Jordskokkesuppe med ristede blomkålsbuketter og sprød skinke

Da jeg i går havde noget familie på besøg serverede jeg denne suppe samt noget brød, som jeg bagte, der blev ret lækkert og passede perfekt til (mere herom i morgen). Suppen er fra Spis Bedre 2/11, og er en af de opskrifter, som jeg længe har haft liggende et godt stykke tid. Men nu hvor jeg nærmest er besat af supper lige for tiden (bevis) fik jeg endelig taget mig sammen til at lave den. Egentlig købte jeg ind til den allerede mandag, men af forskellige omstændigheder havde jeg endnu ikke fået lavet den, og derfor tænkte jeg at det da også ville være fin gæstemad.

Den oprindelige opskrift er lavet næsten udelukkende med jordskokker og en enkelt pastinak. Opskriften krævede dog 800 g jordskokker, og da der kun var 650 g (med skræl) i den pose, jeg havde købt, spædede jeg til med flere pastinakker, som jeg alligevel havde liggende og en enkelt bagekartoffel, bare for at gøre suppen endnu mere lækker og cremet. Jeg er nemlig klart mest til lækre cremede supper! Jeg udelod hvidvin, da jeg ikke gider købe en liter bare for 2 dl og jeg drikker det ikke selv. I stedet tilsatte jeg lidt hvidvinseddike. Derudover valgte jeg at bage blomkålen i ovnen frem for at riste dem på panden, da jeg jo af erfaring ved hvor lækkert det bliver. Samtidig ristede jeg serranoskinken sprød i ovnen.

Alt i alt var jeg ret tilfreds med måltidet, og det lod til at mine gæster også var det. Jeg laver det i hvert fald gerne igen!

Opskriften kan indeholde affiliate-links.

Jordskokkesuppe med ristede blomkålsbuketter og sprød skinke

Ingen bedømmelser endnu

Antal: portioner

Forberedelse: 25 minutter

Tilberedning: 25 minutter

Samlet tid: 50 minutter

Ingredienser

Suppe:

  • 650 g jordskokker ca. 500 g skrællet - køb de største og mindst kringlede du kan finde :)
  • 1 stor bagekartoffel ca. 200 g skrællet
  • 2-3 pastinakker ca. 200 g skrællet
  • 1 lille løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 lille stykke rød chili ca. 2 cm
  • 2 spsk smør
  • 3 spsk olivenolie
  • 1 spsk hvidvinseddike
  • 1 lille bundt timian
  • 1 liter vand kogende
  • 3 hønsebouillonterninger
  • salt og peber

Ristede blomkålsbuketter:

  • 1 blomkål ca. 500 g
  • 1 spsk olivenolie
  • 1/2 tsk salt
  • persille hakket

Tilbehør:

  • 120 g serranoskinke eller andet lufttørret kød
  • groft brød

Sådan gør du

  1. Forvarm ovnen til 200º varmluft.
  2. Skræl jordskokker, pastinakker og kartoffel. Læg jordskokkerne i vand med citronsaft efterhånden som de skrælles, så de ikke bliver misfarvede. Skær grøntsagerne i tern. Pil løg og hvidløg og hak groft. Fjern kernerne fra chilien og hak også den.
  3. Opvarm smør og olie i en gryde. Svits rodfrugter, løg, hvidløg og chili heri. Tilsæt hvidvinseddike og lad koge lidt.
  4. Læg timian i et tefilter eller lignende eller bind en snor om. Tilsæt timian, kogende vand og bouillonterninger. Bring i kog og lad simre i 20-25 minutter.
  5. Del blomkål i mindre buketter, læg i et jævnt lag på en bageplade og vend med olivenolie og salt. Bag i ca. 15 minutter eller til kanterne bliver mørke. Læg serranoskinke på en bagerist og steg over blomkålen. Det skal have ca. lige så lang tid som blomkålen, eller til det er gyldent og sprødt.
  6. Blend suppen med en stavblender. Smag til med salt og peber. Vend blomkålen med hakket frisk persille og server suppen med topping af blomkål og sprødt skinke samt groft brød.

Kategorier: Efterår, Gæstemad, Mælkefri, Opskrifter, Suppe

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej!

Hjemme hos Xenia er en blog om mad, kager og andre lækre sager med opskrifter på alt fra lettilgængelig hverdagsmad i den sunde ende til herlige lækkerier af den syndige slags. Herudover blogger jeg om generel hverdag og livsstil, og alt andet der i øvrigt lige falder mig ind.

Velkommen til og velbekomme!