Laks med grønne asparges, smørstegt spidskål og hollandaise

Ja, hvad siger I så? Ikke dårligt på en helt almindelig torsdag aften, hva’? 😀

Den lidt weekendagtige menu skyldes nu også mere mangel på inspiration fra min side af, snarere end et bevidst valg. Da jeg lavede madplan i søndags, havde jeg nemlig ikke fantasi til at skrive mere end laks på i dag – og så endte det altså med, at det var dette tilbehør, jeg var mest tændt på. Men jeg klager nu heller ikke 😉

Spidskålen er inspireret af søde Maiken fra Dronningemad, der for et par dage siden vist retten på sin instagram. Og det smagte absolut fabelagtigt – lækkert, sødt, sprødt og blødt! En hurtig googlesøgning bekræftede mig i, at hollandaise ville været et fint valg til fisk. Og der vel ingen, der er i tvivl om, at asparges er fantastisk sammen med laks, vel?

Alt i alt endte min arbejdsuge (arbejder hjemme om fredagen) på en skønherlig måde!

Jeg var lidt mindre heldig med min hollandaise, end jeg var med bearnaisen for en måneds tid siden – den skilte nemlig. Men pyt, jeg startede på ny med to friske æggeblommer, piskede den skilte sovs i og vupti! Så var der ingen skade sket 😀 Jeg prøvede først tippet med koldt vand, men det hjalp ikke for mig, så frem over vil jeg – hvis uheldet er ude – benytte mig af tricket med de friske æggeblommer. Det virkede i hvert fald helt efter hensigten.

Selv om der kun går to stykker laks til to personer, lavede jeg fire – som I kan se på billederne. Jeg har nemlig tænkt mig, at bruge resten på en lækker frokostsalat sammen med røget laks til de næste par dage. Uhm, laks er nu altså bare noget af det bedste!

Jeg deler opskrifterne op, i tilfælde af at nogen af jer bare vil prøve én af tingene. Hvis I laver hele måltidet, skal I starte på spidskålen ca. 40 minutter før spisetid. Klar smørret til saucen som noget af det første, så det er parat. Laksen skal i ovnen 15 minutter før og ca. 10 minutter før servering, kan I begynde på saucen. Så skulle det hele gerne flaske sig 🙂

 


 

Laks med grønne asparges

2 portioner

 

* 2 stykker laks

* 1 bundt grønne asparges (ca. 250 g)

* rapsolie

* salt og peber

 

Forvarm ovnen til 220º varmluft.

Knæk de træede grønne ender af aspargesene og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Vend med lidt rapsolie samt salt.

Dup laksen tør med lidt køkkenrulle og læg ved siden af aspargesene (hvis du laver til flere end to, må du bruge to plader). Krydr med salt og peber.

Steg laks og asparges i 15-20 minutter i ovnen. Laksen skal lige netop ikke længere være klar indeni og kødet skal dele sig i lækre flager. 

 


 

Smørstegt spidskål

 

* 1/4 spidskål pr. person

* 1/2 spsk smør pr. person

* salt, evt. flagesalt

 

Skær spidskålen i ottendedele (jeg lavede 1/4-dele, men vil lave 1/8 næste gang) – lad stokken sidde, så den holder sammen på kålen.

Læg kålbådene på en pande ved lav varme sammen med smør, og steg i ca. 30 minutter. Vend med jævnlige mellemrum – ca. hver 3-5 minut. 

Drys med salt ved servering.

 


 

Hollandaise

2 portioner

 

* 165 g smør

* 2 æggeblommer (hav evt. 1-2 ekstra i tilfælde af, at saucen skiller)

* lidt under 1 spsk fiskebouillon

* saften af 1/2 citron

* evt. lidt vand til at tilpasse saucens tykkelse

* salt og peber

 

Smelt smørret langsomt ved svag varme og lad det herefter stå et øjeblik. Hæld så smørret forsigtigt over i en skål uden at få det hvide bundfald med – nu har du klaret smør.

Sæt en skål oven på en gryde med lidt vand – det skal lukke tæt og skålens bund må ikke røre vandet. Tænd ved svag varme og pisk æggeblommer og bouillon sammen, indtil det skummer.

Tilsæt nu langsomt smørret – meget lidt ad gangen i starten, mens du pisker konstant. Efterhånden kan du hælde lidt mere i ad gangen, indtil al smørret er indkorporeret i saucen.

Smag til med citronsaft, salt og peber og tilpas evt. tykkelsen med lidt vand.

Server!

 


 

8 comments

  1. uhm det ser lækkert ud!

    // Maria Silje
    http://www.hairbymariasilje.dk

    1. Tak! Det var det virkeligt også 😀

  2. Lækkert lækkert!
    Jeg så også Maikens billede af spidskålen den anden dag – må helt sikkert prøve det snarest 🙂

    1. Du bliver helt sikkert nødt til at prøve det – det var superlækkert! 😀

  3. HÅRH, det ser lækkert ud. DET skal jeg prøve i weekenden 🙂

    1. Det er jeg glad for, at du synes – og det skal du da helt sikkert! Et perfekt weekendmåltid 😀

  4. Årh hvor ser det bare lækkert ud! Det er fluks sat på menuen i påskedagene – uhm!

    1. Tak! Held og lykke med det 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *