Ciderkylling, jordbærsalat med spinat og feta, samt nye kartofler og hvidløgssmør

Kun et par dage efter at jeg havde sagt, at jeg ikke kunne leve uden nye kartofler og da helt bestemt skulle have dem til sommer (kun for at komme med et alternativ til kartoffelsalat), gjorde jeg netop dét. Altså spiste nye kartofler, ikke. Og det var guddommeligt! Altså, bevares, resten af måltidet var bestemt også af overjordisk kvalitet – måske vi bare skal konkludere, at fredagens lækre sommermiddag generelt var i den himmelske klasse? (ja, jeg er har en synonymordbog, og jeg er ikke bange for at bruge den!) 😀

Jeg havde inviteret min bror forbi og sammen fik vi gang i grillen. Eller, okay, hvis ret skal være ret, så fik han gang i grillen (absolut ikke en af mine spidskompetencer), og så stod jeg for det meste af det mere madrelaterede. Ganske fin arbejdsfordeling, hvis I spørger mig. Især fordi min mor og hendes kæreste så tog sig af oprydningen efterfølgende! 😀 Men tilbage til grillen – kyllingen var nemlig den såkaldte kylling på dåse, som de fleste nok har hørt om efterhånden. Det er en fantastisk måde at lave kylling på grill på. Cideren – eller øl, hvis man bruger det – er med til at give kyllingen både smag og saft og kraft – og så er det supernemt! Bland lidt krydderier i en dåse fyldt med lidt væske og stik den i rumpen på kyllingen (pardon my french – jeg skal nok spare jer for resten af de dårlige jokes, min bror og jeg kunne brygge på dét! Hint… (så selv tak!)). Og så kan den ellers bare hygge sig i kuglegrillen i 4-5 kvarter. Nemt!

Til kyllingen lavede jeg en jordbærsalat, som var fænomenal. Det var første gang, jeg har smagt en salat med jordbær, men kombinationen af søde jordbær (vi fandt nogle belgiske, der smagte meget lig danske) og salt feta var virkelig – ja, himmelsk. Derudover var der som sagt de førnævnte nye kartofler og så lavede jeg en bunke hvidløgssmør for at få noget fedt. Og bare fordi nye kartofler fortjener at blive spist med kold dansk økosmør – gerne med hvidløg!

Dette er ikke et decideret LCHF-måltid. Der er jo både kartofler og frugt m.m., så det er egentligt lidt snyd, at jeg har puttet det under LCHF-kategorien. Men det er alligevel ét af de måltider, som man klart bør unde sig selv en gang imellem i min optik. Og så er det stadig lysår bedre end meget andet, synes jeg, så jeg spiser det stadig med god samvittighed. Men det kan du jo selv vurdere. Du kan jo også bare vælge at skippe kartoflerne, hvis du gerne vil have det mere LCHF-venligt 🙂 Ligeledes kan edamamebønnerne udelades, hvis du vil – selv om de er ret pæne 😉

 


 

Ciderkylling

3-4 personer (jeg lavede to kyller)

 

* 1 kylling á 1100 g (hvis den er højere, kan den ikke være under grillens låg)

* 1/2 dåse cider

* 10 tørrede enebær

* 1 spsk tørrede krydderurter efter eget valg (jeg brugte oregano og timian – hvis jeg havde haft rosmarin, havde jeg brugt det)

* groft salt

* olivenolie eller smeltet smør til pensling af kyllerne

 

Tænd grillen og do your thing med kullene. (kan I fornemme at det ikke er her, jeg brillerer? :D)

Dup kyllingen tør ind- og udvendigt. Krydr indvendigt med godt med groft salt.

Hæld cider i en kyllingeholder, hvis du har en, eller pak dåsen ind i sølvpapir – husk at lave hul ved åbningen. Put enebær og krydderurter i væsken og sæt kyllingen på holderen/oven på dåsen.

Grill i 1 time til 5 kvarter under låg. Pensl med olie eller smeltet smør ved jævne mellemrum.

Lad kyllingen hvile 5-10 minutter og parter den.

 


 

Jordbærsalat med spinat og feta

4 personer

 

* 1 bakke babyspinat (ca. 75 g)

* 300 g søde jordbær

* 2 dl edamamebønner (optøede fra frost)

* ca. 100-150 g “feta” (køb den på blok, ikke de tørre gummiagtige salattern!)

* friskkværnet peber

* ca. 40 g pinjekerner

 

Rist pinjekernerne på en tør pande til de er gyldne – pas på at de ikke bliver sorte, det kan pludseligt gå stærkt.

Skyl og tør spinaten. Læg nederst i en pæn salatskål eller fad. Skyl jordbærrene, fjern stilk og skær i kvarte. Læg ovenpå spinaten. Fordel de optøede edamamebønner over og afslut med smuldret feta og friskkværnet sort peber. Fordel til sidst pinjekernerne hen over salaten.

 


 

Kartofler og hvidløgssmør

Jeg formoder, at I har styr på det her punkt selv, men hvis ikke, vil jeg anbefale at koge kartoflerne a la Price – det gør jeg altid, og det bliver godt hver gang. Og husk nu: spar ikke på saltet!

Hvidløgssmørret er naturligvis bare blødt smør blandet med presset hvidløg efter smag 🙂

 


 

 


9 comments

  1. Hold kæft jeg elsker din møg grineren måde at skrive på! 😀 Du bringer altid et smil frem på læben! Og en rumlende mave, grrrr. Wow det ser lækkert ud altså 😀

    1. Haha, tak – var ellers nervøs for at jeg fik overgjort det lidt i denne omgang, men dejligt at du i det mindste ikke blev skræmt væk, haha 😀

  2. Jo, den er dansk og jeg læste den på dansk, da jeg blev træt af at vente 🙂

    (red. X: svar på kommentar på Irenes egen blog)

  3. Rendyrket sommerniceness – det ser så godt ud! Elsker også jordbær/feta-kombien, det går aldrig af mode.

    – Anne

    1. SÅ sommeragtigt – det var fantastisk! 😀
      Og jeg er bestemt overvundet til jordbær-feta-kombien nu – så fortryder man bare, at man ikke prøvede det noget før 😉

  4. Billedet af de to kyllinger, der “sidder” ved siden af hinanden ser ret absurd ud! Og hvor er det, i øvrigt, noget flot mad. Både kyllingen og salaten!

    1. Ja, det ser virkeligt sært ud – ikke mærkeligt, at min bror og jeg besluttede os for at navngive dem, vel? 😉
      Og mange tak – jeg er også vild med pæn mad, af en eller anden grund smager det bare altid bedre! 😀

  5. Lækkert! Tak for den gode opskrift! Billederne er flotte, de hjælper meget på appetitten 😉

    1. Dejligt at det kunne bruges! 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *