Cottage pie

cottagepie-4

Jeg har haft lagt min hjerne i blød, men jeg kan simpelthen ikke komme i tanker om, hvad “cottage pie” hedder på dansk – hvis der overhovedet findes et navn for det? Men jeg mindes da, at have fået noget lignende en enkelt gang som barn et eller andet sted – er det monstro det, der hedder “soldatermad” eller noget i den dur? Måske vi har nogle kloge mennesker på linjen her!

Hvor om alting er, var der i hvert fald cottage pie på bordet herhjemme i går. Cottage pie er for så vidt ret lig den måske mere kendte “shepherd’s pie” – forskellen er blot, at shepherd’s versionen er med lam (fordi shepherd = fårehyrde), mens cottage pie er med oksekød (fordi cottage = hytte??). Oh well, alting behøver jo heldigvis ikke altid at give mening, ikke engang navngivning, selv om jeg da klart ville foretrækkke, hvis det var tilfældet!

Praktisk talt er det jo bare en lidt tør kødsovs toppet med en ret rar blomkålsmos, hvorefter hele molevitten bages i ovnen. Det lyder jo ikke helt dårligt, vel? Min roomie var meget imponeret over, at der skulle “hele to pakker kød” i – men vi spiste altså halvdelen af portionen herunder, så med de påregnede rester, var det nu ikke helt skudt ved siden af. Blomkålsmosen her er i øvrigt en af de bedre, jeg har lavet gennem tiden. Så god, at det er heldigt, at jeg er et sådan nogenlunde fornuftigt menneske, for det var dælme tæt på, at jeg valgte at slikke foodprocessorkniven ren, efter jeg havde lavet mosen. Ikke en god ide, gætter jeg på! (don’t try this at home)

Denne ret er 100% en børne-/familieret, hvilket helt tilfældigvis hænder ofte at være nogle af mine favoritretter! (lider jo af det der Peter Pan-syndrom, som I ved) Og det ekstra gode ved en børneret som denne er, at børn (gætter jeg på) gufler det i sig – og med i købet får de en ordentlig bunke blomkål, lidt godt kød og en masse sund fedt. Ikke underligt, at jeg (og store dele af resten af verden!) er fan af (noget) børnemad!

Ordbogen.com oversætter i øvrigt cottage pie til “bondepie”. Det er da egentligt ret sødt!

cottagepie-3

Udskriv
Cottage pie / Bondepie

Rækker til 4-6 personer

Opskrift efter All Day I Dream About Food

Antal: 6 personer
Ingredienser
Kød
  • 800 g hakket oksekød
  • 50 g smør
  • 2 løg
  • 2-4 fed hvidløg
  • 1 oksebouillonterning kan udelades
  • 1 spsk tørret rosmarin
  • 2 spsk balsamico
  • 1 spsk soja
  • salt og peber
  • 1-2 spsk arrowrootpulver kan udelades
Blomkålsmos
  • 2 blomkål 8-1000 g
  • 100 g smør
  • 150-200 g revet ost jeg brugte cheddar
  • salt
Sådan gør du
  1. Forvarm ovnen til 200º varmluft.
  2. Fjern blade og stok fra blomkål og skær i mindre stykker. Damp blomkålen (gerne i en dampindsats) i letsaltet vand, til det er godt mørt. Jeg lod det dampe i al den tid, det tog at klargøre kødet.
  3. Hak løgene fint. Smelt smørret i en stegegryde eller stor gryde og sauter løgene heri ved medium varme, til de er bløde og gyldne.
  4. Tilsæt oksekødet, og svits til det er gennemstegt.
  5. Tilsæt presset hvidløg, bouillon, rosmarin, balsamico og soja, og lad det hele svitse/simre igennem.
  6. Smag til med salt og godt med peber.
  7. Jævn væden med arrowrootpulveret.
  8. Den dampede blomkål blendes nu med smør og revet ost. Du kan holde lidt ost tilbage, hvis du gerne vil have noget til toppen også. Blend til massen er jævn, og smag til med (godt med) salt.
  9. Fordel det hakkede kød nederst i et ovnfast fad og blomkålsmosen ovenpå. Du kan evt. lave mønster i toppen med en gaffel, hvis du ikke drysser med ost.
  10. Sæt fadet i ovnen i 20 minutter. Giv den evt. et par minutter ved højere varme helt til sidst, hvis den ikke er blevet tilpas gylden.

cottagepie-2

cottagepie-1

8 comments

  1. Kan Arrowroot pulveret erstattes af noget andet? 🙂

    1. Du kan nok godt bare udelade det – det er med til at samle væsken lidt, men hvis du bare passer på med ikke at få for meget væde med i fadet, er jeg sikker på, at det går helt fint 🙂

      1. Havde nøjagtig samme spørgsmål, ud over arrowroot har jeg nemlig stortset alle ingredienser, så det skal prøves i weekenden når nu arrowroot kan undværes 🙂 tror det kan blive en lækker søndagsmiddag

        1. Jeg håber, at det falder i god jord så! 🙂

  2. Hjemme ved min mor & far har vi altid kaldt retten (dog med kartoffelmos på toppen) for ‘Oksekød i fad’. Tror den hed det i en af de der Karolines Køkken-hæfter alle havde dengang i 90’erne, men om det er det originale navn skal jeg ikke kunne sige 🙂

    1. Ha, ja, hvorfor dog egentligt ikke bare kalde tingene, hvad det faktisk er? 😀

  3. Nattalie Hartwig

    Uhmmm hvor var den god!! Og ungerne (1 og 4 år) eeeelskede det!!

    Jeg brugte emmenthaler og mozzarella, 1 hoved øko kål, 500 g okse, 1 stort løg, frisk rosemarin og timian. Bare for at sige at man ka være lidt flex med opskriften.

    Tak for mad 🙂

    1. Hvor er det dejligt at høre, at I kunne lide det!
      Og ja, opskriften er helt sikkert nem at tilpasse, det er en dens klare forcer 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *