Millionbøf med mos

Jeg ved ikke med dig, men der er et eller andet med koldt vejr og grå himmel, der bare giver mig en uovervindelig trang til ting, der er most. Om det så er blomkål eller kartofler eller kartofler og pastinak eller blomkål eller kartofler eller selleri eller blomkål og gulerod eller hvad ved jeg, det kommer sig egentligt ikke så nøje. Så længe mosen er tilsat godt med smør, forstås! Men den der bløde, lækre og comfort-agtige mos gør bare noget ret godt ved mig – om vinteren især. Så selv om jeg allerede havde fået mos dagen før, fik jeg igen i går lyst til at lave en omgang, og jeg manglede egentligt bare noget at putte ovenpå. Fordi uanset hvor godt jeg kan lide mos, føler jeg alligevel, at det er lidt vagt måltid i sig selv. En omgang brændende kærlighed er selvfølgelig altid oplagt (apropos, her er min opskrift på brændende kærlighed), men jeg havde lyst til at prøve noget andet, og efter en hurtig googling, besluttede jeg, at det måtte være på tide, at jeg prøvede at lave millionbøf. 

Millionbøf er måske nok noget, nogle har fået maaange gange, men af en eller anden grund kan jeg ikke huske nogensinde at have smagt det. Selv om jeg selvfølgelig var ret sikker på, at jeg ville kunne lide det. Det er jo i bund og grund bare en slags kødsovs, uden nogle særlige dikkedarer. Ikke desto mindre var det det, min mos i går kaldte på, så sådan blev det.

Det sværeste ved millionbøf er at hakke løg og gulerod, så det er tydeligvist nemt at gå til. Det er hurtigt lavet, og smagen var rar. Ikke nogen kæmpe gastronomisk overraskelse eller oplevelse, men lige det vinter-mig cravede, og nogle gange er det faktisk det allervigtigste. Og det lagde sig lige som det skulle oven på mosen, som jo faktisk var den primære mission i går 😉

Lige en hurtig note om saucen, inden jeg slutter af for denne gang: De fleste opskrifter jævner med en hvedemelsjævning, og jeg brugte arrowrootpulver i stedet. Men ærligt talt tror jeg godt, at man kan undvære jævningen helt, hvis man ikke vil bruge mel, men heller ikke har arrowroot eller andet brugbart. Min sauce tyknede ret hurtigt af sig selv, og jeg måtte tilsætte meget mere vand undervejs, end hvad den opskrift, jeg fulgte løst, egentligt bad om. Men når alt kommer til alt, var det nu også rart nok med en sauce, der hang ved, så hvis du har arrowrootpulver eller ikke har et problem med at bruge lidt hvedemel hist og her, synes jeg bare, at du skal tilsætte det 🙂

P.s. Det der løbeindlæg, jeg lovede jer, skal nok komme, men siden sidste uge har jeg selvfølgelig fået lidt knas med benene + nu ligger der sne. Mere om dén slags issues i det lovede indlæg, når det engang kommer 😀

P.p.s. Jeg er godt klar over, at jeg nu har udgivet to opskrifter i træk med mos og noget kød i en brunlig sauce – skal nok finde på noget nyt til næste gang!

Udskriv
Millionbøf
Antal: 4 personer
Ingredienser
  • 1 stort løg
  • 300 g gulerødder
  • 2 spsk fedtstof fx smør eller kokosolie uden smag
  • 500 g hakket oksekød
  • 1 stor dåse tomatpure 140 g
  • 5 dl oksebouillon
  • 3 laurbærblade
  • lidt sovsekulør kan udelades
  • salt og peber
  • 1 spsk arrowrootpulver eller 2 spsk hvedemel (kan også udelades helt)
  • 1 dl vand
Til servering
  • mos vælg selv variant
Sådan gør du
  1. Pil løget og hak det fint. Skær gulerødderne i tern.

  2. Smelt fedtstof i en varm gryde. Svits så løg og gulerødder ved medium varme, til de begynder at blive bløde.

  3. Skru op for varmen, tilsæt kødet og brun det af. 

  4. Tilsæt tomatpuré, oksebouillon, laurbærblade og salt og peber, og lad saucen simre i omkring et kvarter. Rør undervejs og tilsæt ekstra vand, hvis det er ved at blive for tørt.

  5. Rør eller ryst arrowrootpulver eller hvedemel med 1 dl vand. Rør i oksekødet og lad det koge sammen. Tilsæt lidt ekstra vand, hvis du mangler sauce, eller det bliver for tykt. Rør sovsekulør i, hvis du bruger det.

  6. Smag til med salt og peber og server oven på din mos.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *