Klassiske frikadeller #1

frikadeller1-1

De af jer, der har fulgt med længe efterhånden, ved, at det stadig er noget forholdsvist nyt noget, at jeg spiser det meste kød i varierende grader. At jeg spiser både svinekød og oksekød er fx ret nyt, hvorfor jeg heller ikke har overvældende mange opskrifter med de kødtyper – eller generelt særligt meget erfaring med at kokkerere med det i det hele taget. Det prøver jeg dog løbende at lave om på, og denne omgang helt klassiske frikadeller (vist nok) må give en god bunke points på min svinekødserfaringskonto, sku’ jeg mene! ;P

Det er mange år siden, jeg sidst har lavet frikadeller – i hvert fald 6 år – så derfor føltes det af åbenlyse årsager næsten som om jeg aldrig havde prøvet det før. Jeg valgte derfor at følge Louise aka Fru Kofoeds grundopskrift her. Jeg ved reelt set ikke, hvad man betegner som de helt klassiske og traditionelle frikadeller – og hvorvidt denne opskrift altså opfylder kravene. Jeg ved dog, at de smagte ganske fint.

Jeg var dog ikke blæst bagover, hvorfor jeg har sat et lille 1-tal efter dette indlægs titel – jeg er overbevist om, at det må kunne gøres bedre, eftersom frikadeller er en så populær spise. Måske man kan behandle kødet anderledes, så de er mindre bastante? Måske man kan stege dem anderledes, eller tilsætte noget til dejen, så stegeskorpen er sprødere? Måske man kan gøre andre ting, så også jeg bliver 100% overbevist om at frikadeller er lækre og stegebesværet værd? Måske din mors frikadeller vitterligt er verdens bedste? Hvis du sidder derude med den, i din optik, bedste frikadelleopskrift, vil jeg meget gerne have den – du kan skrive den i en kommentar eller smide mig et link – men hjælp mig gerne lige i min frikadelleuddannelse, okay? 🙂

Jeg serverede frikadellerne dels med en lækker spidskålssalat med bl.a. ananas, som I får opskriften på i morgen (ja, jeg snyder megameget med at opdele retten i to indlæg, så det ligner, at jeg er en mere flittig blogger, end jeg reelt er lige for tiden!), og dels med fintsnittet spidskål og en flødesovs lavet ved at koge panden af med fløde og lidt “soja”. Sidstnævnte var dog klart min favorit, hvilket måske egentligt ikke kommer som nogen overraskelse, min forkærlighed for flødesovser taget i betragtning 😉

frikadeller1

Klassiske frikadeller #1
ca. 16 frikadeller
Print
Ingredienser
  1. * 650 g hakket kalv og flæsk
  2. * 2 små løg
  3. * 2 fed hvidløg
  4. * 1,5 dl danskvand (eller bare vand)
  5. * 3 æg
  6. * 2 tsk salt
  7. * 1 tsk friskkværnet peber
  8. * 2 spsk HUSK (den grønne)
  9. * en blanding af smør og kokosolie uden smag til stegning
Sådan gør du
  1. Hak løg og hvidløg fint og bland herefter alle ingredienser på nær HUSK i en skål. Rør til den er god og sej. Tilsæt så HUSK og bland godt.
  2. Lad farsen hvile i gerne 30 minutter.
  3. Varm en pande godt op og smelt en blanding af smør og kokosolie herpå. Form frikadellerne og steg, til de har stegeskorpe og er gennemstegte.
Hjemme hos Xenia http://www.hjemmehosxenia.dk/
frikadeller1-2

frikadeller1-5

22 comments

  1. Jeg synes, min mors er den bedste og gudskelov mestrer jeg den til fulde! 😀

    (Jeg plejer at lave den lidt på slump, smager altid på farsen, til jeg synes, den er god)

    500g svinekød, helst fra glade grise med jord på trynen
    1-2 løg, alt efter størrelsen, hakkede
    Havregryn, eller andet (Har ikke gode erfaringer med husk)
    1 æg
    evt. lidt danskvand
    Salt og godt med friskstødt peber

    Jeg laver det næsten altid i en foodprocessor ligesom min mor gjorde, starter med at hakke løgene, tilføjer så det hakkede gris og ægget og lader det fræse rundt, til det er godt blandet og tilføjer så havregryn (Det er ikke altid nødvendigt med noget til at binde med, synes jeg) og til sidst salt og peber. De skal steges lækre i rigeligt smør, sådan gjorde mor det (og vist også bedstemor før mor)

    Det er min grundopskrift, om efteråret når Rema1000 har vildsvin bruger jeg grundopskriften her, men tilføjer små æbletern og lidt stødt enebær – det er virkelig lækkert!

    1. Den lyder jo sådan set meget a la den, jeg har brugt, men jeg har også en teori om, at det nok er småting, der adskiller de enkelte ting fra hinanden! God ide med at blande det hele i foodprocessoren dog! Jeg kan også godt lide tanken om, at farsen bliver helt jævn faktisk – det vil jeg prøve næste gang! 😀

  2. Min kæreste laver nogle fantastiske frikadeller! Jeg formår aldrig at lave dem lige så godt som ham, selvom vi bruger den samme opskrift.
    Så alt det med fars, er hans ansvarsområde!

    Det han bruger er:
    500 g. svinekød
    1 stort løg (revet)
    1 æg
    2 spsk HUSK
    1 sjat mælk
    Og så krydrer han dem godt med Salt, Peber, Allroundkrydderi, og LIDT hvidløgspulver

    Frikadellerne skal bare røres sammen. Vi har altid brugt elpiskeren, men en grydeske er faktisk lige så god! (Mindre opvask, når man ingen maskine har)

    Mht. stegning så er det i smør! Ved forholdsvis høj varme – så får de nemlig en lækker sprød kant.

    1. Det er sjovt, hvordan man kan bruge samme opskrift og alligevel ikke få helt samme resultat! 😛
      Den sprøde kant savnede jeg i hvert fald klart – så måske jeg skal prøve rent smør næste gang – jeg syntes godt nok, at jeg havde panden på høj varme, men måske jeg har overcrowded den med frikadeller – måske jeg kan dele portionen på to pander så 😀

  3. Jeg synes min svigerfars er de bedste – svinekød (halv svin og halv kalv er vist kun til karbonader), frikalet ( totalt snydeagtigt men det giver bare så god smag), et æg, lidt sennep, løgpulver og så røres det hele bare godt sammen i hånden. Han steger dem i en blanding af smør og olie – det giver en super sprød skorpe. Jeg overspiser altid når han serverer dem 😉

    1. Hvad mon der reelt er i det der frikalet? Det føles ret snydeagtigt, ja, men hvis det måske “bare” er krydderier, er der vel ikke noget i vejen for at bruge det 🙂

  4. Først og fremmest: Der skal da ikke hvidløg i klassiske frikadaller? Fy skamme 😉 haha..

    Dernæst – jeg synes, at mine frikadeller bliver bedst, hvis jeg river løget på den fine side af rivejernet. At køre det i minihakkeren (eller hakke det fint i hånden) giver bare ikke det samme, synes jeg.
    Jeg ELSKER frikadeller og laver det rigtig ofte, dog oftest med kylling, da jeg også har det lidt stramt med okse- og svinekød. Jeg mangler dog også to ting ved mine frikadeller: sprøde udenpå og “saftige” indeni. Mine bliver nemlig også sådan lidt bastante og tørre i det – og det er lidt øv. Men frikadeller kan uanset hvad, ALTID redde et tørt stykke rugbrød på madpakken 😉
    Jeg følger med i din quest efter den gode, klassiske frikadelle! 🙂

    1. Jamen det ved jeg jo ikke engang, om der er? Men måske ikke, haha 😀
      Min far rev også altid løget, kan jeg huske – jeg brugte min minihakker denne gang, men måske jeg lige tager mig sammen og river det næste gang.
      Jeg har lavet rigtigt mange kyllingefrikadeller i tidens løb, men det er ligesom om, at det er en mere taknemmelig ting at lave – synes jeg. Eller også er jeg bare heldig, at jeg har fundet den gode opskrift fra starten af 😀 Eller måske bliver kyllingekød bare – paradoksalt nok måske – mere saftigt som frikadeller?
      Jeg håber, at jeg finder noget godt, jeg kan dele med jer 😀

  5. Mine frikadeller indeholder mange krydderier. Jeg kan desværre ikke linke idag, men prøv gerne at gå ind på opskriftsamleren.dk Der finder du både Anne-Maries frikadeller og græske. Du kan bare skrive starten af ordet i søgefeltet.

    Kh.
    Anne-Marie

    1. De lyder gode, Anne-Marie – selv om jeg dog, uden at skulle gøre mig til frikadellepolitiet, hæhæ, tænker, at de, hvis de skal være rigtigt traditionelle, ikke har så mange krydderier i? Men det er måske netop også derfor, dem, der er mere utraditionelle, faktisk er mere spændende 😀 Jeg skal klart prøve en græsk udgave af frikadeller på et tidspunkt dog – med tzatziki, uhm… Jeg kan dog ikke finde dine græske frikadeller derinde?

      1. Jeg havde ikke lige tænkt på den græske kræver login. Det er ikke nødvendigt når jeg linker, men det kan jeg desværre stadig ikke her hos dig. Et login er dog gratis og uforpligtende, og de er virkelig gode, så de kan varmt anbefales.

        Kh.
        Anne-Marie

  6. Jeg bruger denne opskrift http://kimsgryde.dk/2013/12/04/frikadeller/

    Eller selve opskriften laver jeg ret meget på slump. Hvad jeg lige har lyst til. Men her er det stegemåden, der gør hele forskellen. Det er ret vigtigt med rigtig meget fedtstof. Det skal nærmest dække halvdelen af dellen.
    Og så skal dejen røres godt rundt, enten med håndmixer eller andet.

    Det er lige før mine deller bliver bedre end min mors. Men også kun lige…

    1. Den har jeg også set på et tidligere et tidspunkt, men jeg er bare “bange” for at bruge en opskrift med meget hvedemel i grundopskriften, da jeg så føler mig næsten sikker på, at man ikke kan få samme resultat ud af det med HUSK eller anden erstatning? Men måske jeg kan prøve med noget pofiber? Jeg vil dog klart huske den og skele til stegemetoden næste gang! 😀

      Mine frikadeller, selv første forsøg her, var faktisk nok bedre end min mors – mest fordi jeg ikke kan huske, at min mor nogensinde har lavet frikadeller til mig – det er ligesom mig, der er kokken i familien nu ;P

      1. Åh ja, det havde jeg helt glemt, han bruger hvedemel i sin opskrift. Jeg synes ikke det gør den store forskel, jeg bruger aldrig hvedemel, men en blanding af mandelmel og husk, eller hvad jeg lige har. Men ellers skal man bare tilsætte mindre væske. Jeg følger egentlig også mere hans stegemetoder, end den egentlige opskrift, for putter også ofte grøntsager i, og jeg kan heller ikke tåle løg, så for mit vedkomne er det klart stegemetoden der gør forskellen, uanset opskrift. Men god fornøjelse med afprøvningen 🙂

        1. Super at du har god erfaring med at udelade eller erstatte hvedemelet! Så “tør” jeg godt prøve den – for de ser jo bare virkeligt gode ud, dem han laver – og de lyder perfekt sprøde! 😀

  7. Efter mine erfaringer gør det den helt store forskel at opløse en hønsebouillonterning i den form for væske, du bruger til frikadellerne. Og et andet tip (som man måske skal holde lidt for sig selv 😉 ) er at putte en lille smule soya i. Det sparker virkelig smagen i vejret.
    Med hensyn til stegning, så steger jeg altid i en blanding af olie og smør, så man får den gode smørstegte smag, men samtidig forhindrer olien, at smørret branker og hjælper med at give dellerne en sprød stegeskorpe.
    Lavede lige en omgang af de gode deller netop i går og fulgte disse trin, og de blev en succes. 🙂

    1. Øj ja, der er flere, der foreslår bouillon, det vil jeg klart prøve! Soja lyder i øvrigt som en rigtigt god ting – jeg er vild med den salte umamismag, det giver! 😀

  8. Frikadeller er en ret der aldrig er blevet populær i mit køkken, på trods af at jeg har lavet det masser af gange hos mine forældre, da jeg boede der. Det er ligesom om at jeg ikke kan få dem helt rigtige. De smager bare ikke på samme måde, og så kan det også være ligemeget. Dine ser dog fine ud, og jeg tænker at det måske er tid at give det et forsøg igen. Tak for inspiration.

    1. Jeg vil bare virkeligt gerne være god til at lave frikadeller – det er jo sådan en god basisting, som (næsten) alle kan lide!
      Jeg synes, jeg har fået en masse gode råd her, så jeg føler mig godt klædt på til mit forsøg nr. 2 – forhåbentligt kan både du og jeg lære at lave gode frikadeller, der også smager “rigtigt” 😀

  9. Det ser nu godt ud 🙂 Jeg har aldrig været speciel god til at lave frikadeller, men kunne jo være jeg skulle prøve de her. Så kan det være jeg kan slå dem konen laver 🙂

    1. De smagte nu også fint – selv om jeg stadig tror, det kan laves bedre! 😀

  10. […] samme. For det meste virker det, skulle jeg hilse og sige! Nogen af jer husker måske, at jeg for snart et år siden satte mig for at finde den “perfekte” frikadelleopskrift, og i forgårs fik jeg […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *