Hørfrøbrød

horfrobrod-

 Jeg er nok langt fra den eneste, der har mindst én julefrokost i sand julefrokoststil på programmet i juledagene hvert år, tænker jeg. Selv om jeg absolut ikke er hellig eller fanatisk, når det kommer til at holde LCHF i juledagene (eller resten af tiden for den sags skyld), hvilket de af jer, der følger mig på Instagram, nok er ganske godt klar over (hæ), prøver jeg alligevel at spare på i hvert fald mit glutenindtag, så godt som jeg synes, det kan lade sig gi’ sig, uden at jeg skal lide noget særligt afsavn. Det betyder fx i julefrokostsammenhæng, at jeg nu på tredje år i træk har haft mit eget brød med til at lægge under sild, æg, leverpostej m.m., men at jeg så til gengæld spiser både tarteletter (som dog også kan laves glutenfri og LCHF, hvilket jeg dog ikke gjorde i år) og fiskefileter og hvad der nu ellers lige er, som frister. Det er en løsning, som fungerer for mig!

Jeg plejer egentligt “bare” at lave kernebrødet med macadamia, som jeg jo er ret stor fan af. Men selv om det brød er åh, så lækkert, har det faktisk én ulempe: Det smager så godt, at det næsten smager af for meget nogle gange. Én ting er hvis man vil have en god ostemad (og ja, jeg kan godt se ironien i, at jeg, som kun kan lide ost, der ikke smager af ost, siger det!) – så er det perfekt. Men hvis man skal fylde diverse lækkert pålæg ovenpå, er det nogle gange at foretrække, at brødet i sig selv ikke “fylder” så meget, hvis I forstår. Det skal helst ikke overdøve det, man kommer ovenpå, og det kan kernebrødet godt til tider gøre, synes jeg.

Derfor besluttede jeg mig i år for i stedet at prøve Marias nøddefrie stenalderbrød, som faktisk minder utroligt meget om rigtigt rugbrød – i hvert fald som jeg husker det! Dels har det den samme “sure” duft og smag, som rugbrød har – jeg ved faktisk ikke, hvad det er, der gør, at det har det, men det har det altså. Og dels har det så altså den gode neutralitet, som et mildt og ikke særligt kernerigt rugbrød også kan have. Det fungerer perfekt som bund til “madder”, hvor det altså er pålægget og ikke brødet, der er i centrum. Og så er det desuden faktisk billigere at lave end kernebrødet, hvilket jo heller ikke er at kimse ad, plus det har (tror jeg, uden at have regnet efter) nok færre kulhydrater, eftersom der ingen nødder er i, og også overordnet set færre kalorier, hvis man tænker på den slags. Arbejdsbyrdemæssigt er det nok nogenlunde det samme.

Alt i alt er dette hørfrøbrød et yderst værdigt alternativ til et rigtigt rugbrød – og klart et jeg vil lave igen næste gang jeg skal bruge noget “rugbrød”. For nu har jeg stadig lidt rester – noget er allerede blevet brugt til en god gedigen æggemad, og noget er gået som bund til en virkeligt god hønsesalat, som jeg selvfølgelig deler med jer. Resten skal nok også snart få ben at gå på – med mindre jeg vælger bare at fryse det ned til en anden god gang selvfølgelig!

Opskriften kan indeholde affiliate-links.

Hørfrøbrød

Ingen bedømmelser endnu

Antal: brød

1 brød, ca. 20-24 skiver 

Opskrift efter Vanløse Blues

Ingredienser

  • 1 flaske æggehvider svarer til 240 ml hvis du ikke kan skaffe dem i flaske
  • 1 dl creme fraiche eller andet surmælksprodukt
  • 1/2 dl olie fx oliven-, raps- eller kokosolie uden smag
  • 200 g hørfrø males til mel
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk bagepulver
  • 3 spsk fiberHUSK

Sådan gør du

  1. Forvarm ovnen til 160º varmluft.
  2. Pisk æggehvider og creme fraiche godt sammen.
  3. Mal hørfrø til fint mel og tilsæt sammen med de resterende ingredienser til æg og creme fraiche. Bland til en jævn dej.
  4. Fordel i en brødform. Jeg bruger en af silikone - sørg for at smøre eller beklæde formen, hvis du bruger en anden slags.
  5. Bag brødet i ca. 1 time.

Noter

Brødet opbevares på køl.

Kategorier: Brød, LCHF opskrifter, Påske

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej!

Hjemme hos Xenia er en blog om mad, kager og andre lækre sager med opskrifter på alt fra lettilgængelig hverdagsmad i den sunde ende til herlige lækkerier af den syndige slags. Herudover blogger jeg om generel hverdag og livsstil, og alt andet der i øvrigt lige falder mig ind.

Velkommen til og velbekomme!