De 10 bedste ting ved LCHF

madhjerter

Inspireret af flere samtaler jeg har haft her inden for de seneste par dage, blev jeg mindet om dette indlæg, jeg skrev tilbage i 2013 – for snart et år siden, da jeg havde været på LCHF (on and off, som sådan noget jo oftest er for mig) i omkring et halvt års tid. Normalt er genudgivelse af gamle indlæg jo ikke noget, jeg egentligt gør mig i. Men dette indlæg er jeg faktisk rigtigt glad for – og det er så sandt i dag, som det var dengang! Derfor deler jeg det med jer igen – dels til ære for mig selv og min fantastiske periode lige nu (dagens tømmermænd ikke medregnet) og dels til ære for de af jer, der ikke “var her” til at læse det sidste år.

Så here goes: De 10 bedste ting ved LCHF – i prioriteret rækkefølge 😉

 

1. Snorlige og stabilt blodsukker = ingen cravings.

Jeg har tidligere lidt rigtigt meget af cravings. Uanset hvor “sundt” jeg har spist, har jeg altid haft meget svært ved at holde det. Jeg har stort set hele mit “voksne” liv fulgt de officielle kostråd med lavt fedt, mange af de “gode” kulhydrater, mange mindre måltider etc., men har altid følt, at det var en kamp hver dag. Enten cravede jeg noget, jeg ikke syntes jeg skulle spise, eller også faldt jeg i og spiste noget “ulovligt” og bankede mig efterfølgende oven i hovedet med det. Jeg vil ikke sige, at jeg overhovedet ikke har cravings ind imellem nu. En meget hård dag, hvor man kommer hjem sent om eftermiddagen, træt, udkørt og lidt selvmedlidende, kan altså stadig sagtens give chokoladehang af dimensioner. Men det sker for det første meget sjældnere nu end det gjorde før – og endnu vigtigere, så kan jeg i de fleste af tilfældene stå imod. Sidstnævnte er nok en af de allerrareste ting, der længe er sket for mig!

 

2. Lang og rar mæthedsfornemmelse.

På samme måde som jeg altid har følt mig plaget af cravings, har jeg altid haft en stor appetit. Og dette har medført, at jeg altid har vekslet mellem at spise for meget og blive oppustet samt få dårlig samvittighed over det – eller jeg var konstant lidt småsulten. Kalorietælling har i mange år været en god måde for mig at føle at jeg havde lidt bedre styr på mængderne, men det gjorde netop, at jeg aldrig blev helt mæt. Og jer, der kender følelsen, ved formentligt, at det sgu ikke er særligt fedt nærmest at være sulten hele tiden og desuden stort set med det samme efter man har spist et måltid. På LCHF spiser jeg langt de fleste dage kun tre måltider om dagen – og så er jeg også størstedelen af tiden mæt helt frem til næste måltid. Og det er ikke at forglemme en rar mæthed – ikke den dér tunge oppustede mæthed, jeg førhen fik, hvis jeg spiste mange kulhydrater på én gang. Dét er virkeligt en lettelse!

 

3. Fladere mave.

Ja, lidt overfladisk har man vel lov at være. Jeg ved ærligt talt ikke, om jeg har tabt mig siden jeg startede på LCHF. Måske, måske ikke.  Men min mave er betydeligt (og tydeligt!) fladere, og generelt har fedtet i det mindste omfordelt sig. Selvfølgelig kan der også have andre indvirkninger på generelle kropslige ændringer, men den flade mave er altså er klart madens fortjeneste, tør jeg næsten godt fastslå!

 

4. Mere velsmagende mad.

LCHF-venlig mad smager altså bedre. Jamen, det synes jeg altså faktisk, at den gør. Nu er jeg nok også heldig på dét punkt, at jeg aldrig har været megavild med hverken pasta eller hvidt brød, hvilket har gjort det nemmere for mig at undvære dé ting, og nemmere at fokusere på de ting, jeg vælger til. Det er i hvert fald sjældent dér, jeg falder i, når jeg endelig træder uden for LCHFs retningslinjer. Men generelt er det altså klart nemmere at lave velsmagende mad, når man kan bruge gode fedtstoffer. Det er nok de færreste, der vil benægte, at en god klat smør eller en sjat fløde gør noget dårligt for en ret. Tidligere fyldte jeg stort set al min mad med kemifyldte og smagsforstærkerbombede bouillonterninger i håbet om at fremprovokere én eller anden grad af smag, som nu kommer helt naturligt med fedtet og de rene råvarer. Og så er jeg bare helt vild med grøntsager og alle de anvendelsesmuligheder de har! Smagsmæssigt er der i hvert fald ingen sure miner her 😉

 

5. Bedre og roligere søvn.

Jeg har altid sagt, at jeg sov meget let. Og det gør jeg i og for sig nok også stadig. Men hvor jeg tidligere har haft meget svært ved at falde i søvn hver aften, uanset hvor træt jeg så har været, falder jeg nu meget hurtigere i søvn. Og endnu bedre: Jeg sover fra jeg falder i søvn, til jeg vågner udhvilet morgenen efter (læs: eller til mit vækkeur vækker mig). Jeg vågner ikke flere gange midt om natten, som jeg ellers desværre har haft for vane tidligere. Her kan jeg faktisk også tydeligt mærke forskel på hvornår jeg spiser sukker og/eller mange kulhydrater, og hvornår jeg ikke gør. Når jeg har spist sukker, er det mærkbart sværere at falde i søvn – der er jeg rastløs, og min krop kan bare ikke falde til ro. Tydeligvis har sukker en indvirkning på min krop, når jeg ikke kan sove efter at have indtaget noget af det!

 

6. Pænere og mindre tør hud.

Jeg har altid døjet med ret uren hud. Synes jeg selv i hvert fald. Ikke decideret akne, men mange urenheder og en uheldig blanding af fedtet og tør hud. Når jeg spiser LCHF, får jeg først og fremmest færre urenheder, og for det andet bliver min hud – på hele kroppen, ikke kun i ansigtet – fugtet indefra, så den ser sundere og mere velnæret ud. Og den er blød! Så blød helt uden brug af nogle som helst besværlige fugtighedscremer, som jeg alligevel aldrig har gidet. Jeg er endnu ikke nået dét punkt, hvor jeg dropper makeup’en helt, på nær om sommeren, men hvis det endelig skal være, er det uden tvivl tættere på nu, end det var før LCHF! 😀

 

7. Rene råvarer og rigtig mad.

Dette punkt er nok lidt i tråd med nr. 4, men alligevel er det også lidt sit eget. Selv om jeg absolut ikke er hellig på dette punkt, kan jeg nemlig rigtigt godt lide tanken om, at jeg ved hvad (stort set) alt det, jeg putter i munden og min krop er. Jeg tør nærmest ikke tænke på, hvad jeg tidligere har indtaget i god tro af diverse tilsætningsstoffer, smagsforstærkere og lign. No wonder at ens krop ikke har kunne trives og blive mæt på diverse kemiske stoffer. Der kan da ikke være nogen, der oprigtigt tror, at det er godt for os! Jo mere opmærksom jeg bliver på, hvad ting indeholder – ingredienser, forstås – frem for hvad de indeholder af kalorier, des mere tror jeg, at jeg bevæger mig i den rigtige retning. Bevares, jeg går da stadig op i energifordelingen i forhold til fx kulhydrater, men nu er det altså også lige så vigtigt for mig, at der så lidt snask og snavs i som muligt. Og dét, tror jeg, er min krop ret glad for.

 

8. Mere energi.

Dette punkt kræver lige lidt forbehold. For ja, man får mere energi. Men skal altså lige have overstået den djævelske opstartsperiode, hvis man længe har været lidt for overbærende. Og de første par uger (for mig – nogle er heldige og kan nøjes med mindre) er man altså lidt sløv, mens kroppen omstiller sig fra at bruge kulhydrater som primære energikilde til at bruge fedt i stedet. Men når først det så er overstået, har man klart mere energi. Så har kroppen jo ikke længere en begrænset mængde energi til rådighed, men faktisk hele kroppens fedtdepot. Og det løber altså ikke sådan lige tør med det samme, kan jeg afsløre, hæhæ 😉 Det er denne sprudlende energi, som – for mig – gør den ubehagelige overgangsperiode dét værd. Gode råd i overgangen skulle i øvrigt være at drikke ekstra væske og bruge ekstra salt i maden. Og det kan jeg faktisk også mærke, at jeg nærmest gør automatisk – kroppen er sgu ikke så dum, når det kommer til stykket! Så snart man er i en rigtigt god periode – som jeg jo er lige for tiden – er det faktisk også meget nemmere at blive der. Selv hvis man lige træder lidt udenfor en enkelt gang, er det, synes jeg, ok nemt at komme tilbage. Såfremt man er “kommet ordentligt frem” i første omgang. Giver det mening?

 

9. Mere følsomme og fintfølende smagsløg.

Efterhånden som maden indeholder færre tilsætningsstoffer og sukker, bliver ens smagsløg også mere vant til den rene smag af råvarerne. Der skal mindre “kamuflering” til, og søde ting smager sødere i sig selv. Desserter kræver mindre sødning og i madlavningen bliver bouillon og lign. pludseligt overflødigt, til gengæld for at bare salt til at fremhæve råvarernes egne gode smag ofte kan være nok. Kort sagt, ens smagsløg kommer “back to basics” så at sige, hvilket er skønt.

 

10. Man bliver nemmere fuld (høhø).

Just kidding – og så alligevel ikke. Fordi når man spiser LCHF, bliver man faktisk hurtigere fuld, har jeg erfaret – og det er da et plus set fra den økonomiske vinkel 😉

 


 

 


Har jeg glemt noget? Hvad er for dig den/de bedste ting ved LCHF?


43 comments

  1. Jeg er helt enig med dig, i alle overstående punkter 🙂
    Og tak, det er lige en liste jeg tager med mig i dag, når de grimme cravings viser deres ansigt 😉

    1. Tak 🙂 Jeg opremsede dem også mentalt for mig selv igen og igen i går – det var en hååård dag. Men så fik jeg da et blogindlæg ud af det, hæhæ ;D

  2. Genialt indlæg, Xenia! Du kommer vidt omkring! Der mangler dog en: Tungere søvn! Jeg vågner knap nok, hvis mine børn kalder om natten (!). Tidligere kunne jeg ikke sove, hvis min mand trak vejret ved siden af mig (tsk tsk).

    Men ellers er mine bedste ting, at jeg er mæt og glad (høhø). Jeg bliver tungsindig, hvis jeg spiser sukker og får tankemylder af negativ art. Det hænger sikkert sammen med blodsukkeret, men jeg er simpelthen bare et gladere og mere positivt menneske, når jeg spiser LCHF. Og når man er glad (og mæt) er det nemmere at arbejde med baggrunden for de andre ting.

    1. Tak, Jane! 😀
      Ja, du har ret, min søvn er også klart tungere – tidligere vågnede jeg også nærmest af det mindste, og det gør jeg ikke i (lige så udpræget grad) længere 😀 (og hvad bilder han sig forresten også ind, sådan at trække vejret?! 😉 )
      Haha, I see what you did there 😉 Men jeg er enig – sukker gør bare heller ikke noget godt for mit humør – hvilket jo så er en dobbelt whammy, når man (jeg i hvert fald) oftest får de vilde cravings, når jeg i forvejen er tungsinding. Suk. Det er sgu bare ikke altid så nemt, at overbevise sig om, at en kop te med godt med kokosolie er et bedre valg end chokolade, hvis man føler sig lidt nede 🙂

      1. Havde jeg lige misset, at søvn allerede var på listen? Haha! Jeg er simpelthen så ufokuseret i øjeblikket! Sorry 😉

        1. Haha, jeg troede bare, at det var en pointe vedr. søvn, jeg havde glemt – så jeg er åbenbart ikke meget bedre 😉 Men no worries, du har jo en ret god undskyldning, hvis du spørger mig 😀

  3. Jeg sad faktisk og kunne genkende mig selv i rigtig mange af de ting, du skriver! Specielt mæthedsfornemmelsen og den gode og rene fornemmelse af at spise rigtig mad er jeg helt vild med. Jeg kan mærke en klar forskel på de dage, hvor jeg ikke har fået fedtstof nok. Jeg bliver rastløs og har lyst til mad hele tiden. Men fedtstoffet hjælper med at sætte en dæmper på sukkertrangen, så man kan koncentrere sig om de ting, man gerne vil have lavet. Jeg har heller ikke opnået vægttab igennem lchf, selvom jeg faktisk nok havde et ønske om det i starten. Men jeg har fået en bedre forståelse af min krop, og det tror jeg bestemt også er vigtigt. Jeg har stresset min krop rigtig meget de sidste par år med adskillelige forsøg på slankekure, motionsplaner og tællen af kalorier. Nu har jeg faktisk sat mit abonnement til Fitness Word på pause for i stedet at starte dagen ud med udstrækningsøvelser og i stedet få motion ud af løbe- eller cykelture i naturen. Nu hvor jeg forhåbentligt ikke at leve efter så mange restriktioner som de sidste to uger, kan jeg også slappe mere af på den her front og bare nyde glæden ved god og naturlig mad – og MÆTHED som resultat af andet end kokosolie! 😉

    1. Ja, mætheden og stabilt blodsukker er bare det allerbedste! Jeg kan også tydeligt mærke, at jo mere fedt, des bedre – det er bare stadig af og til en anelse grænseoverskridende, men det bliver mere og mere normalt, efterhånden som jeg vænner mig mere og mere til det 🙂
      Jeg ville i og for sig også gerne tabe mig, men er ligesom dig endt på, at det må blive sekundært i forhold til hvor godt jeg har det, og hvor meget bedre jeg også kan mærke min krop og forstå dens signaler nu. Træning er også en af de ting, der tidligere har stresset mig rigtigt meget – men hele vinteren har jeg faktisk holdt pause, og besluttet at jeg først skulle starte igen, når jeg fik lyst til det – og hvis det aldrig skete, var hverdagsmotion også fint nok. For en måneds tid siden, begyndte jeg så faktisk at savne decideret træning, så det er jo bare dejligt 😀
      Haha, ja, kokosolien er nu altså genial – meeen man kan jo også få for meget af det gode 😉

  4. Du har virkelig fået listet fordelene godt op – jeg kunne ikke have sagt det bedre selv!
    Især vil jeg tilslutte mig punktet om mæthedsfornemmelsen. For mig var det en smule underligt i begyndelsen, at jeg ikke får fornemmelsen af at være “propmæt” som man kan gøre når man spiser stivelsesholdige fødevarer.

    1. Mange tak, Isabella! Jeg havde det også ligesom dig i starten – jeg var egentligt ikke overbevist om, at jeg rent faktisk var mæt, fordi den dér velkendte “stivelsesklump” i maven manglede. Dét var noget af en omvending, men absolut ikke noget, jeg savner. Og det er desuden også én af de ting, der altid får mig til at fortryde det, hvis jeg rent faktisk giver efter og spiser som “i gamle dage” ;P

  5. Kort og godt: Jeg er ENIG!
    Er vild med LCHF og alle dets positive konsekvenser.
    KH
    – frk. sveske
    P.S. Dejligt vi kan minde hinanden om alt det gode, når on/off-knapperne switcher lidt for ofte… 😉

    1. Jeg er jo i hvert fald også fan – selv om man nogle gange ganske rigtigt har meget godt af en lille opfrisker 😛

  6. Hejsa
    Kan kun tilslutte mig alle overstående punkter 😉 plus at min mave fungere upåklageligt 🙂 på denne kost, er virkelig blevet både fysisk og psykisk afhængig af denne kost 😉 ud over jeg kan mærke min krop har rigtig godt af denne kost er side gevinsten et tab på 42 kg :-)og en sund holdning til fødevarer mvh Anja

    1. Hold da op, hvor er det et flot vægttab! Tillykke med det! Og ja, jeg er enig, jeg har også meget sjældent problemer med maven nu i forhold til før, hvilket jo er skønt, selv om det for mit vedkommende egentligt ikke er noget man tænker så meget over – det er først, når man plages af det, at det er et problem, ikke sandt? 😉

  7. Carl August Arge

    Hej Xenia

    Hvad synes du det er som trigger dine tilbagefald?Jeg holder helt med dig i din liste. Trods at jeg er meget glad for LCHF så oplever jeg også dete med “on/off”. For mig handler det helt klart om det sociale. Altså når jeg er sammen med andre som spiser “almindeligt” og specielt om det er rigtigt festligt, en fødelsedag t f.ex. Mine børn holdt juleferie hos mig i 2 uger = tilbagefald for mig i samme periode. Nu endelig føler jeg, at jeg har blevet stærkere på dette punkt. Jeg besøgte venner i søndags og de serverede de lækreste konditorbagelser til kaffe….. Men nej, jeg havde faktiskt nemt ved at takke nej. Ikke for at jeg ikke savlede lidt :)…. Men jeg vil bare ikke betale regningen og blive skuffet over mig selv…..og denne gang var det helt uden nogen kamp. “Det der er bare ikke noget for mig”, tænkte jeg. Og var både glad og stolt over min fremgang. Men vist er det: “En dag ad gangen”.

    1. For mig tror jeg det er todelt: dels det sociale, som for dig, og dels også en slags selvmedlidenhed a la “det kan da ikke passe, at jeg ikke bare kan spise som jeg vil, når nu “alle andre” kan”, du ved 😉 Især når jeg har været inde i en god periode i lang tid har jeg en tendens til at glemme, hvor svært det er at komme ud af de dårlige – og så falder jeg lige i en enkelt gang, så én til og så ruller møllen ellers. Som en tredje ting er jeg nok også bare rigtigt glad for mad, så selv om jeg synes man kan lave det meste og lækkert på LCHF, er der nogle gange ting, jeg savner, og derfor vælger at giver efter for. Jeg tror (desværre?) aldrig jeg bliver typen, der kan holde det helt, selv om jeg på sin vis gerne ville – men så tænker jeg bare, at det stadig er klart bedre med LCHF størstedelen af tiden eller overhovedet ikke 🙂

  8. Super indlæg – jeg kan også nikke genkendende til en del af punkterne. Egentlig tror jeg ikke jeg har haft den samme mæthedsfølelse det første lange stykke tid, fordi jeg ikke har fået fedt nok, men især den sidste uges tid, hvor jeg har afprøvet Tatjanas kostplan, og generelt har spist mere fedt, og kød og grønt til morgenmad i stedet for skyr/græsk yoghurt, har jeg nærmest ikke været sulten til aftensmadstid (har dog spist alligevel).
    Har også lige siddet og kværnet 250 g falske bønne pommes frites med næsten 1 dl mayo dip til – helt uden dårlig samvittighed, men til gengæld med en god mæthed i maven 🙂

    1. Tak Heidi 🙂 Jeg synes virkeligt også det er svært at føle, om man rent faktisk får fedt nok – især fordi de fleste af os jo nok stadig er præget af et liv med fedtforskrækkelse! Jeg spiste også græsk yoghurt rørt med fløde og med nøddemusli i starten, men for mig mætter det bare heller ikke lige så godt som en god gang æg, selv om det jo er superlækkert – det holder jeg nu mest til weekenderne, hvor jeg alligevel står lidt senere op 😀
      Åh ja, de bønnefritter er nu altså fantastiske! Og hvor er det bare skønt generelt, at man kan spise god mad uden at behøve at få dårlig samvittighed! LCHF FTW 😀

  9. HELT præcis som jeg også har det med LCHF. -Og jeg er også så’n on/off, men ufrivilligt.. Ryger bare i fælderne og komfort-spiser kulhydrat mad igen. Og igen. Og…
    Så det er stadig koden jeg mangler at knække: Hvorfor falder man tilbage når nu man FÅR det så godt af naturlig mad og god fedt? Men jeg har en super periode lige nu med stor lyst til madlavning og blodsukkeret har det stabilt. Nyder det!
    Godt indlæg; virkelig velskrevet 🙂

    1. Dét spørgsmål ville jeg virkeligt også gerne kende svaret på, Sheila! En stor del af det for mig, tror jeg, er, at man i de gode perioder “glemmer” hvor ubehageligt man kan få det af ikke-LCHF-mad. Og så tænker man, “arh, det kan da ikke passe, at jeg virkeligt ikke kan spise bare lige ét enkelt stykke kage/pizza/brød whatever uden at skulle ryge i fælden igen” – men det kan jeg personligt altså bare ikke. En gang imellem vælger jeg så bare at tage eftervirkningerne med – men er det dét værd? Nej, det synes jeg egentligt ikke, det er.
      Og jeg er præcis som dig også inde i en god periode lige nu – skønt!
      Mange tak! 😀

  10. Tak for din liste – jeg er helt enig i alle punkterne.
    Det vigtigste for mig er nok mætheden og at det trods alt er nemt at spise lchf også når jeg er ude.
    Jeg har tabt mig 10 kg, men det er gået meget langsomt i starten – nu er det gået op for mig, at jeg i virkeligheden skal ha’ meget mere fedt – hvor er det altså svært at spise alt det fedt, når man har været fedtforskrækket i rigtig mange år. Nu tager jeg et olieshot til morgen og aftenmad og det kan ses på vægten.
    Lige et lille tip: Peter Beier har 100% chokolade, som smager rigtig godt, mange skal lige vænne sig til det, jeg syns det er fantastisk.

    1. Ja, det er jo så rart endelig at være godt gammeldags mæt! I virkeligheden har du jo ret i, at LCHF er nemt nok, når man er ude (altså afhængigt hvor man er selvfølgelig), men det kræver alligevel ofte lidt ekstra – og at man måske gør ekstra opmærksom på sig selv og sine spisevaner, hvilket er én af de ting, jeg til stadighed kæmper med.
      Tillykke med vægttabet! Og jeg er enig – det kræver altså virkeligt en tilvænning at se fedt som det gode frem for det onde. Og olieshots er geniale – jeg er dog for nyligt løbet tør, måske jeg skulle få genopfyldt mit lager – hvad tager du? 🙂
      Tak for tippet – det vil jeg lige undersøge. Oftest bruger jeg bare den på min. 80%, men det ville da være fedt, hvis man helt kunne undgå sukkeret! 😀

  11. Tusind tak for god inspiration til at skære ned på kulhydrater 🙂 Jeg går da i hvert fald ud fra, at det stadig hjælper lidt, når man skærer ned, selvom det aldrig kan få en slet så stor effekt 🙂 Jeg bor sammen med min kæreste nu og laver maden til os hver aften, så jeg kan slet ikke gå all in desværre.

    1. Det var da så lidt, Christine. Jeg tror også, at det må være bedre med få kulhydrater end flere/normal mængde. Din kæreste er måske ikke så åben over for LCHF? 🙂 Man kan jo i princippet lave mange ting, som smager og føles præcist som de “normale” retter, hvis man har lyst 🙂 Men som sagt, lidt har også ret, især i denne sammenhæng, er jeg overbevist om 😀

  12. Carl August Arge

    En anden fælde som jeg er faldet på mere end en gang er “belønningsfælden”! Hvis jeg har arbejdet riktigt hårdt og længe…..så synes jeg pludseligt at jeg “søreme fortjener”…..typisk det værste junkfood. Men jeg tror faktisk at jeg kommer at klare at stå imod næste gang. Jeg forsøger at lære af mine fejltrin og øge min bevidsthed om mine skøre tanker….
    Det har virkelig stor betydelse for mig idet jeg er diabetiker type 0.

    Tak for en god blog 🙂

    1. Ja, den tror jeg også, vi er mange, der kan nikke genkendende til. Og af en eller anden grund er det netop stadig junkfood og lign., som føles som de rigtige belønninger. Her prøver jeg personligt at blive bedre til at belønne med andre ting end mad – eller hvis det endelig skal være spiseligt, så nogle LCHF-godter, noget god mørk kvalitetschokolade, nogle macademianødder eller andet. Hver gang er en udfordring, men forhåbentligt bliver man også bedre til at træffe de gode valg efter hver gang 🙂

      Velbekomme da – dejligt at du kan bruge den! 😀

  13. Skøn liste
    og hyggeligt at møde dig:)
    For mig er stabile hormoner og regelmæsig smertefri mens er rigtig stort plus- har ikke pco(s) men alligevel.
    jeg oplever også mindre gigt ( ja så gammel er jeg 🙂

    1. I lige måde, det er altid skægt sådan at få sat ansigt på folk 🙂
      Hvis man ellers døjer med smerter “den tid på måneden” kan jeg klart forestille mig, at det vil være en meget stor fordel! Generelt kan man bare godt mærke, at kroppen skal kæmpe mindre på LCHF-kosten og at der dermed er færre smerter, synes jeg. Jeg synes fx også hurtigere at jeg restituerer efter en hård træning med ømme muskler – skønt! 😀

  14. Tusind tak for en god liste, jeg er gået igang med at lægge min kost om til lchf og jeg er virkelig positivt overrasket! Jeg synes ikke at overgansperioden har været så svær, men jeg er også begyndt meget langsomt. Jeg har dog lyst til salt hele tiden, og du nævner som kendetegnende for overgansperioden. Hvorfor er det mon sådan? Så jeg spiser rigtig meget peanutbutter, som jeg elsker. Kan man mon spise for meget af det på lchf?

    1. Dejligt at det virker godt for dig indtil videre, Tine! 😀
      Det er meget forskelligt hvordan man har det i overgangsperioden – det varierer også for mig bare sådan fra gang til gang 🙂 Det er meget naturligt, at din krop har behov for mere salt. Hvis man spiser en kost med mange kulhydrater, ophober kroppen en del væske – når denne væske udskilles, når man begynder på LCHF, kan den forårsage en midlertidig salt- (og væske-)mangel, som mange oplever. Men som skrevet, bare salt maden lidt ekstra og drik ekstra vand, så skulle du være på det rene 🙂
      Peanutbutter er godt og lækkert – men peanuts prøver jeg personligt på ikke at spise for mange af, da de dels indeholder lidt flere kulhydrater end mange andre nødder og dels er deres fedtsyresammensætning ikke helt optimal. Men hvis valget står mellem peanut(butter) og noget værre, er peanuts klart at foretrække – og så smager de jo fantastisk! 😀
      Held og lykke med det hele 🙂

  15. Hej og tak for en skøn hjemmeside. Jeg var ude efter en opskrift på suppe med røde linser, og faldt over din side. Hr er mange spændende retter. Jeg er ikke på LCHF, og det kommer jeg heller aldrig – er nemlig alt for glad for brød. Altså godt brød, hjemmelavet, groft og sprødt. Men derudover elsker jeg tanken om hjemmelavet mad, af rene produkter og uden alt muligt crap og e-numre. Jeg synes dog, at det er en god ide at spare på carbs – da det uden tvivl resulterer i at jeg bliver for oppustet (hvis jeg spiser for meget brød og pasta). Alt med måde ikke? Nå men du har mange spændende vegatar retter, som jeg skal i gang med at prøve (linsesuppen står og bobler inde på komfuret lige nu). Jeg synes ofte at folk spiser alt for meget kød når de går på LCHF diæt, det er ikke sundt og det er rigtig skidt for miljøet. Jeg er ikke vegatar, elsker en god bøf, men spiser ikke så meget af det. Min mand er helt med på de kødfarve dage, så det er fedt.

    Det er nok ikke sidste gang jeg kigger forbi herinde 🙂

    Hilsen Line

    1. Tak for din kommentar, Line – dejligt at du kan bruge min blog 🙂
      Hvis jeg og min krop kunne trives på brød og generelt “almindelig” kost med mange kulhydrater, ville jeg absolut også hellere spise brød fortsat. Men det fungerer desværre bare ikke for mig. Men jeg er enig i, at alt med måde er en fin måde at gribe det an på, hvis man kan håndtere det 🙂
      Jeg var jo selv vegetar en overgang for en håndfuld år siden snart, men nok netop pga. de mange kulhydrater, duede det ikke i længden for mig. Jeg blev for hurtigt sulten desværre. Men jeg kunne godt lide tanken om det, da jeg var det – og min begrundelse for at skære kødet fra i første omgang var, at jeg på den måde kunne få mere grønt indenbords – og det gør jeg jo også nu, hvor jeg så bare har skåret noget andet fra 😉 På LCHF spiser man jo som udgangspunkt ikke mere kød end en “gennemsnitsdansker” – det er derimod fedtet, vi skruer op for. Dermed ikke sagt, at der er ikke er nogen, der spiser meget kød, men på en dag som i dag, har jeg fx kun fået kød til min aftensmad (bacon og kylling) – de andre måltider var vegetariske. Så det behøver nu ikke at være så voldsomt igen 😀
      Puh, det blev en lang kommentar! Men tak for din kommentar, endnu en gang, og jeg håber du kommer igen – og at suppen blev god!
      ~Xenia

      1. Suppen blev fantastisk, og utrolig mættende.

        Helt enig i det du skriver, med at man ikke bør spise for meget kød, og at det ikke er meningen med LCHF. Det er der bare rigtig mange der gør! Men så er det altså godt at du har din blog, så man kan hente inspiration herfra.

        Nyd sommeren

        Line

        1. Det lyder godt! 😀
          Du må også have en herlig sommer – hvilket jo ikke er svært med det vejr, vi har os!
          ~Xenia

  16. hej jeg syntes det lyder godt denne måde at leve på, men hvad med galdesten? har man større risiko får at få det?

    vh Merete

    1. Hej Merete. Jeg ved desværre ikke noget om galdesten og risikoen for det, men jeg har googlet lidt og siderne her og her, synes jeg, du bør kigge på 🙂 Det korte svar er nok at nej, du har ikke større risiko, men læs lige linksene, hvis det er noget, du har eller har haft problemer med 🙂
      ~Xenia

  17. Sofie Louise Rønholt

    Det bedste jeg har oplevet ved LCHF er hundrede procent, hvordan det har påvirkeret min PCOS i en positiv retning! Det må i sig selv være et mirakel hvis du spørg mig 😀

    1. Øj, dét kan jeg godt forså, Sofie, det må være skønt for dig! Tillykke med det – eller hvad man siger 😀

  18. Hej.
    Super gode indlæg / indspark du kommer med.
    Fik du nogensinde svar på hva Kirstens olieshot var sammensat af?
    Er på jagt efter en opskrift som har den effekt hun har opnået men kan ikke fonde svaret i denne tråd.

    Betina

    1. Mange tak, Betina. Nej, så vidt jeg lige kan se/huske, svarede Kirsten desværre ikke igen 🙂

  19. I forlængelse af nummer 10, så synes jeg det er ganske fantastisk, at jeg på ingen måde får tømmermænd længere! Er træt, jada, men ingen hovedpine, kvalme og dødsangst :b
    Det er sikkert forskelligt fra person til person, men jeg kender flere, der har samme oplevelse.

    1. Øj, heldigt! Der har jeg desværre ikke oplevet nogen særlig forskel, men jeg får nu heller ikke så slemme tømmermænd i det hele taget, så måske det bare er derfor 😉

  20. […] LÆS OGSÅ: De 10 bedste ting ved LCHF […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *