Foccacia med krydderolie

Dette foccaciabrød er fra Kvalimad og er baseret på hans opskrift på grydebrød (som jeg, BTW, p.t. er ved at bage sådan en hyggelig lørdag formiddag) 🙂 Og når noget er baseret på verdens bedste brød, ved man jo, at det kun kan blive godt! Jeg vekslede lidt frem og tilbage i forhold til om jeg overhovedet skulle bage brød selv til studenterfesten, eller om vi bare skulle købe noget færdigt – eller helt droppe brødet. Det er jo – trods alt – alt sammen ekstra arbejde 🙂 Men når det kommer til stykket, er jeg faktisk ikke den største brødfan, så hvis man køber noget færdigt, er det sjældent jeg spiser det. Officielt. Så hvis jeg nu lavede noget lidt spændende brød selv, kunne det da også være meget skægt. Desuden er brød altid en god “nødløsning” – hvis nu, der er nogle gæster, der er meget kræsne (børn fx), kan de nok altid spise brød og så alligevel blive mætte.

Så jeg besluttede mig for at bage foccacia.

Max fra Kvalimad har som altid lavet en fin instruktionsvideo, som er til stor hjælp. Den kan I se her nedenfor. Under videoen har jeg skrevet opskriften, som jeg lavede den – der var et par få ændringer i forhold til originalopskriften med henblik på krydderurtesammensætning fx.

 

 

Foccacia med krydderolie

1 stort rundt brød – ca. 6-8 personer afhængigt af hvad det serveres til

 

* 4 dl vand

* 1 klump gær på størrelse med en ært

* 2 tsk salt

* 8 dl hvedemel

 

Krydderolie:

* 1/2 olivenolie

* 1/2 dl rapsolie

* 25 g friske krydderurter (jeg brugte halv rosmarin og halv basilikum)

* 2 fed hvidløg

* 1 lille tsk salt

 

Dejen forberedes aftenen før. Rør gæren ud i vandet, og når gæren er helt opløst, røres saltet i. Hvis det gøres for tidligt, kan saltet have en negativ indvirkning på gærens hæveevne. Rør melet ud i dejen, dæk med en plastikpose (eller husholdningsfilm) og lad hæve natten over, ca. 10-12 timer.

Hæld dejen ud på et meldrysset bord og fold den sammen i tredjedele tre gange. Form til en kugle, og læg den på et stykke bagepapir. Smør hænderne ind i lidt olie og klap forsigtigt dejen, så overfladen ikke tørrer ud. Lad hæve i 1 1/2 time.

Klargør imens krydderolien. Hak krydderurterne i lige store stykker og hvidløget groft. Bland med olie og varm olien op til den når ca. 50 grader. Man kan se det på, at urterne begynder at blive lidt slatne. Det skal ikke blive for varmt, kun sådan at smagen fra urterne begynder at trække ud i olien. Fjern fra varmen og lad trække i mindst en halv time.

Når dejen til brødet har hævet halvanden time, fordeles lidt af olien udover. Prik nogle fordybninger i dejen med fingrene, hvor olien og urterne kan ligge, og fordel herefter resten af olien over dejen. Drys herefter det grove salt over. Lad hæve i yderligere en halv time.

Forvarm imens ovnen med en bageplade (eller bagesten, hvis du har det) deri til 230º varmluft.

Træk bagepapir med brød over på den varme bageplade og sæt ind i ovnen. Skru ned på 210º og bag i ca. 20-30 minutter indtil brødet får en fin og gylden overflade.

Lad stå i ca. 10 minutter og server lunt, eller lad det køle helt af, til det skal bruges.

 

2 comments

  1. Christoffer - lofoloco

    Mmmmm det ser godt ud.

    Foccacia er stærkt vanedannende … har flere gange spist mig mæt i brød på italienske restauranter, så ve ikke om jeg tør begynde bage det selv 🙂

    /Christoffer

    1. Tak!
      Og ja, jeg tror også det er ret godt, at dette brød alligevel skal hæve natten over – ellers kunne man hurtigt blive forfalden til at bage det liiidt for ofte 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *