Cottage pie

cottagepie-4

Jeg har haft lagt min hjerne i blød, men jeg kan simpelthen ikke komme i tanker om, hvad “cottage pie” hedder på dansk – hvis der overhovedet findes et navn for det? Men jeg mindes da, at have fået noget lignende en enkelt gang som barn et eller andet sted – er det monstro det, der hedder “soldatermad” eller noget i den dur? Måske vi har nogle kloge mennesker på linjen her!

Hvor om alting er, var der i hvert fald cottage pie på bordet herhjemme i går. Cottage pie er for så vidt ret lig den måske mere kendte “shepherd’s pie” – forskellen er blot, at shepherd’s versionen er med lam (fordi shepherd = fårehyrde), mens cottage pie er med oksekød (fordi cottage = hytte??). Oh well, alting behøver jo heldigvis ikke altid at give mening, ikke engang navngivning, selv om jeg da klart ville foretrækkke, hvis det var tilfældet!

Praktisk talt er det jo bare en lidt tør kødsovs toppet med en ret rar blomkålsmos, hvorefter hele molevitten bages i ovnen. Det lyder jo ikke helt dårligt, vel? Min roomie var meget imponeret over, at der skulle “hele to pakker kød” i – men vi spiste altså halvdelen af portionen herunder, så med de påregnede rester, var det nu ikke helt skudt ved siden af. Blomkålsmosen her er i øvrigt en af de bedre, jeg har lavet gennem tiden. Så god, at det er heldigt, at jeg er et sådan nogenlunde fornuftigt menneske, for det var dælme tæt på, at jeg valgte at slikke foodprocessorkniven ren, efter jeg havde lavet mosen. Ikke en god ide, gætter jeg på! (don’t try this at home)

Denne ret er 100% en børne-/familieret, hvilket helt tilfældigvis hænder ofte at være nogle af mine favoritretter! (lider jo af det der Peter Pan-syndrom, som I ved) Og det ekstra gode ved en børneret som denne er, at børn (gætter jeg på) gufler det i sig – og med i købet får de en ordentlig bunke blomkål, lidt godt kød og en masse sund fedt. Ikke underligt, at jeg (og store dele af resten af verden!) er fan af (noget) børnemad!

Ordbogen.com oversætter i øvrigt cottage pie til “bondepie”. Det er da egentligt ret sødt!

cottagepie-3

Opskriften kan indeholde affiliate-links.

Cottage pie / Bondepie

Ingen bedømmelser endnu

Antal: personer

Rækker til 4-6 personer

Opskrift efter All Day I Dream About Food

Ingredienser

Kød

  • 800 g hakket oksekød
  • 50 g smør
  • 2 løg
  • 2-4 fed hvidløg
  • 1 oksebouillonterning kan udelades
  • 1 spsk tørret rosmarin
  • 2 spsk balsamico
  • 1 spsk soja
  • salt og peber
  • 1-2 spsk arrowrootpulver kan udelades

Blomkålsmos

  • 2 blomkål 8-1000 g
  • 100 g smør
  • 150-200 g revet ost jeg brugte cheddar
  • salt

Sådan gør du

  1. Forvarm ovnen til 200º varmluft.
  2. Fjern blade og stok fra blomkål og skær i mindre stykker. Damp blomkålen (gerne i en dampindsats) i letsaltet vand, til det er godt mørt. Jeg lod det dampe i al den tid, det tog at klargøre kødet.
  3. Hak løgene fint. Smelt smørret i en stegegryde eller stor gryde og sauter løgene heri ved medium varme, til de er bløde og gyldne.
  4. Tilsæt oksekødet, og svits til det er gennemstegt.
  5. Tilsæt presset hvidløg, bouillon, rosmarin, balsamico og soja, og lad det hele svitse/simre igennem.
  6. Smag til med salt og godt med peber.
  7. Jævn væden med arrowrootpulveret.
  8. Den dampede blomkål blendes nu med smør og revet ost. Du kan holde lidt ost tilbage, hvis du gerne vil have noget til toppen også. Blend til massen er jævn, og smag til med (godt med) salt.
  9. Fordel det hakkede kød nederst i et ovnfast fad og blomkålsmosen ovenpå. Du kan evt. lave mønster i toppen med en gaffel, hvis du ikke drysser med ost.
  10. Sæt fadet i ovnen i 20 minutter. Giv den evt. et par minutter ved højere varme helt til sidst, hvis den ikke er blevet tilpas gylden.
cottagepie-2
cottagepie-1

Kategorier: Favoritter, Hovedretter med kød, Hverdagsmad

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej!

Hjemme hos Xenia er en blog om mad, kager og andre lækre sager med opskrifter på alt fra lettilgængelig hverdagsmad i den sunde ende til herlige lækkerier af den syndige slags. Herudover blogger jeg om generel hverdag og livsstil, og alt andet der i øvrigt lige falder mig ind.

Velkommen til og velbekomme!