Pasta Carbonara

carbonara-2

Som I ved, er jeg jo langt fra den strikseste LCHF’er der findes. Tværtimod er jeg faktisk nok ret liberal. Jeg kan rigtigt godt lide grøntsager, så selv i de perioder hvor jeg spiser næsten 100% LCHF, er det begrænset hvor meget jeg har lyst til at skære ned på dem. Og så kæmper jeg altså stadig af og til med det dér med at få fedt nok. Selv om jeg tydeligt kan mærke, hvor godt jeg har det, de dage hvor jeg får mest fedt, er det altså stadig af og til noget af en overvindelse. Det er altså ikke bare sådan lige at fortrænge 23 år i en verden hvor fedt var farligt 😉

Men af og til dypper jeg lige tåen lidt i det spændende og mytiske land, jeg ynder at kalde striks LCHF – eller ind imellem “men, hvor er alle grøntsagerne henne?”, haha 😀 Ej, spøg til side, jeg ved jo godt, at man kan få masser af grøntsager selv om man forsøger at holde kulhydratniveauet nede. Men denne ret her er bestemt ikke en af dem, der har en særligt stor mængde grøntsager. Faktisk nærmere tværtimod. Officielt set er løg vel en grøntsag, selv om jeg nu ofte snarere betragter det som en slags krydderi. Men løg er så også den eneste grøntsag i denne ret – hvis man ser bort fra den grønne salat, jeg selv valgte at give til af ren og skær oprørskhed 😀

Hvad retten ikke indeholder af grøntsager kompenserer den til gengæld for på fedtpunktet. Jeg har ikke regnet energifordelingen ud, men jeg er overbevist om at fedtprocenten er ret høj. Og det er kalorieindholdet formentligt også, selv om det jo i princippet ikke er relevant. Det er dog endnu en af de ting, jeg endnu ikke er vænnet helt af med at tænke på, så det er helt bevidst, at jeg ikke har regnet noget ud på denne ret. For så tror jeg ikke, at jeg ville have lavet den – og jeg ville bestemt ikke have nydt den lige så meget som jeg gjorde! Det er en fed ret, som sagt – og sådan smager den også. Så hvis man er en af dem, der foretrækker sit fedt lidt mere diskret gemt ad vejen er dette ikke en ret, I skal lave. Men hvis I godt kan lide de retter der smager lidt mere syndigt ind imellem – eller også bare godt kan lide at flirte med det lave kulhydratindhold, skal I måske give den et skud. Næste gang jeg får lyst til en ret, der både smager og er lidt til den syndige side, laver jeg i hvert fald helt sikkert denne igen. Og indtil da skruer jeg nok lidt op for grøntsagerne igen – just for the heck of it!

En gylden mellemvej kunne også være at prøve at lave den med squashgetti i stedet for (noget af) LCHF-pastaen. Det tror jeg måske egentligt jeg vil prøve næste gang!

Opskriften kommer herfra – og pastaen er den samme, som den jeg fx bruger i lasagnen her og her.

carbonara-3

Pasta Carbonara
2-3 personer
Print
Pasta
  1. * 125 g flødeost
  2. * 4 æg
  3. * 15 g fiberHUSK (fintmalede loppefrøskaller)
  4. * 1/2 tsk salt
Carbonara-sauce
  1. * 150-200 g bacon i tern eller skiver (skåret i mindre stykker)
  2. * 1 spsk smør
  3. * 1 lille løg
  4. * 1 æg
  5. * 50 g revet parmesan
  6. * 1,5 dl piskefløde
  7. * salt og peber
Til servering
  1. * grøn salat med en vinaigrette til at modarbejde det fede
Pasta
  1. Forvarm ovnen til 160º varmluft.
  2. Blend ingredienserne sammen til en tynd dej, og hæld ud i et tyndt lag på to bageplader beklædt med bagepapir.
  3. Bag pastaen i ca. 10 minutter. Rul herefter til "roulader" og skær i tynde pastastrimler.
Sauce
  1. Steg baconen på en pande ved mellemhøj varme, indtil den afgiver noget af fedtet. Hak løget fint og sauter sammen med smør og bacon. Svits videre ved ikke alt for høj varme, indtil baconen er sprød og løgene bløde.
  2. Rul pastapladerne sammen til "roulader" og skær i tynde båndpasta-lignende strimler.
  3. Pisk æg sammen med fintrevet parmesan og fløde. Når baconen er klar, hældes ostesaucen på panden og der røres rundt. Varm igennem ved lav varme og smag til med salt og peber. Saucen skal helst ikke komme i kog nu, da sovsen så kan blive en anelse grynet. Vend så pastaen i og server med grøn salat.
Hjemme hos Xenia http://www.hjemmehosxenia.dk/
carbonara-1

 


Indlægget indeholder affiliatelinks.


36 comments

  1. Det ser super lækkert ud , har selv lavet den med sguash og den blev god men lidt mere vandet end den her udgave.. havde selv tænkt at jeg skulle prøve den her variant med lchf pasta og efter dømme af dine billeder skal det vist være snart…Uha har snart mange opskrifter der skal i sving :0) dejligt

    1. Det er netop derfor jeg har været lidt tilbageholdende over for at lave den med squash, da jeg ikke er så vild med den vandede konsistens, når det bliver varmet op. Måske jeg prøver det alligevel, bare for at få bekræftet mine betænkeligheder, haha 😀
      Jeg er i hvert fald generelt ret stor fan af LCHF-pastaen, til trods for at jeg ikke laver den overvældende ofte – og i denne ret kommer den virkeligt til sin ret (høhø, pun intended) 😀

  2. Fabelagtig ret!! Lækker pasta, lækker sauce, bare lækkert!!

    1. Skønt at høre, Louise – tak for det! 🙂

  3. Jeg kan klart anbefale at bruge en spiralizer og lave den med squash. Brug spiralizeren til at lave squashen i spiraller, eller skær den med en kartoffelskræller – få vandet op og koge – og derefter smid squash’en i vandet – og lad det koge i ca. 2-3 minutter ikke længere. Tag den op, og brug en si til at ligge det i bagefter og dræn vandet. På den måde forbliver det halv sprødt og lækkert – så det lige præcis er al dente.

    Desuden kan jeg anbefale en LCHF app, jeg har brugt på det seneste, som giver et overblik over fødevarerne der passer til LCHF. Jeg har den til iPhone https://itunes.apple.com/us/app/diet-signal/id647413326?ls=1&mt=8.

    1. Jamen, jeg skal bestemt også prøve det med squash på et tidspunkt. God ide lige at blanchere det kort først i håbet om at det fjerner noget af vandet, det vil jeg prøve – eller alternativt måske en hurtig saltning 🙂
      Og tak for app-anbefalingen – den vil jeg lige kigge på ved lejlighed 🙂

  4. Helle Mathiesen

    I går aftes fik jeg en SMS fra min søde datter : du må snarest lave xenias cabonara, uha den er god, men husk, lav rigeligt;-). Hun har da helt ret, den er super god og syndig. Min mand og jeg har lige delt en omgang og det er rigtig lørdags mad. 1000 tak for en dejlig opskrift som helt sikkert skal gemmes og laves igen.
    Hilsen Helle

    1. Nej, hvor var det dog sødt af hende! 🙂 Og sødt af dig med sådan en rar kommentar også! Jeg er meget glad for, at I kunne lide det – alle tre! 😉
      ~Xenia

  5. Har lige prøvet at lave denne ret og hold da op hvor smager det bare godt. man kan slet ikke smage at “pastaen” ikke er original pasta. jeg er meget positivt overrasket. 🙂

    1. Hej Adriana. Dejligt at høre, at det (også) var en succes for dig – jeg bliver også selv positivt overrasket over pastaens “pastahed”, hver gang jeg laver den, haha! 😀

  6. Wuhuu!! Frisk “hvid pasta” og så Pasta Carnonara! Det er den ultimative “syndige” aftensmad for mig, som jeg ellers har forsøgt at holde mig fra i min fedtforskrækkede madlavning. Men det er ved at gå op for mig (og min mand) at kulhydraterne er de største syndere herhjemme, som gør os dvaske, oppustede, gør mig træt og giver min mand søvnløse nætter osv. osv. Og vi kan bare ikke komme af med de overflødige kilo, på trods af kærligheden til CrossFit. Tak for en rigtig spændende blog, som jeg helt sikkert vil følge fra nu af, hvor jeg vil forsøge mig udi LCHF 🙂

    1. Det er lige netop den erkendelse, der nok er allervigtigst – i hvert fald for at have bare et håb om at kunne holde det i det lange løb 😀 Fedt at du kan lave en af dine yndlingsretter the LCHF-way – jeg håber den lever op til dine forventninger! 😀
      Held og lykke med det – og tak for de pæne ord! 🙂

  7. Carbonara, min favorit pasta-ret. Det lavede jeg i mandags, dog uden hjemmelavet pasta. Det er ved at være noget tid siden, at jeg har lavet det. Men det er nu lækkert, hjemmelavet pasta 🙂 Er det ikke svært at skære med en kniv, altså uden brug af pasta-maskine?
    Rigtig god weekend 🙂

    1. Carbonara er netop en virkeligt genial ret – men der er jo også bacon og flødesovs, hvad mere kan man ønske sig?! 😀 Nej, jeg havde absolut ingen problemer med at skære det med en kniv – men LCHF-pasta er også lidt nemmere at håndtere end almindeligt mel-pasta, synes jeg 🙂
      God weekend til dig også 🙂

  8. Hold da op, det var lækkert og mættenede! Min kæreste og jeg spiste en lille portion hver og er godt tilfredse. Og meget nem og lækker pasta! En sikker vinder 😉

    1. Dejligt, at I kunne lide det! Jeg var selv også meget overrasket over, hvor godt det faktisk mættede – til trods for at man jo i teorien godt kan se på makronæringsfordelingen, at det bør mætte ret meget 😉

  9. Så fik vi prøvet retten, hurtig og behagelig simpel at lave… både kone og børn elskede den! 🙂

    Prøvede også lige at regne kalorieindholdet ud – den burde næsten give dårlig samvittighed – men det smagte fantastisk 😉

    1. Godt, at I alle kunne lide det!
      Men nej, man skal absolut ikke kigge på kalorierne i denne ret – for så bliver man vist næsten kun afskrækket. Som LCHF’er har den dog til gengæld en tiltalende fedt- og kulhydratsammensætning – så hvis man kan ignorere kalorietallet, er det ikke kun dårligt at regne sammensætningen ud 😉

  10. Ja, det er lidt sjovt man faktisk kan tabe sig af det her koncept; bare fordi nogle andre bestanddele er pillet ud af retten 🙂

    1. Det er i hvert fald langt fra logisk, hvis man ikke sørger for at sætte sig grundigt ind i teorien bag 😉

      1. True that!

        Må også indrømme at jeg har brugt et par aftener på nettet og gennemlæset en del 🙂

        1. Ja, det bliver man vist næsten også nødt til 🙂

  11. Vi har fået denne lækre ret i aften. Super! Tak for det.

    1. Dejligt at I kunne lide det! 😀

  12. Rikke Egholm Ravn

    Hej Xenia. Har du nogensinde prøvet at lave pastaen med en pastamaskine (jeg har ikke en så kan ikke selv prøve

    1. Hej Rikke. Nej, det har jeg ikke – jeg har i øvrigt heller ikke en pastamaskine, men umiddelbart er pasta”dejen” meget klistret i det, så jeg tror, det vil blive noget makværk i dejens oprindelige form. Man kunne dog forsøge sig med at tilføje ekstra loppefrøskaller, så den bliver mere fast i, men lige med loppefrøskaller er det dog også en balancegang, så den ikke bliver for slimet 🙂

  13. Af hjertet tak! Du har med denne ret åbnet en helt ny verden for mig! Jeg er selv ved at udvikle mig til en temmeligt dedikeret LCHF’er, som dog savner pasta en gang imellem. Det der med melerstatninger og HUSK har ikke lige lydt særligt attraktivt for mig – jeg tænker generelt, at hvis jeg ikke kan finde en erstatning for brød, pasta, ris etc., der smager lige så godt eller bedre end originalen, så vil jeg helst bare undgå at spise erstatninger. Men igår var jeg eventyrlysten og fik lavet din carbonara, også med HUSK-pasta, og NØJ, hvor var det godt! Det blev lavet til mig selv, fordi jeg var alene hjemme, men jeg bliver meget snart nødt til at introducere min kæreste for din version af carbonara, for det var SÅ lækkkert! Nu er jeg overbevist om, at jeg lige skal have et nærmere kig på resten af din blog 😉 Fortsæt det gode og inspirerende arbejde!

    1. Haha, hvor er det godt at høre! Jeg er personligt ret begejstret over denne pasta-erstatning – især i lasagne fungerer det fantastisk, så det vil jeg også varmt anbefale, at du prøver på et tidspunkt!
      Dejligt at du kan bruge opskriften – og tak for din kommentar 😀

  14. Woooow!!!!! Den her skal prøves! OG jeg tror det skal være til frokost i morgen, for det kan kun gå for langsomt!!!!

    1. Fik lavet den her til aften hvor min kæreste kom hjem fra en udlandstur. SIKKERT HIT! Tusinde tak!

      1. Skønt at det faldt i god jord! 😀

  15. Er jeg den eneste der har møje besvær med at fordele dejen – og derved række til to plader? Synes den bliver meget tyk dejen?

    1. Min dej bliver helt tyndtflydende – sørger du for at fordele den på pladerne med det samme, du lader den ikke stå lidt for længe og trække fx?

      1. Jo, det har du nok ret i. 🙂

  16. Hej.
    Jeg skal prøve denne ret idag (håber du kan nå at svare inden 🙈)
    Men kan man lave pastaen i forvejen? Da jeg har en søn på 7 mdr, vil jeg gerne forberede så meget som muligt i mens han sover 😅

    Og kan pastaen mon fryses? 🤔

    1. Pastaen kan både laves i forvejen og fryses 🙂
      Held og lykke med retten! 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *