Julekrydrede julevafler

julevafler-1

I går udgav Christine Bonde en opskrift på julevafler, og det, syntes jeg, var en så fænomenal idé, at den ligefrem fik mig i køkkenet for at lave en ny opskrift i, ja, jeg ved ikke engang hvor længe. Godt klaret! Hvis I følger mig på Snapchat (brugernavn: xeniajamand), Instagram eller nogle af de andre steder, ved I nok allerede, at jeg er ikke så lidt begejstret for jul, så selvfølgelig virkede julede vafler som den bedste idé nogensinde.

SE OGSÅ: Min samling af juleopskrifter

Jeg brugte min egen opskrift på sprøde belgiske vafler fra tidligere i år, som stadig er den bedste opskrift på belgiske vafler, jeg kender, og så krydrede jeg med kanel, stødt ingefær, nelliker og muskat, så de får en smag af gingerbread-cookies. Jeg har svært ved helt at finde ud af, hvad den danske pendant til gingerbread er. Peberkager indeholder jo også peber og allehånde, og det gør gingerbread ikke. Der er måske også lidt brunkager over smagen, men igen, ingen allehånde. Ligeledes minder de en del om pebernødder, men igen har vi “problemet” med ingen peber. Du kan selvfølgelig bare insistere på at lave hhv. peberkage-/brunkage-/pebernøddevafler ved at tilsætte en af de manglende krydderier, men omvendt kan du også bare gøre som jeg og kalde dem julevafler og så ellers sætte tænderne i dem. 

De er, som den oprindelige vaffelopskrift, supernemme at lave. Faktisk så nemme at jeg skammer mig over, at jeg ikke laver dem oftere. Det er vitterligt bare at piske alle ingredienserne sammen og så ellers bare bage dem i et vaffeljern. Jeg bruger mit Tefal Snack Collection-vaffeljern (aka blogger-vaffeljernet, haha – p.s. reklamelink selvfølgelig) med pladerne til belgiske vafler. Man kan tilkøbe hjerteplader, hvis man vil, og det gør jeg nok snart, men omvendt synes jeg også bare, at de belgiske er så fandens dekorative! 

Som topping kan man jo selv vælge, hvad man har lyst til. Jeg besluttede, at en klat flødeskum, noget sirup og nogle nødder var det bedste valg. Jeg ville helst have haft pekannødder egentligt, men der tømte jeg mit lager til pekantærten for nyligt, så i stedet gik jeg med valnødden, pekannøddens mindre lækre kusine. Sorry, valnød. Og sirup er jo et must, når vi snakker vafler – i hvert fald hvis du spørger mig.

Hvis du er en af de der typer, der har svært ved at finde julestemningen frem, skal du helt sikkert lave sådan et par fætre her. De sender dig lige lukt i julestuen, jeg lover det!

julevafler-2

Indlægget indeholder – som altid – affiliatelinks.

Udskriv
Julekrydrede julevafler
Antal: 6 vafler
Ingredienser
  • 125 g mandelmel ikke fedtreduceret
  • 75 g arrowrootpulver
  • 2 spsk sukrin gold
  • 4 dråber flydende stevia med vaniljesmag
  • 2 tsk bagepulver
  • et nip salt
  • 1 æg stort, eller 2 mindre
  • 1,5 dl piskefløde eller anden mælk (fx kokosmælk for en laktosefri variant)
  • 50-100 g smør eller kokosolie
  • 1 tsk æblecidereddike eller citronsaft giver smag af kærnemælk
  • 1 tsk stødt kanel
  • 1 tsk stødt ingefær
  • 1/2 tsk stødte nelliker
  • 1/4 tsk stødt muskat
  • fedtstof til vaffeljernet hvis det ikke er slip-let
Til servering fx
  • flødeskum
  • fibersirup gold
  • pekan- eller valnødder eller andre nødder, grofthakkede
Sådan gør du
  1. Opvarm vaffeljernet, mens du blander dejen.
  2. Pisk alle ingredienser godt sammen til en jævn dej.
  3. Bag så i vaffeljernet, til de er gennembagte, gyldne og let sprøde.
  4. Server med ønsket topping.
Opskriftsnoter

Vaflerne bliver sprøde kort efter de er kommet ud af vaffeljernet, så fortvivl ikke, hvis de er bløde, når du først tager dem af varmen.

julevafler-3

6 comments

  1. Jeg vil have vafler NU men har ikke arrowroot sååå er det muligt at bruge noget andet mon??

    1. Ja, det er jo så netop spørgsmålet til en million. Jeg må desværre skuffe og sige, at jeg ikke ved det – da jeg udviklede opskriften i sin tid, var arrowroot det, der bedst gav sprødhed, så hvis du gerne vil have sprøde vafler, ved jeg ikke, hvad der kan bruges i stedet. Og det kommer egentligt også an på, hvordan du spiser. Er du overvejende LCHF, er det svært. Arrowroot er jo i forvejen en stivelse, men en som jeg personligt gerne bruger, fordi fordelene i bagning er det værd, synes jeg. Men det betyder jo, at det bedst erstattes af anden stivelse – de mest brugte erstatninger på nettet er fx majsstivelse, “tapioca mel” eller, ja, helt almindeligt hvedemel. Alternativt kan du prøve at erstatte med anden “meltype”, pofiber fx, men du vil ikke få det samme sprøde og seje resultat desværre. Held og lykke med det 🙂

  2. Marianne Griése

    Så har jeg fået købt arrowroot 👍🏻👍🏻Er spændt på hvordan de bliver 😋😋

    1. Håber det blev godt! 😀

      1. Marianne Griese Hansen

        De blev gode men øj hvor de mætter 😜😜

        1. Haha ja, der er mere gods i end de almindelige på hvedemel 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *