Hurtigt rugbrød uden surdej

Hurtigt rugbrød uden surdej

Jeg har aldrig bagt et rugbrød før. I hvert fald ikke et decideret brød – det tætteste, jeg kommer derpå, er nok diverse rugbrødboller og lignende, som aldrig blev rigtigt gode. Men i dag forsøgte jeg så opskriften på turborugbrød fra Tøsekogebogen. Og jeg synes det er godt – men i virkeligheden er det måske snarere et grovbrød frem for rugbrød. Det rugbrød, jeg plejer at købe, er i hvert fald det meget mørke og sådan er dette her ikke blevet. Hvad gør man egentligt for at få et rugbrød mørkt? Mere rugmel? Eller skal man have fat i maltmel eller lignende? Jeg hører gerne fra diverse rugbrødsbagere derude i blogland, for jeg vil gerne lære mere 🙂

Under alle omstændigheder var dette i hvert fald hurtigt at lave – af et rugbrød at være. Netop fordi der ikke er surdej i. Måske har surdejen også noget at gøre med at det mere føles som grovbrød. Eller hvad?

 

1 brød

* 2,5 dl vand

* 25 g gær

* 1 tsk salt

* 1 tsk honning

* 2,5 dl kærnemælk

* 3/4 dl græskarkerner

* 3/4 dl solsikkekerner

* 300 g rugmel

* 200 g hvedemel

 

Opløs gæren i lunkent vand. Tilsæt salt og honning. Rør herefter kærnemælk i, efterfulgt af de resterende ingredienser. Rør ikke for længe. 

Hurtigt rugbrød uden surdej

Hæld dejen i en brødform – hvis der ikke bruges silikone eller slip-let belægning, pensles formen først med lidt olie. Jeg brugte en silikoneform, men egentligt tror jeg en form af metal vil holde bedre på formen. 

Hurtigt rugbrød uden surdej

Sæt brødet i en kold ovn og tænd på 160º varmluft (175º alm. ovn). Bag brødet i 1,5 time. Tag herefter brødet ud af formen og køl af på en rist. Hvis man vil undgå at skorpen bliver alt for hård/sprød, kan man lægge brødet i en pose efter det har afkølet på rist i 15 minutter. 

Hurtigt rugbrød uden surdej

Hurtigt rugbrød uden surdej
Mmmmh, peanutbutter + honning :

8 comments

  1. Hos bageren bruger de flydende malt. Jeg plejer, at bruge en klat kulør. Det ser noget kønnere ud, at rugbrødet er mørkt.
    sabine
    sabinesverden.blogspot.com

  2. Altså i det rugbrød jeg bager, skal der rigtig mange rugkerner i og lidt mindre rugmel. Og en lille bitte smule hvedemel. Men det er så også ægte rugbrød med surdej, måske er det det, der er forskellen?

  3. Sabine: Ja, det er nemlig også noget i den dur, jeg mente at have hørt. Haha, ja kulør kan selvfølgeligt gøre det. Men egentligt syntes jeg også at jeg manglede en lidt "mørkere smag" – hvis man kan kalde det det? Tak for din kommentar forresten – jeg mener ikke at have set dig herinde før?

    Stine: Det er nemlig også det, der nok gør, at det virker mere som grovbrød – altså at forholdet mellem rug- og hvedemel næsten er 1:1. Det er egentligt ikke, fordi jeg har noget imod surdej – jeg har bare ikke haft særligt god erfaring med det tidligere. Hvilken opskrift plejer du at bruge?

  4. Jeg synes nu altså det ser dødlækkert ud! Men jeg vil også rigtig gerne kunne lave rigtig groft rugbrød fyldt med kostfibre og lidt fedt, lige som det man kan købe, men jeg ved desværre heller ikke noget om det 🙁

  5. Jeg poster den på min blog en af dagene, jeg skal bare lige få det gjort 🙂

  6. Uhm, har godt nok kigget på opskriften et par gange, men kunne da være man faktisk bare skulle kaste sig ud i det og prøve 🙂

    /Lise

  7. Skal da prøves. Og så også med peanutbutter på bagefter 😉

  8. Ups, har da vist helt glemt at svare her. Pinligt.

    Jenny, ja det er også min 'drøm'. Jeg synes nemlig, at det man køber nogle gange – især på det sidste – kan være ret tørt i det. Og så er det altså ikke så spændende 🙂

    Lise, jeg synes bare du skal gøre det. Selvom det ikke er så rugbrødsagtigt igen for mig, er det et lækkert grovbrød 🙂

    God idé Ditte. Det var nemlig superlækkert med peanutbutter – og jeg spiser altid honning oven på peanutbutter, men det kan man jo bare undlade, hehe 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *