Hakkebøffer med brun sovs og blomkålsmos

hakkeboeffer-brunsovs-blomkaalsmos4

Ok, jeg indrømmer gerne, at dette måltid måske ikke lige er det mest varmt-vejr-venlige i verden, men det er til gengæld voldsomt lækkert. Jeg er ikke altid så god til det med kun at have lyst til sæsonbetonede retter. Altså, bevares, selvfølgelig har jeg altid mere lyst til de varmende simreretter, når det er koldt, og de friske salater og deslige, når det er varmt, men jeg kan også godt “snyde” ind imellem og fx spise en ret af den comfort food-agtige slags på en rar og varm snyde-sommer-forårsdag, som det var i går. Det eneste, der ikke var rart ved det scenarie, var, at det var temmeligt varmt at lave det, men det er nok lige så meget, fordi min lejlighed er lidt upraktisk på dét punkt, at jeg ikke kan lave gennemtræk. Men jeg lever nu hjertens gerne med lidt sved på panden, hvis det betyder, at jeg kan spise sådanne lækkerier!

Opskriften er jo i virkeligheden ret enkel og overhovedet ikke innovativ eller noget som helst. Hakkebøffer og brun sovs er vel nærmest så tradidionelt dansk og mormor-agtigt, som det kan blive. Men dels er mormormad jo ikke det, jeg har spist mest af i mit liv, og dels er det stadig  ogsålidt specielt for mig at lave noget med oksekød, selv om jo jeg nu spiser det jævnligt – især når jeg er ude at spise! Oksekød er jo faktisk ret lækkert, har det vist sig! 😉 Og selv om det nok aldrig bliver mit go-to-valg,på samme måde som kylling er det, er det virkeligt rart at kunne lave lidt større afveksling i sine madvalg – både når man selv laver mad, og når man spiser ude.

Så her får I altså opskriften på en rar ret af den bedste comfort-skuffe, uden de store dikkedarer. Det, I dog især skal bide mærke i, er faktisk blomkålsmosen. Selv om jeg altid godt har kunne lide blomkålsmos – af alle de oplagte årsager: det er lækkert, cremet, smager godt og er en optimal måde at få en ordentlig skudefuld grøntsager i mavsen på – har det aldrig helt kunne måle sig med kartoffelmos på ét punkt: Konsistensen har altid været lidt for “vandet” og ikke helt bastant nok. Men, venner, det problem har jeg nu løst det problem for bestandigt. Tricket er blot at dampe kålen i smør – riiigeligt smør, forstås! Det er nemlig faktisk rigtigt nemt at pakke godt med fedtstof ind i blomkålsmos, hvilket jeg dog overhovedet ikke har udnyttet nok førhen. Mine første forsøg med blomkålsmos var den klassiske kog-blomkål-i-vand-og-mos-med-lidt-smør-og-fløde. Så opdagede jeg kog-i-fløde-udgaven, som hævede den et niveau. Men nu vil jeg sige, at vi er i mål. Dels får vi en rigtigt god fedtprocent på mosen, der gør at den mætter helt fortræffeligt – maven kan meget mindre end øjnene i det her tilfælde! Og dels får vi en blomkålsmos med en fantastisk konsistens. Jeg er så meget fan! Jeg dampede i øvrigt blomkålen i mikrobølgeovnen, men hvis du ikke har sådan en, skulle det sagtens kunne lade sig gøre i en gryde også 🙂

Lov mig lige, at I prøver det her, okay? I hvert fald mosen – jeres blomkålsmos-liv bliver aldrig det samme igen ;P

hakkeboeffer-brunsovs-blomkaalsmos2

Udskriv
Hakkebøffer med brun sovs og blomkålsmos
Antal: 2 personer
Ingredienser
Hakkebøffer og brun sovs
  • 250-300 g hakket oksekød
  • salt og peber
  • 1/2-1 tsk hvidløgspulver
  • 1/2 tsk løgpulver
  • 2 spsk smør
  • 4 spsk soja
  • 2,5 dl piskefløde
Blomkålsmos
  • 1 lille blomkål ca. 4-500 g
  • 100 g smør
  • evt. en anelse fløde
  • salt
Sådan gør du
  1. Fjern stok og blade fra blomkålet og del i små buketter. Damp i smørret i en gryde eller ved højeste effekt i mikrobølgeovnen i ca. 25-30 minutter (tjek undervejs, især ved mikro), til kålen er mør.
  2. Bland hakket oksekød med salt, peber, hvidløgspulver og løgpulver. Form til 4 små hakkebøffer.
  3. Smelt smørret på en pande og steg bøfferne ved høj varme på begge sider, til de har en fin stegeskorpe.
  4. Skru ned for varmen og lad sojaen svitse panden af. Tilsæt så fløde og lad saucen simre og tykne.
  5. Blend blomkålen til en fin mos, og smag til med salt. Juster evt. konsistensen med lidt fløde, hvis du foretrækker en lidt mere lind mos.
Opskriftsnoter

Det smarte ved soja i sovsen i stedet for fx bouillon er, at man får den gode umami-smag helt uden brug af alt det snask, der normalt er i færdigkøbt bouillon og fond!

hakkeboeffer-brunsovs-blomkaalsmos3

hakkeboeffer-brunsovs-blomkaalsmos1

16 comments

  1. Mmmm, hakkebøffer! <3 Det er muligt at det er gammelt og dansk, men det er dæleme også godt. 😀

    1. Det er nemlig bare godt, har jeg fundet af! 😀

  2. Jeg følger ivrigt med på bloggen 🙂

    Jeg er selv stifter af en nytænkende yogablog, som måske ville være noget for dig? http://www.cathrineyoga.dk

    Kh Cathrine Koefoed 🙂

    1. Tak, Cathrine 🙂

  3. Det er da lige blevet vejr til denne lækre ret i dag. Er så glad for, at du har lavet en sovse-opskrift, for jeg elsker sovs. Så det her må blive fredagsmiddag med rødvin til 🙂 Og så måske lige en gang rabarber/jordbær-grød til dessert, uhm.

    1. Sovs er noget af det bedste, der findes! Jeg håber, at både hakkebøfferne, sovsen og grøden faldt i din smag! 😀

      1. Jeg fik først lavet det i går, af forskellige årsager 😉 Det blev rigtig godt, tak 🙂 Især er jeg begejstret og forundret over, at man kan jævne grøden med chia-frø. Hvordan i alverden finder du dog frem til det. Keep it comming……
        Da jeg ikke har Sukrin, men kun Sukrin Gold, sjussede jeg mig lidt frem og brugte resten af en pose sukrin gold = 80 g og tilsatte yderligere 30 g kokossukker. Senere tilsatte jeg yderligere ca. 1-2 tsk. stevia (som jeg ikke bryder mig om, men har en stor bøtte stående). Grøden blev helt perfekt og blot spist på gammeldaws facon, med fløde på (så Melodi grandprix, så havde ikke tid til at piske flødeskum). Det fungerede aldeles glimrende 🙂

        1. Dejligt, at det blev et hit! Og ja, det er ret snedigt med de der chiafrø – det fungerer også perfekt i bl.a. syltetøj og også som jævner i den crumble, jeg lavede for nyligt. På et tidspunkt skal jeg også prøve det som en slags sovsejævner i varm mad, men så langt er jeg endnu ikke 🙂

          1. Der mangler sådan en “thumbs up” knap eller “synes godt om”. Det lyder spændende for det er jo svært at jævne noget på LCHF. Prøver du dig bare frem mht. mængden? Du behøver ikke slå dette op, bare lige en indskydelse.

          2. Jeps, jeg prøver mig frem og jævnfører med tidligere (vellykkede!) forsøg 🙂

  4. Stine Villum

    Ej hvor smager det bare skønt 🙂
    Jeg synes jeg så mange gange har prøvet at lave noget LCHF hvor jeg er blevet ret skuffet over smagen og var også sikker på at jeg ville blive det her. Jeg er ikke vant til at bruge soja i maden så var sikker på at det da umuligt ville smage som “normal” brun sovs, men hold da op hvor blev jeg positivt overrasket. Det smager jo SÅ godt 🙂

    1. Hvor er jeg glad for at høre, at du synes det, Stine! Mange tak for din søde kommentar! 😀

  5. Må jeg spørge hvordan du damper blomkålen? Bare ned i en gryde sammen med smør? Eller bruger du sådan en indsats til gryden og vand?

    1. Jeg gjorde det faktisk i mikrobølgeovnen, men jeg forestiller mig, at det også kan lade sig gøre i en gryde ved meget lav varme – ingen indsats eller noget 🙂

  6. […] Du laver selvfølgelig bare 100% blomkålsmos, hvis du er mere striks low-carb’er (fx som her). Og så pyntede jeg med vårsalat/feldsalat og saltmandler. Og så var jeg solgt. Man kunne […]

  7. […] som giver et virkeligt godt brud på det fede i retten. Og så lavede jeg i øvrigt også den gode blomkålsmos (som har konsistens helt som kartoffelmos!) til, da jeg synes, at retter som denne fortjener en […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *