Cremet linseret med blomkåls- og kartoffelmos

KATEGORI: Efterår, Hverdagsmad, Vegetarisk INGREDIENSER: , , , , , , , ,

Hvorfor er det egentligt, at mange af de lækreste retter altid er så ufatteligt ufotogene? Er der nogen, der har en god teori? Måske det er fordi, mange af dem oftest er i comfort food-stilen? Det var denne ret i hvert fald. Oftest er comfort food dog i den lidt usunde ende, og det er denne ret absolut ikke (i hvert fald ikke ifølge min opfattelse af sundhed). Linser er jo helt sikkert sunde og fyldt med gode fibre og protein. Mosen har jeg her lavet af en stor bunke blomkål og kun en enkelt kartoffel. Jeg har også skrevet om det her og her, men det er altså utroligt overraskende, hvor høj en blomkål- til kartoffelratio, man kan have, uden at det kan smages! Denne gang brugte jeg tre dele blomkål til en del kartoffel, og det smagte præcist som ren kartoffelmos, hvilket altså giver kæmpe plus på sundhedskontoen. Fx ville 800 g kartofler have 608 kalorier, 136 g kulhydrat og “kun” 10,4 g kostfibre, hvor 200 g kartoffel og 600 g blomkål derimod har 319 kcal, 62 g kulhydrat og 16 g kostfibre. Det er da en ændring, der kan mærkes … hvis man går op i den slags ;)

Jeg har vist fortalt om det før, men jeg er faktisk først rigtigt begyndt at spise linser (og diverse andre bælgfrugter) efter jeg holdt op med at være vegetar, hvilket jo er ret ironisk. Ikke desto mindre har jeg jo stadig en del kødfrie dage, og på disse dage er linser, bønner, kikærter og lignende alle gode råvarer. Umiddelbart vil jeg dog ikke anbefale denne ret som en begynder-linseret. Det smager fantastisk efter min mening, men linser er forholdsvist melede, og det er mere tydeligt i denne ret, end i fx en suppe som denne, hvor de røde linsers mere milde konsistens maskeres af de andre komponenter.

Denne ret bliver i hvert fald helt sikkert lavet igen! Faktisk pønser jeg allerede på, at lave den igen senere i denne uge, da jeg stadig har noget creme fraiche, jeg skal have brugt ;)

Cremet linseret med blomkåls- og kartoffelmos
2 portioner
Print
Linseret
  1. * 100 g grønne linser (eller brune - de koger dog nok en smule mere ud)
  2. * 1 fed hvidløg
  3. * ½-1 lille løg
  4. * 1 tsk smør + 1 tsk olivenolie
  5. * 6 dl vand
  6. * 1 bouillonterning
  7. * salt
  8. * 1 par dråber tabasco
  9. * 2 spsk creme fraiche 18% (eller fløde)
Mos
  1. * 1 bagekartoffel (2-250 g)
  2. * 1 stort blomkål (ca. 600 g)
  3. * salt
Sådan gør du
  1. Hak løg og hvidløg fint. Skyl linserne og gå dem efter - man kan nogle gange risikere at finde sten eller andet skidt i poserne.
  2. Smelt smør i en sauterpande eller gryde sammen med olien. Svits løgene heri i ca. 5 minutter, til de bliver gennemsigtige. De skal ikke tage farve.
  3. Vend linserne i og hæld vand over. Bring i kog, læg låg på og lad simre i 45 minutter. Det er fristende at tilsætte salt på dette stadie, men lad være! Det forhindrer linserne i at blive ordentligt møre.
  4. Skræl imens kartoflen og skær i store tern. Fjern det meste af stokken fra blomkålet og del i små buketter. Put grøntsagerne i en stor gryde og dæk med vand. Bring i kog og giv det cirka 20-25 minutter, indtil kartoflerne er godt møre. Dette er et af de få tilfælde, hvor blomkålen godt må smadderkoges ;)
  5. Kig til linserne undervejs. Tilsæt evt. mere vand, hvis det er ved at koge tørt. Når det meste af væsken er fordampet, smuldres bouillonterningen henover. Tilsæt ca. 1/2 dl ekstra vand, lad det simre ind og smag til med salt og et par dråber tabasco.
  6. Hæld vandet fra grøntsagerne og lad dem dampe tøre i et par minutter. Mos det herefter og smag til med salt.
  7. Vend creme fraichen i linseretten og server.
Opskrift fra/inspireret af foodess
Adapted from foodess
Hjemme hos Xenia http://www.hjemmehosxenia.dk/

 

Indlægget kan indeholde affiliatelinks.


Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+Email to someone
8 kommentarer til “Cremet linseret med blomkåls- og kartoffelmos
  1. Stina siger:

    Haha ja, mange af de lækreste retter ligner tit noget der er blevet spist én gang..
    MEN når det så er sagt, synes jeg faktisk det ser (måske mere, lyder?!) rigtig lækkert ud! Jeg elsker linser! Den her ret tror jeg helt sikkert snart jeg skal prøve :)

    • Xenia siger:

      Ja, det er desværre så sandt, som det er sagt – det var i hvert fald mega svært at tage et appetitligt billede af det ;)
      Jeg bliver bedre og bedre til linser, hver gang jeg prøver dem, og denne ret er helt sikkert min favorit indtil videre, så jeg synes absolut du skal prøve den :D

  2. maja siger:

    Åh gud, min første tanke til dette billede er vidst ikke helt så stueren at jeg kan skrive det her x)

    • Xenia siger:

      Haha, det er formentlig i stil med det, jeg selv tænkte, da jeg tog billedet. Måske en grøn dusk af en art kunne have hjulpet :) Men man kan jo ikke udgive en opskrift uden et billede, så forhåbentligt stoler I på mig, når jeg siger, at det smagte herligt :D

  3. Anne siger:

    Det ser godt ud – hvor mange dl linser er 100 gram, og er det hundrede gram i kogt/udblødt tilstand eller rå? (:

    – Anne

  4. salli r. Eltong siger:

    Heeey

    Jeg tror, jeg havde valgt, ikke at lave kartoffelmos..
    Men bras kartofler og dampet blomkål :)
    Jeg har dog aldrig lavet det, men jeg kunne forestille mog at det ville blive en god ret..

    Knuuus :D

1 Pings/Trackbacks for "Cremet linseret med blomkåls- og kartoffelmos"
  1. Fem favoritter på en fredag siger:

    […] broccoli på er at riste/bage det i ovnen. Blomkål er genialt som “snyd” i “kartoffelmos” eller i kartoffelsalat, spidskål bliver helt genialt lynstegt på panden eller i en lækker […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>



Hej!
Jeg hedder Xenia,
og det her er min blog.

Hjemme hos Xenia er en LCHF-blog om mad, kager og andre lækre sager med opskrifter på alt fra lettilgængelig hverdagsmad i den sunde ende til herlige lækkerier af den syndige slags.

Velkommen til og velbekomme!
Follow on Bloglovin

3 tilfældige fra arkivet…

Om affiliatelinks, sponsorerede indlæg m.m.

Jeg bruger jævnligt affiliatelinks i mine opskrifter og af og til vil der også forekomme sponsorerede indlæg herinde. I fællesskab med reklamerne, hjælper det til, at jeg kan bruge mere tid på bloggen, hvorfor jeg håber, at det er noget, I kan acceptere. Jeg skriver kun indlæg om ting, jeg kan stå inde for, og alle affiliatelinks fører til produkter, jeg selv bruger og er glad for.
Sådan fungerer affiliatelinks

Samarbejde m.m.

Få 5% i rabat ved at skrive 'Xenia' i bemærkningsfeltet på ordren.

Sæsonoversigt

Ingredienser

(34) (2) (17) (5) (2) (7) (2) (4) (21) (38) (5) (40) (53) (2) (20) (9) (37) (2) (51) (2) (5) (31) (7) (11) (7) (3) (2) (3) (2) (5) (9) (2) (17) (16) (3) (2) (11) (41) (4) (7) (5) (2) (50) (68) (36) (11) (57) (7) (2) (23) (8) (4) (9) (8) (4) (28) (35) (11) (11) (24) (16) (2) (6) (37) (8) (4) (4) (3) (3) (4) (3) (3) (2) (11) (14) (11) (19) (29) (2) (4) (59) (2) (10) (12) (20) (8) (2) (23) (15) (12) (2) (11) (2) (3) (2) (67) (3) (5) (8) (150) (2) (9) (6) (13) (20) (11) (8) (28) (2) (3) (12) (3) (2) (2) (15) (2) (15) (2) (3) (7) (31) (2) (2) (7) (23) (5) (29) (3) (4) (2) (9) (3) (2) (3) (15) (12) (3) (36) (34) (45) (3) (101) (4) (3) (17) (11) (22) (6) (2) (38) (10) (4) (54) (9) (88) (13) (4) (4) (12) (15) (3) (13) (3) (20) (66) (6) (2) (4) (6) (33) (3) (4) (5) (15) (2) (7) (3) (35) (7) (8) (3) (2) (8) (2) (2) (11) (2) (32) (20) (4) (47) (6) (2) (15) (5) (2) (41) (24) (5) (10) (16) (30) (7) (30) (16) (12) (108) (7) (4) (2) (6) (9) (4) (7) (2) (3) (3) (3) (6) (2) (26) (3) (3) (12) (8) (5) (2) (6) (2) (8) (2) (5) (5) (2) (2) (5) (8) (7) (2) (8) (9) (29) (2) (5) (3) (4) (5) (33) (5) (11) (10) (18) (5) (4) (180) (52) (21) (4) (3) (8) (24) (27) (46) (12) (37) (2) (2) (8) (66) (2) (63) (48) (2) (14) (2) (2) (2) (2) (6) (5) (2) (2) (3) (3) (4) (14) (2) (63) (2) (6) (31) (3) (6) (6) (2) (5) (3) (3) (5) (2) (58) (46) (7) (2) (19) (3) (3) (26) (2) (3) (19) (173) (3) (15) (5) (9) (27) (3)
Latest Tips And TricksBlogger Tricks