Ingredienser

Klik på de enkelte ingredienser for at se en uddybende beskrivelse af produktet. Brug søgefunktionen til at filtrere, eller klik på de enkelte overskrifter for at sortere.

Lad mig det endeligt vide, hvis der er produkter, I mener, jeg mangler i listen, links der fejler eller andet.
 

Ingrediens Billede Kan bruges til Forhandler Beskrivelse
Pofiber pofiber Opskrifter Kan bl.a. købes her Pofiber er tørrede kartoffelfibre, som dog kun indeholder 12 g kulhydrat pr. 100 g. Binder væske meget effektivt og giver brød og bagværk en saftig konsistens. Pofiber er smagsneutralt og findelt.
Mandelmel, fedtreduceret mandelmel fedtreduceret Opskrifter Kan bl.a. købes her Det fedtreducerede mandelmel fra Funktionel Mad er lavet af fintmalede, afskallede mandler, hvor 80% af fedtet er fjernet ved koldpresning. Melet er meget anvendeligt og kan bl.a. bruges i bagning og madlavning. Det er især smart, at fedtsyrerne er fjernet, hvis man gerne vil kunne bage ved lidt højere temperaturer uden at risikere at ødelægge de følsomme fedtsyrer. Højt proteinindhold.
FiberHUSK pofiber Opskrifter Kan bl.a. købes her Se loppefrøskaller
Sukrin+ sukrin+ Opskrifter Kan bl.a. købes her Sukrin+ består af to sødestoffer, nemlig erythritol og steviolglykosider (stevia). Blandingen er dobbelt så sød som almindeligt hvidt sukker. Sukrin+ kombinerer den populære sukker-konsistens fra Sukrin med sødmen fra Stevia, hvilket resulterer i et sødemiddel helt uden blodsukkerpåvirkning og næsten uden bismag, som samtidig har konsistens som rigtige sukkerkrystaller.
NB: Sukrin+ er dobbelt så sød som sukker og skal derfor bruges i den halve mængde.
Sukrin Gold sukrin gold Opskrifter Kan bl.a. købes her Sukrin Gold er sødestof baseret på erythritol, tagatose og steviolglykosider (Stevia). Det er et gyldent og lækkert sødestof, der blot indeholder 15 kcal pr. 100 gram. Sukrin Gold giver en sød, rund og fyldig sukkersmag, som i høj grad minder om brun farin. Sukrin Gold har et GI på 1.
Loppefrøskaller   Opskrifter Sælges som fiberHUSK eller alm. HUSK Loppefrøskaller skallerne fra loppefrø fra planten Plantage ovata, som har et meget højt fiberindhold. Loppefrøskaller anvendes ofte i gluten- og kornfri bagning, hvor de hjælper til at binde fugten, hvorved bagværket bliver mindre tørt og holder bedre sammen. Loppefrøskaller sælges enten groft- (fx alm. grøn HUSK) eller fintmalet (fiberHUSK).
Sukrin sukrin Opskrifter Kan bl.a. købes her Sukrin er et sødestof på basis af erythritol. Sukrin indeholder ingen kulhydrater, der indgår i kroppens energiomsætning, og har derfor et GI på 0. Sukrin bliver fremstillet ved en naturlig gæringsproces (fermentering), hvor man bruger druesukker som råstof. Man bruger samme metode, når man laver fx vin eller ost. Erythritol findes også i naturen i bl.a. pærer, meloner og spisesvampe. Sukrin erstatter alm. sukker i forholdet 1:1.
HUSK husk Opskrifter Kan bl.a. købes her Se loppefrøskaller
Sukrinmelis sukrinmelis Opskrifter Kan bl.a. købes her Sukrinmelis er en fintmalet udgave af Sukrin, som er lettere opløseligt og er derfor ekstra velegnet til fx kager og desserter, som ikke skal bages, glasur og andet, hvor det er vigtigt, at krystallerne er helt opløst.
Stevia stevia Opskrifter Flydende eller som pulver. Stevia – eller Stevia Rebaudiana Bertoni – er verdens sødeste plante, og indeholder sødestoffet Steviosid, som er flere hundrede gange sødere end sukker, uden kalorier og med et GI på 0. Stevia kan både købes i flydende og pulveriseret form. Pulveret kan fx bruges til at blande sin egen udgave af Sukrin+. Stevia har en mild bismag af lakrids.
Kokosfibre/fint kokosmel kokosfibre Opskrifter Kan bl.a. købes her Kokosfibre eller fint kokosmel er lavet af kokos, som er tørret, fedtreduceret og fintmalet. Det er et glutenfrit mel, som er ekstremt rigt på fibre og fattigt på kulhydrater. Da kokosfibrene er særligt fiberrige, suger det meget væske til sig og giver et saftigt bagværk. Man skal dog være påpasselig med det, da det ofte kræver, at man tilsætter ekstra væske og evt. ekstra æg til bagværk for et godt resultat. Kokosfibrene har en naturligt sød smag, der gør, at man kan bruge mindre sødning i bagværket. 2 spsk kokosfibre kan erstattes med fx 1 dl mandelmel eller 1/2 dl pofiber.
Yaconsirup yaconsirup Opskrifter Kan bl.a. købes her Yaconsiruppen kommer fra Peru og udvindes af en særlig rod. Det kan på mange punkter sammenlignes med og bruges som alm. sirup, honning eller melasse. Det særlige ved yaconsiruppen er dog, at yaconroden indeholder en særlig slags sukkerarter, kendt som FOS (fructo-oligosaccarider), som ikke kan fordøjes af menneskekroppen, hvorfor siruppen påvirker blodsukkeret helt umådeligt lidt – faktisk er GI’et så lavt som 3. Samtidig er FOS et såkaldt prebiotika og kan derfor være med til at give bedre tarmflora. Modsat mange andre sødestoffer, smager yaconsirup desuden helt naturligt uden eftersmag – sådan hen ad en blanding af ahornsirup og mørk sirup.
Sesammel sesammel Opskrifter Kan bl.a. købes her Sesammel er lavet af fedtreducerede sesamfrø. Det har et hvidt og fint udseende, men indeholder hele 15% kostfibre. Samtidig har det et proteinindhold på 46%. Sesammelet har en mild og nøddeagtig smag og duft, og en svagt salt smag, som passer godt til bagværk, der skal være mindre sødt. Sesammelet kan fx erstattes med det fedtreducerede mandelmel.
Kokosolie kokosolie Opskrifter Med smag og duft eller uden. Kokosolien er muligvis en af de sundeste olier, der findes, hvilket primært skyldes dens unikke sammensætning af fedtsyrer. En af de ting, der tidligere gav kokosolien et dårligt ry, er dens høje indhold af mættet fedt. Faktisk er kokosolien en af de højeste kilder til mættet fedt, med hele 90%. I dag ved vi dog heldigvis, at mættet fedt er harmløst. Desuden er to tredjedele af kokosoliens mættede fedt såkaldte mellemkædede fedtsyrer, som kroppen optager anderledes end de mere gængse langkædede fedtsyrer, som forekommer oftere i vores mad. Disse mellemlange fedtsyrer går fra vores fordøjelsessystem direkte til leveren, hvor de bruges som en hurtig energikilde eller omdannes til såkaldte ketoner, som altså gør kokosolien særdeles ketosefremmende. Omkring 50% af kokosoliens fedtsyrer er desuden den såkaldte laurinsyre, som er kendt for sin antivirale, antibakterielle og svampedræbende virkning. Vær desuden opmærksom på, at alle kokosolier ikke er skabt ens. Palmin og den gode jomfru kokosolie er fx bestemt ikke det samme. Alle fordelene beskrevet her henviser til den uraffinerede kokosolie, og hvis man køber en, der er meget behandlet, kan det nok næsten være ligegyldigt. Kokosolien presses af tørret kokosnød uden brug af kemiske opløsningsmidler og raffineres skånsomt for at fjerne de næringsstoffer, som ødelægges ved høj varme. Den egner sig derfor fortrinligt til stegning og anden madlavning. Olien fås både i en udgave med smag og duft af kokos og i en uden.
Mandelmel mandelmel Opskrifter Kan bl.a. købes her Den helt almindelige mandelmel (ikke fedtreduceret) laves af smuttede og fintmalede mandler og har derfor samme næringsindhold. Det kan købes færdiglavet, eller man kan selv smutte og male. Den dovne bager kan også droppe at smutte dem, hvis det ikke gør noget, at resultatet bliver lidt mørkere.
Chiafrø chia Opskrifter Kan bl.a. købes her Chiafrø er et frø fra Syd- og Mellemamerika, der på trods af sin lille størrelse har et højt næringsindhold. Frøets ernæringsmæssige sammensætning og koncentrerede indhold af blandt andet omega-3, proteiner og kostfibre gør det helt unikt og meget fordelagtigt at bruge i madlavning og bagning. Navnet chia stammer fra aztekernes ord “Chiatic”, som beskriver en fedtet eller olieret substans, hvilket refererer til frøenes vandopløselige fibre, der sidder på ydersiden af skallen, og som gør, at frøene suger 12 gange sin egen vægt i væske og svulmer op til en geleagtig masse, hvis de blandes med vand.
Arrowroot arrowroot Opskrifter Kan bl.a. købes her Arrowroot-pulver er et fint, hvidt, smag- og duftløst pulver, der laves af den pulveriserede rod af planten Amylum marantae. Arrowroot anvendes primært til at jævne retter. Arrowroot anvendes ved at opløse 1 spsk pulver pr. 2,5 dl væske/blanding i koldt vand, inden det tilsættes til den ønskede ret og opvarme til kogepunktet, inden det tages af varmen med det samme.
Kakaosmør kakaosmor Opskrifter Kan bl.a. købes her Kakaosmør er fedtdelen af kakaobønnen, som ca. 54% af bønnen består af. Den resterende del kaldes kakaomasse. Kakaosmør bruges i fremstillingen af chokolade og er den eneste kakaoingrediens i hvid chokolade. Kakaosmør har et smeltepunkt omkring 34-38 °C, hvilket betyder, at chokoladen er fast ved stuetemperatur men nemt smelter, når det kommer i munden. Kakaosmør er et af de mest stabile fedtstoffer der kendes og indeholder desuden naturlige antioxidanter, som forhindrer harskning. Bruges primært til fremstilling af chokolade eller til andre retter, der skal have chokoladesmag.

7 comments

  1. Fint overblik – og lækkert med links til det! Linket til yacorn er dog dødt – ved ikke om de ikke har fået det ind endnu?

    1. Mange tak, Trine 🙂
      Yaconlinket var bare lige mig, der havde fået tastet forkert – det skulle gerne virke nu – og de har det skam på lager, ved jeg 😀

  2. Det er blevet rigtig godt! Stor forbedring på mobilversionen i hvert fald 🙂 Det eneste der irriterer mig, er det store banner – det fylder 1/3 af skærmen. Kan det måske gøres mindre? Eller fjernes, hvis man ikke vil se på det? 🙂

    1. Er det reklamebanneret øverst eller rabatbanneret nederst? 🙂

  3. Dejlig oversigt 🙂 den kan helt klart bruges, i sær når man ind i mellem har svært ved at forklare andre hvad der er hvad og hvorfor

    1. Det er jeg glad for at høre, Annemette 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *