Hvidløgssuppe med 44 fed og farvel til forkølelse

hvidloegssuppe1

Jeg kører på med projekt “farvel forkølelse”, denne gang med en hvidløgssuppe som lyder noget heftigere, end den faktisk er. Inden for de naturlige forkølelsesremediers verden er hvidløg efter sigende en af topscorerne – jeg har i hvert fald hørt, at det både skulle være godt for immunforsvaret, kunne bekæmpe virus og generelt være forkølelsesforebyggende. Den forebyggende del er jo lidt for sent nu, men hvis de andre ting har bare et gran af sandhed i sig, går jeg da ikke i vejen for at prøve det. Især ikke hvis det kan klares med en lækker suppe. Jeg må dog til gengæld melde mig svar skyldig i forhold til, om hvidløgs gode egenskaber også virker, når først man har hhv. bagt og kogt dem – måske ikke. I så fald har jeg fået en varmende suppe ud af det, og så er det nok alligevel ikke helt skidt.

44 fed hvidløg lyder måske af meget. Eller, rettere: 44 fed hvidløg er meget. Det er faktisk næsten to hele hvidløg! Jeg ved ikke med jer, men det er sjældent, at jeg i det hele taget får brugt de tre hvidløg, man køber i en pakke i det hele taget, inden de bliver kedelige, så at kunne tømme krukken ad én omgang var en debut for mig. God madspildsbekæmpelse her også! Men suppen smager faktisk overraskende lidt af hvidløg. Over halvdelen af hvidløgsfeddene bliver bagt i ovnen, så de får en sødmefuld og næsten karamelliseret smag (og i øvrigt afgiver den mest fantastiske duft, som selv snottede næser kan nyde godt af!). Resten svitses og simrer med i selve suppen sammen med løg, hønsebouillon og timian, indtil det kan blendes helt ud og afrundes med fløde. En virkeligt nem og enkel suppe, hvor det mest besværlige faktisk er at presse de bagte hvidløg ud af deres skaller. Fortvivl ikke, hvis du føler, at du bliver lidt snasket, når du gør det – du kan umuligt lave et større makværk af det, end jeg gjorde!

hvidloegssuppe3

Jeg serverede med en blanding af bacon og grønkål, som jeg ristede i ovnen til det blev sprødt. Ca. 20 minutter ved 180º varmluft, hvis du vil gøre mig den topping efter også. Ellers kan jeg kun forestille mig, hvor gode disse osteboller også vil være dertil! Velbekomme – og skal vi så ikke lige satse på, at den forkølelse der snart er helt og aldeles på afveje? Jo tak!

Udskriv
Hvidløgssuppe med 44 fed

Opskrift fra/inspireret af epicurious.com

2 personer som hovedret, 4 som forret

Antal: 2 personer
Ingredienser
  • 26 fed hvidløg
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 løg
  • 2 spsk smør
  • 18 fed hvidløg
  • 1/2 tsk tørret timian eller 1 tsk hakket frisk
  • 7 dl hønsebouillon
  • 1 dl piskefløde
  • 25 g fintrevet parmesan
Til topping
  • 1/2 citron i både
  • 1 pakke bacon i skiver
  • 100 g grønkål i mindre stykker
Sådan gør du
  1. Forvarm ovnen til 180º varmluft.
  2. Vend de 26 upillede hvidløgsfed med olivenolie på en bradepande beklædt med bagepapir eller et lille ovnfast fad, og bag dem i ovnen i ca. 30 minutter, til de er gyldne. Afkøl, så de er til at have med at gøre.
  3. Pil imens løget og skær det i tynde skiver. Pil de resterende 18 fed hvidløg og hak dem groft. Smelt smørret i en gryde og svits løgene heri ved middel varme, til de er klare og bløde. Det tager cirka 5 minutter.
  4. Mas de bagte hvidløg ud af deres skræl. Tilsæt de bagte hvidløg, de rå hvidløgsfed og timian til de bløde løg, svits et par minutter, til der begynder at dufte (mere!), og hæld så bouillon ved. Bring i kog, og lad suppen simre under låg i 20 minutter.
  5. Imens kan du riste bacon og grønkål i ovnen, hvis du laver den topping.
  6. Efter de 20 minutter blendes suppen med en stavblender eller i blender/foodprocessor. Sigt evt. hvidløgsskalrester og andet fnuller fra suppen, når du hælder den tilbage i gryden. Hæld piskefløden ved, bring i kog og smag til. Pas på med at tilsætte for meget salt, da parmesanen også er alt.
  7. Fordel den revne parmesan i 3 skåle, hæld den varme suppe over, pres saften fra 1 citronbåd i hver skål og server - evt. med den sprøde bacon og grønkål som drys.

hvidloegssuppe2

2 comments

  1. Hej,
    Jeg sidder og leder efter inspiration til familiens madplan i næste uge, og falder over den her opskrift. Den lyder bare SÅ lækker! Men… Jeg tror ikke helt jeg forstår… Der står 44 fed i overskriften, men i opskriften står der 26. Soooo, which one is it? 😅
    Debbie

    1. Den er go’, den skal I prøve! 😀
      Du skal bruge hvidløg ad to omgange, derfor står det to gange i opskriften – én gang med 26 og en med 18 = 44. Det var et forsøg på at gøre det nemmere at se opdelingen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *