Grove pirogger med krydret kylling, gulerødder og spidskål

Jeg var ret træt i går, hvilket resulterede i at jeg kun nåede én af de to madlavningsting, jeg ellers havde planlagt. Egentlig ville jeg både have bagt pirogger til madpakke samt lavet en opskrift på stegt blomkål og kikærter i karry-kokos-sauce, som jeg længe har haft liggende. Men som sagt, måtte jeg vælge, og jeg vurderede at det var vigtigst at have noget til madpakke i dag. Som resultat heraf kom min aftensmad igen til at være lidt underlødig – den bestod nemlig af toast med kalkun og ost 😉 Men det var et godt valg, for disse pirogger er virkelig fantastiske. Ganske vist blev de langt fra ligeså pæne som Nadias – jeg har tydeligvis ikke lige så veludviklede folde-pirog-kant-skills, som hende, men ikke desto mindre smagte de herligt. Jeg tror at der kommer mere fyld ud af min portion end der gjorde af hendes, men jeg havde kun lige et par spiseskefulde tilbage, som jeg spiste, mens de bagte (så var jeg også sikker på at det smagte godt koldt jo 😉 ), så jeg havde da ikke skudt helt over mål.

Jeg tilsatte sukker til dejen, da jeg for nyligt har lært at dej hæver bedre med både salt og sukker i sig. Derudover brugte jeg både rugmel, som Nadia også selv foreslår, samt hvid hvedemel og lidt almindeligt hvedemel. I fyldet havde jeg først tænkt, at jeg ville lave det vegetarisk, men da det kom til stykket, var jeg mere tændt på en version med hakket kylling – lidt protein er jo altid godt. Jeg brugte lidt mindre løg, men til gengæld en del mere gulerod og kål. Til sidst tilsatte jeg lidt soja – bare fordi jeg er ret vild med det 🙂

Det bedste af det hele er, at jeg fik brugt den rest spidskål, jeg har haft liggende siden midt i september (riiimelig imponerende holdbarhed alligevel!) Stop spild af mad for the win!

Grove pirogger med krydret kylling, gulerødder og spidskål
8 stk.
Print
Dej
  1. * 1,5 dl vand
  2. * 15 g gær
  3. * 1 spsk rapsolie
  4. * 1 tsk salt
  5. * 1 spsk sukker
  6. * 50 g rugmel
  7. * 100 g hvid hvedemel
  8. * 100-130 g alm. hvedemel
Fyld
  1. * 1 spsk rapsolie
  2. * 1 spsk karry
  3. * 1,5-2 løg (100 g)
  4. * 2-3 fed hvidløg (ca. 10 g)
  5. * 200 g hakket kylling
  6. * ½ spidskål (250 g snittet)
  7. * 3 gulerødder (ca. 150 g)
  8. * 1 tsk spidskommen
  9. * 1 tsk salt
  10. * ½ tsk chilipulver
  11. * 1 spsk soja
Desuden
  1. * 1 æg til pensling
Sådan gør du
  1. Opløs gæren i vandet og rør herefter olie, salt og sukker i. Rør herefter melet i lidt ad gangen, ælt igennem og lad dejen hæve i en time.
  2. Forbered imens fyldet. Hak løg og hvidløg fint. Riv gulerødderne groft og snit spidskålen.
  3. Opvarm olien i en gryde og brænd karryen af heri. Tilsæt løgene, lad dem klare og steg herefter kyllingen igennem. Tilsæt grøntsagerne, spidskommen, salt og chilipulver og svits indtil de falder sammen og kålen bliver gennemsigtig. Sluk for blusset, rør soja i og lad stå indtil det skal bruges. Det kan sagtens laves lige inden dejen er færdighævet, men jeg syntes det var nemmere at arbejde med i kold tilstand.
  4. Tænd ovnen på 200º varmluft.
  5. Ælt dejen igennem og del i otte lige store stykker. Rul hvert stykke ud til en cirkel. Pisk ægget sammen med lidt vand, så det bliver nemmere at arbejde med. Læg en spsk fyld med top på den ene side af hver cirkel. Pensl kanten med æg og fold den anden halvdel over. Fold samlingen og klem evt. ekstra med en gaffel, så de holder. Når alle pirogger er samlet, pensles de med æggeblandingen og lægges på en bageplade beklædt med bagepapir. Bages i ca. 15 minutter, til de er fint gyldne.
Hjemme hos Xenia http://www.hjemmehosxenia.dk/

11 comments

  1. Lækre pirogger! Det er godt nok en god måde at få brugt nogle rester på – og få en masse nem mad til fryseren 🙂 

    1. Tak! Ja, det er nemlig det. Godt nok blev det ikke en kæmpe portion – det skulle jeg måske have gjort, men jeg ville jo lige være sikker på at jeg kunne lide det først – og så har jeg jo heller ikke den største fryser i verden, men der blev da i hvert fald tre madpakker ud af det (+ to håndpirogger på dagen 😉 )

  2. Det der er total at pirke til min dårlige samvittighed, for jeg har så længe ønsket at bage pirogger! Har jeg fået gjort noget ved det? Nææææ… men så er det godt, jeg kan nyde billederne af dine i stedet 😀

    1. Uha, det er jeg ked af 🙂 Men jeg kan da også forestille mig at din to-do-liste (også) er kilometerlang, og med alt det du får produceret, lader det da ikke til at du ligger på den lade side 😉

  3. Kære Xenia
    Dejligt at du kunne bruge opskriften. Jeg synes nu altså også, at dine blev rigtig fine. Og hvad er charmen ved totalt ensartede pirogger? Så ligner det jo købte 🙂 Foldeteknikken tog mig også lidt tid, og den lykkes stadig ikke altid. Jeg lærte den, da jeg lavede cornish pasties. Der findes faktisk videoer på youtube, som man kan studere, hvis man er rigtig nørdet 🙂
    Kh Nadia

    1. Nej, du har ret – men ind imellem er det nu meget fedt at det man laver ser lidt prof ud 😉 Men på den anden side, når nu det var første gang, er det måske okay – samtidig er jeg dog normalt ret nørdet, så du skal ikke blive alt for overrasket hvis jeg tyer til youtube-tricket næste gang 🙂 Og tak for en god opskrift – og inspirationen 😉

  4. Yahooo! Stop Spild Af Mad for the Win!! Lækre pirogger (min yndlingsret, da jeg er fra Rusland..) samt restemad for the win!! Tusinde tak for henvisningen til os!

    KH
    Selina Juul fra Stop Spild Af Mad

    1. Hæ, sikke et skægt tilfælde så 😀 Og mange tak for linket – det er jo altid rart med lidt omtale – især når det er i en god sags tjeneste 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *