Macademiavafler & stevia-nutella

Efterhånden kender I mig nok så godt, at det ikke er nogen hemmelighed, at jeg er lidt af en chokoladefan? Derfor har nutella også altid været lidt af en guilty pleasure for mig – til trods for, at nutella jo i princippet ikke smager så forfærdeligt meget af chokolade igen, hvis vi skal være helt ærlige her. Og når jeg en sjælden gang spiser det nu, er det faktisk ofte for sødt og lidt vammelt. Men alligevel har det en eller anden nostalgi over sig, som gør, at det føles ekstra syndigt på den helt lækre måde! Jeg kan huske, at vi på vores familieferier, da jeg var barn, altid købte mindst ét glas nutella i Tyskland på vej syd på – og så måtte vi få én nutellamad til morgenmad hver dag på ferien! Det var virkeligt kræs! 😀 Og måske det er den følelse, der stadig holder ved, for nutella = forkælelse i min verden. Derfor slog jeg straks til, da jeg blev tilbudt at smage dette steviasødede hasselnøddesmørepålæg af Rikke og Thomas fra Lowcarbstore.dk. Jeg har længe overvejet at prøve at lave min egen helt hjemmelavede nutella på hasselnøddesmør og kakao m.m., men jeg bruger faktisk sjældent sådan noget smørepålæg, så jeg er altid endt med ikke at lave det, da jeg ikke tænker, at jeg vil få spist det. Her var denne udgave en del smartere! Herudover er der i forvejen en del ting på LCHF, man er “nødt” til at lave fra bunden, så hvis der findes bare et par nemme løsninger, som er gode og smager godt, skal de da klart opdages! Så jeg ofrede mig og testede for jer – sikke en tjans, hva’? 😉

Nu er det jo sådan, at nutella oftest spises på brød. Men jeg spiser faktisk stort set aldrig brøderstatninger. Og når jeg en sjælden gang gør, er det mere i rugbrødsudgaven til frokost. Så “nutellaen” skulle ikke testes på brød hos mig. Derimod vidste jeg med det samme, at jeg skulle prøve dem på vafler! Syndig luksusmorgenmad af allerbedste slags! Og oftest også helt i tråd med LCHF 😀 For nyligt lavede jeg vafler på min brunchpandekageopskrift, og de blev faktisk helt fine, omend de var en smule skrøbelige. I weekenden prøvede jeg så en anden vaffelopskrift, som Katrine tidligere har blogget om, lavet på macademianødder, som jo er mit hjertebarn! De smager jo fantastisk altså – for ikke at nævne, at de er geniale fra et LCHF-synspunkt: Højt fedtindhold og lavt kulhydrat! Denne vaffelopskrift er supernem at smide sammen, og det smager herligt. Jeg ved ikke, om det fortsat er nødvendigt at påpege dette, men de bliver altså ikke sprøde. Måske der er et hemmeligt trick, jeg ikke kender, men jeg har faktisk aldrig lavet sprøde vafler, så jeg savnede ikke noget på det punkt 😀 Vaflerne mætter i øvrigt helt fænomenalt – overraskende meget faktisk. Jeg syntes ikke, de så ud af så meget, da jeg lavede dem. Men jeg spiste to og var helt vildt mæt – faktisk så mæt, at jeg blev nødt til at springe min ellers lækre planlagte frokost over til fordel for en tidlig aftensmad (dog på en dag, hvor jeg stod sent op). Ikke dårligt 🙂

Og hvad så med nutellaen, tænker I måske? Jo, den var også ganske fin! Spist ren (man skal jo smage på sagerne!) synes jeg, at steviasmagen er lidt for gennemtræningen for min smag, men som topping på vafler med lidt ekstra godter, gik de rent hjem! Men jeg skal stadig prøve at lave min egen nutella på et tidspunkt også – bare fordi! Indholdsmæssigt (se her) er det sådan lidt på grænsen, men det kan jeg godt gå med til en gang imellem – umiddelbart er jeg stadig af den overbevisning, at det er langt bedre end det rigtige nutella! 😀 Jeg var desuden endnu mere vild med yaconsiruppen, som jeg endeligt fik smagt, som topping! Den er genial altså – men mere om den på et andet tidspunkt 😀

Og hov, apropos nutella – for nyligt snakkede jeg min bror og min brors kæreste om det med at putte smør under nutella på brødet – for det gør jeg faktisk, når jeg en sjælden gang spiser det! Min undskyldning er, at saltet i smørret giver et fantastisk modspil til det søde nutella – men jeg ved ikke, om andre har andre forklaringer? Så hjælp mig lige her: Spiser du smør under nutella – og i så fald hvorfor? Det salte + det søde er i øvrigt årsagen til, at jeg nedenfor anbefaler at tilsætte salt, hvis man ikke bruger saltede macademianødder, som jeg gjorde – men det havde I jo nok fanget, så kloge som I er, tænker jeg ;P

Udskriv
Macademiavafler

Antal: 4 vafler
Ingredienser
  • 100 g macademianødder jeg brugte saltede - hvis du bruger usaltede, skal du tilsætte et drys salt til opskriften
  • 2 spsk sukrin gold
  • 1/2 tsk vaniljepulver
  • 3 æg
  • 1 spsk fiberHUSK
  • 50 g smør smeltet
Forslag til servering
  • nutella (gerne sukkerfri), kakaopulver + finthakkede macademianødder
  • fibersirup gold, en klat smør + finthakkede macademianødder
  • hindbærcoulis eller jordbærsylt - evt. blandet med pisket fløde eller creme fraiche
  • peanutbutter og syltetøj
  • peanutbutter og nutella - smager som snickers!
  • andre gode toppings!
Sådan gør du
  1. Blend macademianødderne til fint mel sammen med sukrin gold og vaniljepulver. Tilsæt æg og fiberhusk og blend til en jævn dej. Tilsæt til sidst det smeltede smør, og lad dejen hvile, mindst vaffeljernet varmes op.
  2. Bag vaflerne og server med ønsket topping.

 


Indlægget indeholder affiliatelinks, og jeg har modtaget det omtalte produkt gratis.


28 comments

  1. Ser lækkert ud! Jeg har aldrig nutella i huset, for jeg kan ikke lade det være. Jeg vil helst have smør under, det smager simpelthen bedre. Jeg tror også, at det er saltet i smørret. Det er iøvrigt lidt det samme med honning.

    1. Jeg er blevet nærmest foruroligende god til at lade være faktisk, men man skal jo alligevel ikke friste skæbnen, så det er heller ikke noget, jeg selv køber længere 🙂
      Og yay for smør-under-nutella-holdet, det er altså bare bedre!

  2. Uhh.. Jeg er også en sucker for nutella, og jeg tror måske også det er mine ‘barndomsøjne’, der gør det. Fandtes nutella ikke i de danske butikker, da vi var børn? For vi fik det nemlig også kun når vi var over grænsen. Min favorit er sjovt nok den billige, den med de to egern på, og ikke den traditionelle nutella.. Okay, nu kører jeg af sporet.. 😛

    Jeg er også fan af stevia nutella’en. Kom til at købe tre glas en dag, hvor Superbest havde dem på tilbud til 22kr. Og jeg har kun åbnet det ene! Sådan kan det jo gå.. Jeg må begynde at komme det på mine vafler også.. 😛

    Men jeg er glad for, at du synes om opskriften. Jeg er simpelthen blevet så tosset med vafler som morgenmad. Så laver jeg en ordentlig røvfuld, smider dem i fryseren, og tager to op ad gangen. Det er så dejlig nemt. 🙂
    Mine bliver heller ikke sprøde/sprøde, men mere ’stive’ end hvis jeg fx. laver dem på mælkeprodukter. Så hvis det findes et sprødhedstrick, så vil jeg også gerne kende det.. 😉

    Og godt du nævnte det med salt, for hulan da! Det står ikke i min opskrift (som jeg fluks retter!), da jeg tog det som en selvfølge at det var saltede macadamianødder. Men det er fordi, jeg nu kun køber dem fra Aldi – efter dit fortræffelige fif. 😉

    1. Jeg synes da egentligt, at det burde have været i butikkerne, da vi var børn – måske det bare var fordi, det altid var noget særligt og ikke noget hverdags-noget? Og så var det jo nok også en del billigere over grænsen, tænker jeg 😉
      Er det den samme nutella, som jeg har prøvet, som du købte? Eller måske den fra Cavalier? Jeg skal i hvert fald prøve en anden på et tidspunkt også, for at se om stevia-smagen kan blive lidt mindre udtalt – men som udgangspunkt er den stadig klart fin! Men ja, husk da lige at brug dine glas, hva’! 😀
      Vafler føles stadig lidt mere som weekendmorgenmad som mig – selv om jeg jo sagtens kunne efterligne dig og smide en bunke i fryseren, så jeg har til hverdage også. Jeg tror måske, det er fordi, jeg altid topper med noget sødt, hvilket også virker mere luksusagtigt – og egentligt er jeg nok bedre til de salte morgenmadstyper sådan mæthedsmæssigt 🙂
      Og ja, jeg føler nogle gange, at jeg snakker lidt for meget om salt i mad, men det er virkeligt vigtigt IMO! Og faktisk også noget, mange undervurderer betydningen af efter min erfaring, hvilket er en skam, da man nemt kan gøre mad mange gange bedre bare ved at tænke lidt på det dér salt dér – og jep, jeg bruger naturligvis også stadig Aldis macademianødder – de er the bomb! 😀

  3. Der SKAL smør under Nutella. Bare fordi.

    1. Nemlig! Bare fordi er absolut begrundelse nok! 😀

  4. Den skal da prøves den der “Nutella”! Det ser vildt lækkert ud.
    Det er ikke spor tarveligt at lægge den opskrift op på en mandag. Tværtimod kan jeg have det stramt når I, mine yndlingsbloggere, lægger fristenser op i weekenden hvor jeg ikke har en ærlig chance for at anskaffe mig råvarerne til herlighederne.
    Så det skal du ikke have det skidt med da 🙂

    Og så til det med Nutella og smør … Det er den evige diskussion, er det ikke? Jeg spiser også smør under Nutella, og det gør jeg bare fordi … Jeg har aldrig tænkt på hvorfor, andet end at det smager vildt fantastisk. Ja, altså smør smager godt og Nutella smager godt – kombiner de to gode sager, og du står med noget der får englene til at synge.
    ….
    Nu jeg tænker mig lidt mere om så, udover din gode teori med salt og sødt, synes jeg også at smørret har en effekt. Faktisk en stor effekt, hvis du spørger mig.
    Det lægger en hinde på brøddet som gør det umuligt for Nutellaen at “forsvinde” ned i franskbrødets bløde indre. Hvis Nutellaen først er vandret derind, bliver det der skulle have været en himmerrigsmundfuld faktisk lidt af en tør omgang.

    .. På den anden side så kan jeg tage fejl – men jeg spiser det nu stadig med smør under, fordi det simpelthen er det jeg bedst kan lide.

    1. Øj, Mette, det er jeg glad for, at du synes! For ja, faktisk har du da egentligt ret, det er meget smartere, at opskrifterne kommer ud sådan lidt før tid, så I har en chance for at lave dem, i stedet for at skulle vente! 😀
      Jeg var faktisk længe anti-smør-under-nutella-typen, men så prøvede jeg det alligevel en dag og blev hurtigt overbevist! Jeg har dog ikke tænkt over det med hinden, men det lyder meget troværdigt – og gennemtænkt – synes jeg! 😀

  5. Min regel er, at der ikke skal smør under ting, der selv skal smøres på – så nej tak til smør under Nutella i min tilfælde. (Altså hvis jeg fik det serveret, skulle jeg nok spise det, men jeg kommer det ikke selv på :P)

    Jeg kan i øvrigt anbefale “nutellaen” fra Cavalier. Den er også sukkerfri (men muligvis sødet med stevia?), og smager meget lig original Nutella. Den fås blandt andet i Rema 1000 til ca 35 kr 🙂

    1. Sådan havde jeg det faktisk også længe, men da jeg så en dag alligevel smagte det, blev jeg hurtigt omvendt! 😀
      Og godt tip med den fra Cavalier – den har jeg også kigget på før, men aldrig fået købt. Den må jeg prøve næste gang, for jeg tror nemlig, at du har ret i, at den også er sødet med stevia – det er mange af Cavaliers produkter i hvert fald. Så skal jeg bare lige have fundet mig en Rema… (nærmest det eneste supermarked, som Roskilde ikke har, WTF?!)

  6. Enig, der SKAL smør under Nutella / chokonøddepålæg. Fordi det smager bare så meget bedre med saltet fra smørret :-).

    Jeg har ikke et vaffeljern, kan man bage dem som pandekager i stedet?

    1. Det er jeg nærmest en religionssag, det her! 😀 Men jeg er klart enig – det smager bare meget bedre altså!
      Og jep, du kan sagtens lave dem som pandekager i stedet, ingen problem 😀

  7. Hvor SKØNT at der er andre der syntes at nuttela mad skal spises med smør og for mit vedkommende tandsmør 🙂
    Har aldrig tænkt over hvorfor jeg var/er så vild med det, men som I andre skriver er det nok det salte og søde sammen 🙂
    Jeg har lavet Jane Farbers ‘nuttela’ på bl.a advokado og den smager altså fantastisk og nem at lave 🙂

    1. Indtil videre er der faktisk kun en (en halv?) kommentator her, der har argumenteret imod, men jeg ved ikke, om det er fordi, det er nemmere at være enig end uenig ;P
      Janes nutella har jeg faktisk også kigget på, men endnu ikke kommet til det – nok af samme grund som at jeg ikke har lavet en nøddeudgave selv – men på et tidspunkt skal jeg nok få det gjort, det er jeg overbevist om! 😀

  8. Helt klart smør under nutella/honning/marmelade/leverpostej/alt muligt andet der selv hænger ved brødet. Det smager bare bedre.
    Min bedre halvdel mente i starten heller ikke det var nødvendigt (netop fordi nutellaen hænger ved brødet af sig selv), men jeg har heldigvis fået ham opdraget til at blande sig udenom hvordan jeg spiser det – og nu tror jeg faktisk også han selv gør det 🙂

    1. Ja mand, team smør-under-nutella vinder så meget denne her debat! 😀
      Og godt du kan opdrage ham din mand ordentligt ;P

  9. Helt klart smør under nutellaen!! Tror også saltet fremhæver nutellasmagen;-). Mht sprøde vafler, prøvede jeg at komme lidt danskvand i dejen. Første gang tilsatte jeg det lige inden slet stegning og lagde bagefter vaflerne på en rist. Og de blev faktisk lidt sprøde?! Anden gang blendede jeg det med i dejen og det gav ingenting. Men prøv at se om det ikke kan blive godt:-)

    Mvh Maria

    1. Yes, salt + chokolade = the bomb!
      Godt tip med danskvand i øvrigt – det har man jo faktisk også hørt med pandekager mv., så det giver jo faktisk god mening. Det må jeg lige huske næste gang! 😀

  10. Uhm, de skal testes her i weekenden. Er sikker på, at det vil være et hit for mine unger. Jeg har faktisk engang lavet sprøde LCHF vafler, men der skulle så meget HUSK i, at jeg fik ondt i maven af dem. Så vil jeg altså hellere spise dem lidt bløde 😉

    Og nutella kan da ikke spises uden smør under !!! Jeg er ikke så vild med Cavaliers nutella efter at den har fået Stevia i. Jeg kunne bedre lidt den i gamle dage med sukker-alkoholer

    1. Vafler falder oftest i god smag hos de fleste i hvert fald 😛
      Skægt at HUSK skulle give sprøde vafler – det havde jeg faktisk ikke forventet. Men ja, jeg stemmer trods alt også for bløde vafler frem for mavepine – hvis det endelig skal være 😉
      Øv at du ikke er så glad for Cavaliers længere – hvis jeg falder over den en dag, tror jeg, jeg prøver den – bare for have testet – men generelt synes jeg faktisk desværre også nemt, at Stevia kan blive for overvældende :/

  11. Hej Xenia,
    Super lækker hjemmeside du har – glæder mig til at prøve de mange opskrifter 🙂
    Når du laver vaflerne bruger du så usaltet smør, saltet smør eller er det helt ligegyldigt?
    /Vega

    1. Mange tak, Vega, dejligt at det kan bruges 🙂
      Jeg bruger altid bare alm. saltet smør, da jeg synes, at den let salte smør gør sig fint selv i søde ting. Men du er velkommen til at bruge usaltet, hvis du foretrækker det – så ja, egentligt er det lidt ligegyldigt 😉

      1. Supert – tak for det hurtige svar 🙂

  12. Hej Xenia 🙂
    Den her opskrift lyder ufattelig lækker!
    Men kan man bruge noget andet istedet for sukrin gold og det der fiber, hvis det ikke lige er noget man har liggende?

    – Emma

    1. Tak 🙂 Du kan bruge lige den slags sødning, du vil, i stedet for sukrin gold – alm. sukrin, kokossukker, honning, alm. sukker eller hvad du nu er til. FiberHUSK kan du erstatte af fx fedtreduceret mandel- eller kokosmel – eller helt udelade.
      Held og lykke med det 🙂
      ~Xenia

  13. Lige et indspark til det med sprøde vafler: I min opskrift (godt nok den gammeldags slags med mel) der skiller man æggene ad og pisker hviderne for sig selv. Når alt det andet er blandet, så vender man hviderne i – så får jeg ihvertfald stive/sprøde vafler – og så skal de selfølgelig blive længe nok i vaffeljernet – jeg fandt udaf atjeg var for utålmodig og tog dem ud for tidligt.

    1. Det er rigtigt, det gør man ofte i de klassiske. Har dog altid troet, at det var for at gøre dem luftige, og ikke for sprødheden? Det må jeg lige teste ved lejlighed 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *