Gastrolux gør godt grej!

gastrolux-2

Udgivet i samarbejde med Gastrolux

Det kommer nok ikke som en overraskelse for nogen, at godt grej gør ethvert håndværk sjovere. Og madlavning er jo på mange måder i høj grad et håndværk, så logisk nok gør gode køkkenredskaber det meget sjovere at lave mad. Det er i hvert fald tilfældet for mig! I mange år er det diverse køkkenredskaber af god kvalitet, jeg har ønsket mig, når det er blevet tid til enten jul eller fødselsdag eller andet, og jeg har efterhånden fået samlet mig en ret så fin kollektion: Gode knive, et godt solidt skærebræt, gode støbejernspander, -wok og stegegryde og en masse andet godt. Men på det sidste var mine almindelige hverdagsgryder og især -pander begyndt at genere mig. Én pande var skæv, en anden var ridset og grim i bunden og generelt syntes jeg bare ikke, at mit sæt gjorde dagens gode gerning, når jeg brugte dem. Til trods for at det egentligt var af et relativt stort og kendt mærke, som, jeg troede, ville være godt og holdbart. Så jeg besluttede mig derfor for at indgå et samarbejde med det danske mærke Gastrolux, som jeg havde hørt en del godt om.

Gastrolux har eksisteret i mere end 40 år og er i dag verdensomspændende med deres coatede aluminiumspander og -gryder. Mærket havde mange aspekter, der tiltalte mig, da jeg shoppede rundt på nettet for at vælge, hvad jeg skulle udskifte mine eksisterende gryder og pander med. Først og fremmest ville jeg have god kvalitet, og Gastrolux har to gange i hhv. 2008 og 2011 vundet hhv. 1. og 2.-plads i en årlig test af tyske Stiftung Warent Test. Herudover var jeg interesseret i et mærke, der kunne tilbyde mange forskellige modeller og størrelser, så man ikke er så bundet, som man kan være med andre serier, og Gastrolux har over 32 modeller at vælge imellem, til alle slags kogeplader. Og sidst, men ikke mindst, garanterer de, at bunden forbliver plan med en 10-års garanti – og for en som netop har prøvet at skulle lave mad med en skæv pande, var dette et ret vigtigt punkt også!

gastrolux-1

Jeg har testet et udvalg af Gastrolux’ produkter den sidste måneds tid, for at få en føling med dem, og jeg kan lige så godt sige med det samme, at jeg er svært begejstret! De produkter, jeg har modtaget er:
Stegepande på 28 cm
Stegegryde til 6,5 liter med glaslåg
Gryde til 4 liter med glaslåg
Kasserolle til 2 liter med glaslåg

En stegepande og tre forskellige grydestørrelser er mit “standardsæt”, så det var det, jeg valgte igen. På sigt skal jeg nok have anskaffet mig en ekstra stegepande, men ellers klarer jeg mig ret så fint med det udvalg. Mit førstehåndsindtryk, som allerede nævnt, var meget positivt. Produkterne virkede holdbare og stabile, allerede da jeg pakkede dem ud. Selv om det ikke er noget, man udelukkende kan vurdere ved bare at kigge, lignede det god kvalitet. Der er god vægt i, uden at de bliver for tunge. Og så er det også meget pæne gryder og pander, de laver, hvilket – uanset hvordan man vender og drejer det – altså også er en vigtig detalje – i hvert fald i mit køkken!

Overfladen er non-stick på alle produkterne, hvilket jo ofte bliver markedsført som værende særligt godt i “det fedtfattige køkken”, men selv om det med at spare på fedtet ikke er en prioritet hjemme hos mig, gør det virkeligt madlavningen lækker. Der er intet, der sætter sig fast – som i overhovedet, absolut intet! Maden smyger sig rundt i produkterne på bedste vis, men danner stadig lige den stegeskorpe, man er interesseret i, når det er den slags kokkerering, man har gang i. Og efter maden er lavet og spist, og gryder og pander tømt, er rengøringen så let som en leg. Selv hvis man ikke lige får vasket op samme aften! (Kom ikke her og sig, at det ikke er et relevant issue!)

Indtil videre har jeg mere fået testet stegning end kogning – måske fordi det generelt er det, min madlavning oftest byder på. Men stegning er måske netop også der, hvor pander og gryder står den største prøve i virkeligheden. Panden har jeg brugt til mine næsten daglige røræg, til kylling, til frikadeller, hakkebøffer osv. Stegegryden har jeg brugt til, når jeg skal pandestege grøntsager (fx disse bønner eller deres simple lillesøster her) og til chili con carne. Selv om man ikke benytter alle 6,5 liter hver gang, er det fantastisk med den store stegeflade, og jeg må (med skam) indrømme, at jeg ikke én eneste gang har brugt min stegegryde fra Le Creuset, siden jeg fik denne fra Gastrolux. Kasserollen har jeg desuden brugt til at varme sovs i og lave chokoladeganache, og mellemgryden er (hos mig) især god til at dampe grønt. Min eneste anke umiddelbart imod mit udvalg er, at kasserollen er lige stor nok – større end jeg først troede, fordi jeg sammenlignede med min tidligere kasserolle, som åbenbart udnyttede rumfanget anderledes. Så hvis du vil have en “normal” (lille) kasserolle, skal du vælge den lille størrelse. Jeg tror, jeg bliver nødt til selv at anskaffe mig den lille variant også.

gastrolux-3

Noget jeg især har bemærket – ud over den virkeligt gode og brugbare overfladebehandling – er, at varmefordelingen på både pande og gryder er helt i top. Selv ved stegegryden, som faktisk er så stor, at min største kogeplade ikke er helt stor nok, bliver stegefladen jævnt varm helt ud i alle kroge, og selv hvis man fylder en god bunke kold kød på på én gang (som ved førnævnte chili con carne fx), er det intet problem for gryden 1) at holde på varmen og 2) at stege portionen perfekt, uden at det når det dér punkt, hvor kødet bliver kogt i stedet for stegt. Og opvarmningen er også overraskende hurtig – både på induktion (som forventet), men også på almindelige kogeplader.

Da jeg først modtog produkterne, satte jeg bare mine gamle gryder og pander ud af skabet og over til siden, i tilfælde af at jeg skulle opleve at få brug for noget af det. Jeg tænkte, det ville være en god test for mig. Jeg har ikke én eneste gang rørt dem siden – på nær da jeg flyttede dem fra spisebordet tæt på køkkenet, til mit skrivebord længere væk. Så snart jeg lige får taget mig sammen, ryger de i kælderen, tror jeg, hvis jeg ikke lige beslutter at prøve at sælge det i stedet.

Jeg havde egentligt tænkt, da jeg først indgik samarbejdet med Gastrolux, at jeg ville ende mit indlæg med en plus- og minusliste over hhv. gode og dårlige ting ved produkterne. Men hvis jeg skal være helt ærlig, er den eneste dårlige ting, jeg har kunne komme på, det med at kasserollen er for stor – hvilket jo klart bare er min egen skyld. I stedet vil jeg slutte med at anbefale Gastrolux’ produkter på det kraftigste. Og i øvrigt lige understrege, at selv om jeg selvfølgelig har modtaget produkterne som gave, ville jeg aldrig have rost dem så højt (eller brugt dem så meget), hvis de på nogen måde ikke havde levet op til de ting, jeg har beskrevet – det er jeg simpelthen for stor en køkkensnob til! 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *