvad vi nu vælger at kalde dem. Kært barn har mange navne, og denne dessert var i sandhed et kært barn, som i min dessertbog er kommet for at blive! Jeg ved ikke, hvorfor jeg overhovedet var i tvivl om, hvorvidt det blev godt. Jeg mener, kagen indeholder kun tre (evt. fire) reelle ingredienser, hvoraf alle er nogle af mine yndlingsting at spise: chokolade (duh), smør (dobbelt-duh) og æg. Vi spiffede vores yderligere op med en vaniljecreme på mascarpone og flødeskum og pyntede med rare friske hindbær, og så var vi ellers over månen, som man siger. Bedste fredag længe – og så på en fredag den 13. oven i købet!

Vi blev i øvrigt (meget politisk korrekt) enige om, at grimme kager også er mennesker kager, så grimmekagen (som vi døbte den) i baggrunden fik lov til komme med på billederne sammen med sin lidt pænere søster. Sådan er livet nu engang!

Udskriv
Chokoladefondant

Opskrift efter Den omvendte verden

Antal: 2 personer
Ingredienser
  • 75 g chokolade vi brugte en blanding af 70 og 85%
  • 50 g smør
  • 2 æg
  • 0-2 spsk sukrin gold se note nedenfor
Vaniljecreme
  • 1/2-1 dl piskefløde
  • 1 stor spsk mascarpone kan udelades
  • 1/2 tsk vaniljepulver
Desuden
  • friske hindbær eller andre bær
Sådan gør du
  1. Forvarm ovnen til 200º alm. ovn.
  2. Smelt smør og chokolade sammen. Jeg gav ca. 1 minut i mikrobølgeovnen og rørte herefter, til det hele var smeltet jævnt. Pas på det ikke får for meget. Kan også smeltes over vandbad eller i kasserolle. Lad blandingen køle en anelse, hvis det er blevet for varmt.
  3. Pisk æg lyse og luftige sammen med sukrin gold.
  4. Pisk chokolademassen og æggemassen sammen og fordel i 2-3 portionsforme/ramekiner.
  5. Bag kagerne i ca. 8 minutter. De skal være ret blævrende, når de tages ud.
  6. Mens kagerne bager, piskes fløden til flødeskum sammen med vaniljepulver og herefter piskes mascarponen i.
  7. Server fondanterne med vaniljecreme og friske bær.
Opskriftsnoter

Sukrin-mængden afhænger af ens sødmepræferencer, og hvor mørk en chokolade man bruger. Jeg vil gerne prøve at lave en helt sukkerfri udgave med 100% chokolade på et tidspunkt, hvor der jo logisk nok skal mere sukrin i, end hvis man bruger ren 70% chokolade.

chokoladefondant-2

6 comments

  1. “Grimmekagen”… 🙂 🙂 Hihi… Det er sjov… Nå, men jo, ser virkelig lækkert ud! Er selv helt vild med chokoladefondanter, så kunne være jeg skulle give dine et forsøg 🙂 God weekend.
    – Nadia // lifebynan.dk

    1. De kan i hvert fald virkeligt anbefales – uanset om du ender med grimmekager eller ej 😉

  2. UHM! De er SÅ gode – det er alt for længe siden de har været i ovnen herhjemme.
    God weekend til dig,
    KH
    Anne

    1. Ja, mange tak for inspirationen, de er klart en keeper! 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *