Flødeblomkål

floedeblomkaa-

Når man spiser LCHF, er der et utal af veje, man kan vælge at gå. En af de variationer, som nogen flirter med, er faste – periodisk faste, for at være mere præcis. Den form for faste, jeg har læst mest om, er den, hvor man faster (14-)16 timer i døgnet og så har et såkaldt spisevindue i de resterende 8 timer. Da jeg først læste om periodisk faste, var jeg hurtig til at beslutte, at det absolut ikke var noget for mig! Af en eller anden grund kunne jeg bare ikke se, at det passede ind i min døgnrytme. Men så for et par uger skete der et eller andet. Der gik et lys op for mig – jeg fik en åbenbaring: Faktisk passer det jo egentligt perfekt på min døgnrytme! Så ergo har jeg flirtet lidt med periodisk faste de sidste par uger. Jeg har lagt det sådan, at jeg har et spisevindue mellem 12.30, hvor vi alligevel spiser frokost, når jeg er på arbejde, og så skal jeg senest have spist aftensmad 8 timer senere, altså klokken halv ni. Jeg spiser ofte ved en halv otte-otte-tiden i forvejen, så dén del var nem nok. Rent praktisk skal jeg altså “bare” droppe morgenmaden. De første par dage var jeg lidt sulten om formiddagen, men det er jeg faktisk ikke længere. Til gengæld gør det mine morgener meget mere overskuelige. Jeg kan stå op en halv time senere og føler mig mindre stresset – til trods for at jeg i forvejen altid har været typen, der står op i god tid. Det er ret fantastisk faktisk!

Det vigtige ved periodisk faste er selvfølgelig, at man ikke skal spise mindre end normalt – i hvert fald ikke meget mindre. Man skal altså ikke sulte! Nogen spiser stadig tre måltider om dagen, som de så bare presser ind på kortere tid, men for mig passer det bedre at nøjes med to store hovedmåltider og evt. et par mellemmåltider. Dels synes jeg, at det er for meget med tre store måltider på så relativt kort tid. Og dels er jeg et madøre, som I jo nok efterhånden har opdaget, og jeg har en god appetit, så jeg kan godt lide mad i store portioner. Og på denne måde kan jeg spise større portioner uden at få spise for meget på en dag – ja, faktisk skal jeg spise store portioner for ikke at få for lidt mad. Det er ren win-win for mig! Så så vidt jeg kan se lige nu, er periodisk faste kommet for at blive hos mig. Det er selvfølgelig ikke alle dage, det vil kunne passe – men sådan er det jo også med LCHF generelt: Det ér altså ikke alle dage, det kan lade sig gøre at holde det, men det må man jo så tage med. Så længe der er flere dage, hvor det går godt end skidt, er jeg tilfreds ;D

Og hvorfor fortæller jeg jer så det her nu monstro? Jo, ganske enkelt fordi jeg endte med en ret stor portion mad mandag aften, da jeg lavede denne her flødeblomkål – og så tænkte jeg, at det var passende at fortælle jeg om mit lille eksperiment – vi kan jo ikke have, at I ved tror at jeg er en grovæder, vel, haha! Denne blomkålsret opstod, fordi jeg ikke gad at lave den salat, jeg ellers havde planlagt til mine ostepølser. Retten kan på mange måde siges at ligne det pikante blomkåls- og skinkefad – hvor den største forskel selvfølgelig er, at retten her er tilbehør (i min optik), mens den anden er en hovedret som kan stå alene. Denne flødeblomkål er generelt et virkeligt lækkert tilbehør, og jeg blev meget tilfreds med det. Det kan til enhver en tid bruges som erstatning for en god gang flødekartofler – og jeg vil vove at påstå, at det er de færreste, der vil beklage sig over det! Så jeg kan vist godt love, at der ikke går længe, før jeg skal have købt mig en hamburgerryg, så jeg kan få lidt god gammel dansk (-agtig) mad på bordet! 🙂

Har I også eksperimenteret med periodisk faste? Hvad har I gjort jer af erfaringer?

Opskriften kan indeholde affiliate-links.

Flødeblomkål

Ingen bedømmelser endnu

4 personer

Ingredienser

  • 2 blomkål ca. 900-1000 g
  • 200 g flødeost
  • 5-7,5 dl piskefløde afhængigt af, hvor meget "sovs" du vil have
  • salt og peber
  • 1 tsk løgpulver
  • 1 stor håndfuld ost til gratinering

Sådan gør du

  1. Forvarm ovnen til 200º varmluft.
  2. Fjern blade og stok fra blomkål og skær i skiver på ca. 1 cm's tykkelse. Fordel i et ovnfast fad og krydr med salt, peber og evt. løgpulver.
  3. Pisk flødeost og fløde sammen og fordel over blomkålen. Drys med ost.
  4. Sæt fadet i ovnen og bag i ca. 45-60 minutter, indtil blomkålen er godt mør. Dæk med staniol de første 30-45 minutter, så retten ikke bliver for mørk (som min lidt gjorde til sidst).
culottesteg-3

Kategorier: Gæstemad, LCHF opskrifter, Påske, Tilbehør

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej!

Hjemme hos Xenia er en blog om mad, kager og andre lækre sager med opskrifter på alt fra lettilgængelig hverdagsmad i den sunde ende til herlige lækkerier af den syndige slags. Herudover blogger jeg om generel hverdag og livsstil, og alt andet der i øvrigt lige falder mig ind.

Velkommen til og velbekomme!