Flødekartofler på knoldselleri

Flødekartofler er jo faktisk sådan en ret, som langt de fleste kan lide – det siger min erfaring mig i hvert fald. Og umiddelbart lyder det da også, som en ret god ret, når man spiser mad med et højt indhold af fedt. Jeg mener: FLØDEkartofler. Ja, altså, det vil selvfølgelig sige liiige bortset fra de dér kartofler. Det må vi da kunne gøre noget ved… Og ja! Det kan vi sådan set også sagtens!

I Monique Forslund kogebog “LCHF för hela familjen”, som jeg også har skrevet om her og her, laver hun flødekartofler – eller i virkeligheden nok flødegratin – af kinaradise. Og det er jo helt genialt! Kinaradise er ret neutralt i smagen og har meget få kulhydrater. Så det ville jeg da lave. Men! De har altså desværre ikke lige kinaradiser i Føtex, hvorfor min udgave i denne gang måtte blive af den næstbedste løsning, nemlig knoldsellerien. Den har lidt flere kulhydrater og en lidt mere gennemtrængende smag – men der er nu absolut ikke noget galt med resultatet!

Monique bruger både fløde, creme fraiche og flødeost i sin udgave – og så koger hun radise/selleri inden. Det blev ganske fint – men det virkede en anelse omstændigt, så jeg har skrevet to opskrifter til jer nedenfor: Sådan som jeg gjorde det i weekenden, og sådan som jeg vil gøre det næste gang – uanset om det så bliver med knoldselleri, kinaradise eller noget helt tredje 😀

Flødekartofler på knoldselleri eller kinaradise
6 portioner
Print
Som jeg lavede det
  1. * 1 knoldselleri
  2. * 1 løg
  3. * 4 fed hvidløg
  4. * 500 g creme fraiche 38%
  5. * 200 g flødeost
  6. * 2,5 dl piskefløde
  7. * 1 spsk salt
  8. * 150 g revet ost




Som jeg vil lave det næste gang
  1. * 1 knoldselleri
  2. * 1 løg
  3. * 4 fed hvidløg
  4. * 250 g creme fraiche 38%
  5. * 5 dl piskefløde
  6. * 1 spsk salt
  7. * 150 g revet ost
Som jeg lavede det
  1. Forvarm ovnen til 180º varmluft.
  2. Skræl knoldsellerien og skær i tynde skiver på ca. 5 mm.
  3. Put sellerien i en gryde, dæk med vand og bring i kog. Koges i ca. 2 minutter og drænes herefter.
  4. Blend løg, hvidløg, creme fraiche, flødeost og piskefløde sammen med salt til en jævn masse.
  5. Læg sellerien i et stort ovnfast fad og hæld flødeblandingen over. Rør rundt i det, så det er godt fordelt og sæt i ovnen.
  6. Bag i ca. 30 minutter og drys herefter den revne ost over.
  7. Skru ovnen op til 200º og giv den yderligere 10 minutter, indtil osten er gylden.
Som jeg vil lave det næste gang
  1. Forvarm ovnen til 180º varmluft.
  2. Skræl knoldsellerien og skær i tynde skiver på ca. 5 mm.
  3. Fordel sellerien i et stort ovnfast fad.
  4. Blend løg, hvidløg, creme fraiche og piskefløde sammen med salt til en jævn masse.
  5. Hæld flødeblandingen over sellerien og rør rundt i det, så det er godt fordelt.
  6. Bag i ca. 1 time og drys herefter den revne ost over.
  7. Skru ovnen op til 200º og giv den yderligere 10 minutter, indtil osten er gylden.
Hjemme hos Xenia http://www.hjemmehosxenia.dk/

 


(Vist 810 gange siden 26/10-15, 1 visninger i dag)

15 comments

  1. Hvis du en dag falder over en kinaradisse, så prøv at lave retten igen… Det smager bare SÅ godt 🙂 Jeg fandt en enkelt i superbest forleden, men ellers er de som sunket i jorden. Æv!

    1. Det har jeg også klart planer om! Men du har ret, de er desværre ret svære at opdrive 🙁 Forhåbentligt lykkes det på et tidspunkt! 😀 Ellers er knoldselleri altså også et fint alternativ i mellemtiden 😉

  2. Jeg har netop prøvet at lave det med kålrabi. Det var VIRKELIG godt. Den fåes i Føtex, og kan også både moses, og laves til pommes.

    1. Uhm, lækkert – god idé! Hvordan smager kålrabi egentligt? Jeg tænker, at det er mere neutralt end sellerien, men har vist faktisk aldrig smagt det 🙂

  3. Jeg elsker bare flødekartofler, og blev så inspireret af jeres snak om disse “flødekartoffel” varianter, at jeg kørte til en grønthandler og købte kinaradisse og glaskål. Der var ingen kålrabi. Nu vil jeg prøve at lave disse to forskellige. Har ingen creme fraiche, men mon ikke græsk yoghurt 38% kan gå an? Da det bliver to små portioner, kan jeg desværre ikke rigtig bruge dine mål Xenia, så det bliver på slump. Jeg har allerede skåret skiver af glaskålen på mandolin jern, og de smager super som rå snack 🙂 Vender tilbage med resultatet. Tak for super inspiration, var ved at gå lidt kold.

  4. Så blev både glaskål og kinaradis afprøvet. Jeg hælder klart mest til glaskålen. Den bliver en lille smule sød, når den er varm, men ikke mere end jeg synes var ok. Den med kinaradis manglede lidt salt, men det er der jo råd for 🙂 Der var stadig bid i begge.

    1. Super at du kunne bruge inspirationen! Og tak for afprøvningen – så slipper jeg selv for det 😉 Måske jeg snart skal forsøge mig med den kinaradise-udgave – det må da kunne lade sig gøre, at finde sådan en slambert et eller andet sted 😉

  5. Jeg har købt kinaradise i Lidl.. Tror muligvis det er en standardvare der?

    1. Jeps, der har jeg også fundet dem flere gange, siden jeg skrev dette indlæg, så jeg tror, du har ret! 😀

  6. Pernille A. Jensen

    Skulle man nu have lidt svært ved at finde Kina radise i Lidl så kan den også findes hos Metro kæden 🙂

    1. Super tip, tak! 🙂

  7. Hej, min ikke man kan nøjes med græsk yoghurt i stedet for creme fraiche? Og mon jeg kan lægge den sammen i morgen formiddag og sætte den i ovnen til aften?

    1. Jeg ville personligt være bange for, at den skiller, hvis du bruger græsk yoghurt, men du er selvfølgelig velkommen til at prøve 🙂
      Du kan sagtens gøre den klar, før den reelt skal i ovnen – det er nemlig supersmart gæstemad på den måde! 😀

Skriv en kommentar