Hjemmelavet rødkål og ditto agurkesalat

 

Hvis der er nogen, der pludselig står i sidste øjeblik og mangler rødkål, og supermarkedet er løbet tør, men heldigvis har et rødkålshoved, eller ligeledes ikke kan få fat på agurkesalat, men har et par agurker, er her løsningen: Lav det selv 🙂 Jeg skal som nævnt ikke stå for maden i aften, men jeg blev adspurgt om jeg ville lave noget rødkål selv, da min tante ikke kan lide det købte. Og så skulle vi samtidig have agurkesalat med, hvor jeg tænkte at det kunne være skægt at prøve, nu hvor jeg alligevel var i gang med en masse andre sager – blandt andet et par kager, I kan høre om senere.

Opskriften på rødkål fandt jeg hos Klidmoster – jeg var ude efter en ret traditionel kål, men der måtte dog gerne være nogle lidt spændende smage i. Og det synes jeg helt bestemt jeg opnåede med den opskrift, så den er en keeper 😉 Agurkesalaten fandt jeg på Alletiders Kogebog, og den er vist også rimelig klassisk. Jeg bryder mig faktisk ikke selv om agurkesalat – mest pga. konsistensen, men jeg kunne godt lige klare at smage på denne inden den havde stået for længe og blevet alt for slatten. Lagen giver i hvert fald en fin blanding af sødme og syre, hvilket så vidt jeg ved er idealet 🙂 Men jeg kan jo ikke udtale mig om hvorvidt den smager som den bør 😉 Det bliver dog en ret lille portion, hvis man kun laver til fire portioner. Det gjorde jeg nemlig i den tro at det burde række til de cirka seks personer i vores juleaftensselskab, som spiser agurkesalat, men portionen er kun lige knap det dobbelte af hvad man ser på billedet ovenfor. Og det virkede altså lige nærigt nok, syntes jeg, så da vi tilfældigvis havde et par agurker i køleskabet, lavede jeg en ekstra portion klokken ti i går aftes 😀

 

Rødkål

Ca. 6 portioner

(Jeg lavede halvanden portion, så mængderne på billederne er derfor lidt større end i opskriften)

* 2 spsk rapsolie

* 1 rødkål

* 2 dl rødvin

* 1 dl balsamico

* 1 glas ribsgelé

* 1 vanillestang

* 1 laurbærblad

* 1 hel stjerneanis

* 2 små kanelstænger

* salt og peber

 

Snit rødkålen fint – gerne på en foodprocessor eller mandolin, hvis I har – det gør det meget nemmere!

Opvarm olien i en stor gryde og svits kålen heri, til den falder sammen. Hæld rødvin, balsamico og ribsgele ved. Flæk vanillestangen, skrab kornene ud og tilsæt begge dele. Tilsæt også laurbærblad, stjerneanis og kanelstænger, og lad det hele koge i 30 minutter. Rør ind imellem. Efter de 30 minutter tages den ene kanelstang, stjerneanis og laurbærbladet op.

Kog kålen videre til den har den ønskede mørhed – jeg gav den mellem 45 minutter og en time ekstra – altså mellem 5 kvarter og halvanden time i alt. Fjern de sidste krydderier og smag til med salt og peber.

 

Agurkesalat

4 (små) portioner

* 2 agurker

* salt

* 90 g sukker

* 1 dl eddike

* 5 peberkorn

* 2 laurbærblade

 

Skær agurkerne i tynde skiver, drys med salt og læg i en sigte med let pres på i en halv time.

Kog imens lagen sammen i ca. 5 minutter og lad den køle af.

Skyl salten af agurkerne, pres vandet ud af dem og vend dem i lagen.

 

Hav en rigtig god juleaften allesammen! 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *