Gammeldags grydekylling med kartofler, gulerødder og skysauce

I går fik jeg pludselig lyst til at forsøge at lave gammeldags grydekylling – sådan en med persille i numsen 😉 Og heldigvis for mig var det søndag i december, hvilket jo betyder, at forretningerne havde åbent, så vi fik skaffet de fornødne forsyninger. Jeg tog udgangspunkt i denne opskrift fra Alletiders Kogebog, som jeg havde gemt for lang tid siden, da jeg først faldt over den og fik lyst til at prøve det.

Vi valgte at koge nogle gulerødder og servere til sammen med kartoflerne, bare for at have lidt grøntsager. Jeg bryder mig personligt ikke om agurkesalat, så jeg mente umiddelbart ikke at jeg ville kunne lave det godt, når nu jeg ikke kunne smage det til, så der fik de andre bare en købt version. Men resten, som jeg spiste med velbehag, smagte fantastisk efter min mening! Og jeg må godt nok have haft god køkkenkarma i går, for den sauce var simpelthen fantastisk! Så god at man kunne spise den med ske – hvilket jeg må indrømme at jeg benyttede mig af, mens jeg ventede på at kartofler og gulerødder kogte færdigt 😉

Saucen blev altså lidt på gefühl, men jeg vil forsøge at angive de omtrentlige mængder, så jeg forhåbentligt kan gøre den efter på et senere tidspunkt. Og hvis I også har haft lyst til at prøve denne mormorret, men har undladt det af frygt for at det er svært, så tager I helt fejl. Det var meget nemmere, end man (læs: jeg) umiddelbart tror!

Udskriv
Gammeldags grydekylling med kartofler, gulerødder og skysauce


Antal: 4 personer
Ingredienser
Kylling og sky
  • 1 kylling
  • 1 bundt persille
  • salt
  • 3 spsk smør + 1 spsk olie, så det ikke branker
  • vand så det passer til gryden - jeg brugte nok ca. 5 dl
  • 2 hønsebouillonterninger
Sauce
  • 50 g smør
  • 4 spsk hvedemel
  • 2 spsk sukker efter smag
  • 1 dl piskefløde
  • evt. lidt kulør
Dertil
Sådan gør du
  1. Dup kyllingen godt med køkkenrulle, både indvendigt og udvendigt. Gnid med salt indvendigt og fyld persillen. Luk med en kødnål. Gnid også godt med salt udvendigt. Smelt smørret sammen med olie i en stegegryde og brun kyllingen på alle sider. Dæk halvt med vand, tilsæt bouillonterninger og lad simre under låg i ca. 1 time. Kyllingen er mør, når den slipper ved låret.
  2. Skræl kartofler og gulerødder og bring dem i kog ca. et kvarter inden kyllingen er færdig.
  3. Tag kyllingen op, lad den hvile under sølvpapir i 10 minutters tid og parter den så. Når jeg parterer, bliver det altid noget af et makværk, men smagen er jo heldigvis den samme 😉 Hold kyllingen varm under sølvpapir, indtil resten er klar.
  4. Si skyen fra gryden. Smelt smørret i den samme gryde, som kyllingen har været i og rør melet ud heri. Tilsæt væden lidt efter lidt og pisk godt, så der ikke kommer klumper. Fortsæt indtil den har den rette konsistens, eller lidt tykkere. Smag til med salt og sukker. Pisk fløden i, kog igennem og tilsæt evt. kulør. Konsistensen kan tilpasses med yderligere mel, sky eller fløde indtil den er som I foretrækker.
  5. Server.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *