Ham Morten dér…

De fleste af jer er nok fuldt ud klar over, at i morgen er Mortens Aften. Og så skal vi jo ha’ and! Det er egentligt ikke fordi, Mortens Aften har været en fast tradition i min familie nogensinde, men jeg ææælsker and, så de sidste par år har jeg lavet and til en udvalgt lille skare. Af en eller anden grund føler jeg altid, at jeg bør have en særlig anledning til at lave and, hvilket jo sådan set er komplet åndssvagt! I virkeligheden kunne man snildt lave and til hverdag, men det har jeg bare ikke rigtigt gjort mig så meget i tidligere. Det må der laves om på fremover!

Men, anyways, nu skulle de jo handle om Mortens Aften. Hvis der er nogen af jer, der ikke lige er heeelt skarpe på, hvem ham Morten (eller Martin) dér egentligt var, og hvorfor vi overhovedet spiser and (eller gås) om aftenen den 10. november, synes jeg, I lige skal smutte forbi her et kort øjeblik – og så komme tilbage hertil igen bagefter, forstås 😉 Vi ææælsker jo and og viden og historie, ikke? 😀 (undskyld, jeg er en nørd, jeg ved det godt…)

Nå, men når nu vi ved alt om Morten, kan vi snakke lidt om anden. Jeg har, af samme årsag som beskrevet ovenfor, faktisk ikke så forfærdeligt mange andeopskrifter på bloggen, men jeg synes alligevel, at jeg lige vil ridse dem kort op, bare sådan for en god ordens skyld:

Den klassiske andesteg med det hele
Andelår - saltede inden stegning, hvilket giver det rareste og møreste kød (kun billeder)
Lynstegt and med nudler og broccoli – til den mere afslappede Mortens Aften 😉

Og så vil – kun fordi det er jer! – gerne afsløre menuen for min Mortens Aften i morgen. Den er som følger (og opskrifterne kommer selvfølgelig efterfølgende):

Saltede andelår, baconstegte rosenkål med svesker, selleri- og blomkålsmos samt enkel brun andesovs

Til dessert: Panna cotta med krydrede æbler

Jeg glæææder mig! 😀

 

Til sidst kan I lige få lidt andeinspiration fra det rare internet – opskrifter, jeg selv har gemt igennem tiden, og måske får lavet på et eller andet tidspunkt:

…og selvfølgelig Casper og Mandrilaftalens turbulerede and, ikke at forglemme – sørg for at få forvirringen godt ud i kødet! 😀


Skal I have and i morgen aften? 😀


13 comments

  1. Man bliver altid glad af Mandrillen – det er umuligt andet!

    – Anne

    1. Nemlig! Og det har man da brug for med det triste efterårsvejr, vi har lige for tiden! :O

  2. Jeps, jeg skal have and i morgen. Min far er jæger, så jeg får ind imellem lidt til fryseren. Jeg har nogle bryster liggende fra en skeand og dem vikler jeg ind i bacon og steger i ovnen. Og så skal der “noget” rosenkål til af en art… tror jeg 🙂

    1. Det lyder bestemt ikke dårligt! Og jeg kan kun anbefale, at du steger rosenkålene i ovnen – det er en af mine all-time livretter! 😀

  3. Den der gastromand opskrift lavede jeg sidste jul. Du DØR når du prøver den. Det blev så godt, at jeg ikke ville spise andet i en uge.

    1. Nu glæder jeg mig jo kun endnu mere, til jeg en gang får det gjort! 😀 Brugte du andefedt eller andet fedtstof til confiteringen? 🙂

      1. En blanding. Jeg købte andefedt og supplerede op med smør, det gik fint.

        1. Lækkert 😛 Jeg bliver nødt til at prøve det snart!

  4. For første gang i mit liv, skal jeg spise ‘mortens and’ – det skyldes kun at jeg er på job og intet andet, men jeg klager ikke, for and er jo herre yummet.

    1. Uanset hvad anledningen er til at spise and, ville jeg absolut heller ikke brokke mig – and er læks! 😀

  5. Vi har altid spist and Mortens aften i min familie, og det er en tradition jeg elsker og holder stædigt fast i. Jeg elsker and, og laver det også gerne på andre tidspunkter, men udover denne aften og til jul, får jeg aldrig en hel and. 🙁

    1. Jeg vil bestemt også gøre mit, for at vores (nye) tradition holder ved!
      Vi får dog sjældent en hel and, når jeg laver det – mest fordi jeg ærligt talt synes, at det er lidt for besværligt i forhold til hvad man får ud af det – jeg kan nemlig meget bedre lide lårkødet under alle omstændigheder ;P

  6. […] Jeg undredes dog på det kraftigste, da det gik op for mig, at denne opskrift faktisk slet ikke var herinde. Det er nemlig en salat, som jeg har lavet ret ofte – i hvert fald de sidste mange gange, jeg har spist noget der ligner julemad, uanset om jeg selv har lavet resten, eller blot medbragt salaten som bidrag til menuen. Således lavede jeg den altså endnu i gang, da vi i torsdags fik andesteg, kun et par dage for sent til reelt at kunne lege at have gjort det på Martins Mortens vegne.. […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *