Rabarber- og jordbærgrød

rabarbergroed-4

Jeg tror faktisk slet ikke, at jeg har fortalt jer, at jeg er begyndt at abonnere på grøntsager fra Aarstiderne. Eller måske fortalte jeg kort, at jeg først havde bestilt kuk-kassen, men den fungerede faktisk ikke for mig. For mange salatgrøntsager og løg. Nu er jeg skiftet til at få kålkassen og den lille avocadopose hver eller hveranden uge, og det fungerer meget bedre! Dels er kål jo i forvejen en af de slags grøntsager, jeg spiser allermest af – og det samme er avocado – og dels slipper jeg for spild af nogen art, hvilket desværre var en risiko ved kuk-kassen. Herudover ved jeg også præcist, hvad jeg får, hvilket jo er ok rart for en planlægningsnørd som mig. I denne uge valgte jeg at bestille 2 kg rabarber ekstra med sammen med de andre grøntsager. Jeg har muligvis kun smagt rabarber meget få gange i mit liv – og jeg har i hvert fald aldrig prøvet at lave noget med dem selv, så det syntes jeg efterhånden var på tide! Da jeg modtog de flotte rabarber, viste jeg dem på bl.a. Instagram og Facebook og spurgte i øvrigt efter gode ideer til hvad, jeg skulle lave med/af dem. Og jeg skal da love for, at det vrimlede ind med gode forslag! Flere af jer foreslog en klassisk grød, og da det også var en af de ideer, jeg selv havde haft fra starten af, blev det mit første rabarberforsøg.

Inden jeg fortæller mere om den rare grød her, vil jeg i øvrigt gerne lige indskyde, at en af de ret awesome ting ved rabarber jo faktisk er, at de reelt er en grøntsag, selv om de oftest nok bliver brugt som frugt. Det har måske overordnet set ingen faktisk betydning, men (underordnet set) gør det bl.a., at deres kulhydratindhold kun er på niveau med fx broccoli, hvilket jo er ret optimalt, for os der gerne sparer lidt på de der kulhydrater. Men hvor grød eller kage med broccoli måske alligevel er lige alternativt nok, er ditto med rabarber helt ok – faktisk mere end ok! Jeg er fan 😀

I min første grød valgte jeg at tilsætte jordbær også for ligesom at starte blidt ud. Det hæver selvfølgelig kh-indholdet lidt, men til gengæld tror jeg også, det hæver smagen! Min næste grød skal være ene rabarber for at kunne sammenligne, men jordbærudgaven her er alligevel klart en ny favorit! Og SÅ nemt jo. Det der tager længst tid er nok at køle grøden ned efterfølgende, fordi den smager klart bedst køleskabskold. Jeg blender i øvrigt min grød hurtigt, da jeg ikke bryder mig om “frugtklumper”. Hvis du er mere voksen end jeg på det punkt, kan du udelade at blende. “Blendningen” er dog også – sammen med de chiafrø, jeg brugte til det samme formål – med til at jævne grøden, så den bliver mere grødagtig. Men du vælger selvfølgelig selv! Chiafrø som (grød)jævner er i øvrigt virkeligt godt, og når man kværner dem først som her, mærker man absolut intet til dem. Den geleagtige konsistens er der kun i den grad, man i forvejen gerne vil have den i grød!

En sidste bemærkning: Rabarber indeholder jo (nu siger jeg “jo”, som om jeg er rabarberekspert, og det er jeg jo absolut ikke, men lad nu det ligge…) den dér oxalsyre, som giver en lidt ru eller tør fornemmelse på tænderne og til dels tunge. I den opskrift, jeg tog udgangspunkt i, foreslog de faktisk, at man kunne tilsætte noget, der hedder nonoxal, som skulle neutralisere denne syre. Det virkede lidt omstændigt, syntes jeg, så jeg undlod, men hvis man er meget imod den der særlige tand-fornemmelse (og i øvrigt ved hvad nonoxal er, og om det er noget, man har lyst til at indtage – Google er ingen hjælp), kan man tilsætte 1 spsk af det sammen med chiafrøene til allersidst.

Flydende sommer, er hvad vi har! Jeg planlægger i hvert fald allerede endnu en portion i weekenden – hvad siger du? 😀

rabarbergroed-2

Udskriv
Rabarber- og jordbærgrød
ca. 4 portioner
Antal: 4 portioner
Ingredienser
  • 500 g rabarber
  • 300 g frosne jordbær eller 250 g friske
  • 1 vaniljestang halveret på langs
  • 75-125 g sukrin+
  • 1/2 citron saften herfra
  • evt. stevia sweet drops med vanilje for ekstra sødme
  • 1 spsk chiafrø kværnet til pulver (kan udelades)
Til servering
  • piskefløde
  • ristede mandelsplitter eller hakkede mandler
Sådan gør du
  1. Fjern blade og evt. grimme pletter fra rabarberne. Skyl dem og skær dem i skiver på ca. 0,5 cm. Hvis du bruger friske jordbær, ordnes de ligeså og skæres i kvarte.

  2. Bland alle ingredienser på nær stevia sweet drops og chiafrø i en gryde og bring i kog. Skru ned på lav varme og lad simre i ca. 10 minutter.
  3. Køl let af, fisk vaniljestangen op og blend evt. med en stavblender.
  4. Rør de kværnede chiafrø i grøden.
  5. Køl grøden helt af og server med kold piskefløde og ristede mandler.
Opskriftsnoter

Chiafrøene kan udelades eller erstattes med anden jævning.

rabarbergroed-1

rabarbergroed-3

9 comments

  1. Uh, I like! Lavede selv et kikset forsøg den anden dag. Ingen jævning og alt for lidt sødning gav en kompot, der kunne gå til mad, men som dessert-spise… Juks! Så næste forsøg bliver med chiafrø til jævning og noget mere optimistiske mængder sukrin 😉

    Nå, men non-oxal har faktisk fundet vej til mit køkken. Har fri adgang til rabarber = gratis mad = stort indtag og så synes tænderne ikke det er så fedt i længden. Ingredienslisten på flasken siger: Calciumchlorid, vand, surhedsregulerende middel: mælkesyre.

    1. Nej, jeg tror bestemt ikke, at rabarbergrød er stedet, hvor man skal prøve at spare på sødemiddelet. Jeg har i forvejen nok en sød tand, der er lidt større end mange andre LCHF’eres, men især med rabarber skal man nok være lidt rundhåndet for at få den rare dessertfornemmelse ud af det, tænker jeg 🙂 Jeg tror på sin vis godt man kan udelade jævning helt – især hvis man stadig blender – men frugtgrød må bare gerne have den der lettere geleagtige konsistens, bestemte jeg – og resultatet kan bestemt anbefales! 😀
      Tak for info om non-oxal’et! Kunne bare intet finde, da jeg googlede, men indholdet lyder da faktisk ganske tilforladeligt. Måske man skulle give det et skud! Synes du, det hjælper, eller er det mere sådan en placebo-ting? ;P Og hvor har du købt det i øvrigt? 🙂

    2. P.s. Hermed meget misundelig på fri adgang til rabarber! 😀

      1. Ligesom dig er mit tandsæt også noget sødere end andre LCHF’eres 😉 Men så blev det da bare spist til mad, det var faktisk ok. Uden jævningen blev det meget tyndtflydende, tror det kommer lidt an på sorten af rabarber om det dur uden jævning. Der er stor forskel på hvor saftige de er.
        Nonoxal gør en kæmpe forskel. Sidste år gik jeg også amok i rabarber og mine tænder føltes konstant ru. Den fornemmelse får man slet ikke med nonoxal. Fandt det i en flaske i Kvickly, ved siden af atamon. Samme producent. Flasken er gennemsigtig og væsken er også gennemsigtig. Ledte i lang tid, for normalt bruger min mor det i pulverform, og så ligner det syltetøj-jævning-poserne.

        1. Jeg skal også prøve at bruge rabarber i det salte køkken, har jeg besluttet. Det er jo en grøntsag 😉
          Jeg tror jeg vil kigge efter non-oxalet – måske det ikke er så tit igen, jeg bruger rabarber, men det kunne da være rart at slippe for den der fornemmelse på tænderne, og hvis prisen er bare nogenlunde tilforladelig, vil jeg godt ofre lidt for det 🙂

          1. En rund 20’er i Kvickly! Og der er til… For evigt 😉 Nu fik jeg tilsat tilpas sødning og chiajævning – 100 g sukrin gold til 650 g rabarber = dessertgrød. Vil forsøge mig med din gammeldags æblekage med rabarbergrød i stedet!

          2. Jeps, jeg fandt den i Føtex! Tak for tippet 😀
            Æblekagen med rabarber i stedet kan kun blive godt, tænker jeg 🙂

  2. […] Så der skal tilføjes mere hvis du vil have en rigtig sød grød. Jeg hentede inspiration her hjemme hos Xenia. (4-6 portioner) Du skal bruge: 200g frosne jorbær 500g renset rabarber i mindre stykker 0,5 dl. […]

  3. […] mig at tage revanche nu; dels med denne opskrift, og så skal jeg klart også have lavet både rabarbergrøden og den herlige crumble igen i år – jeg kan også se, at de to opskrifter er nogle af de mest […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *