Risalamande a la LCHF

I dag er det jo fredag. Og som jeg måske har nævnt før, arbejder jeg altid hjemme om fredagen – med mindre jeg bare holder helt fri. Det betyder, at jeg kan sove lidt længere end i hverdagen samt at jeg har overskud til at lege lidt med morgenmaden. Det er ikke altid, jeg gør det – jeg er jo i princippet ret glad for mine sædvanlige morgenæg – men af og til skal der nye boller på suppen. I dag blev det – igen – til en omgang risalamande LCHF-style. Det er nu egentligt ikke fordi, det er særligt svært eller tidskrævende, men jeg gider altså sjældent piske fløde meget tidligt om morgenen. Og så er det jo også sådan fra et kulhydratperspektiv en lidt dyrere morgenmad end bare bacon, æg og peberfrugt. Så jeg betragter det mere som luksusmorgenmad eller dessert. Men uanset om man vælger at lave det en hverdagsmorgen, en doven søndag formiddag, til dessert, mellemmåltid eller noget helt andet, er det en genial ret. Og jeg lyver ikke: Det smager vitterligt som risalamande. “Klumperne” i hytteosten giver ris-fornemmelsen, mens vanilje, fløde og sødemiddel sammen skaber den kendte risalamande-smag. Jeg er fan!

Hvad spiser I, når morgenmaden gerne må indeholde en ekstra dosis luksus?

Udskriv
LCHF risalamande

Rækker til 1 person eller 2 som dessert eller mellemmåltid

Antal: 1 portion
Ingredienser
  • 1/2 dl piskefløde
  • 200 g hytteost
eller!
  • 100 g hytteost
  • 100 g mascarpone
  • 1 sjat piskefløde
Herudover
  • 1 tsk vaniljepulver
  • sødemiddel efter smag jeg brugte vist ca. 1 spsk sukrin+ og lidt flydende sødemiddel - men jeg kan også godt lide søde ting
  • 1/2-1 dl blandede bær eller hindbær - friske eller fra frost hvis fra frost, giv et opkog, evt. med lidt sødning, og jævn evt. med lidt chiafrø
  • lidt mandler hakkede - kan udelades
Sådan gør du
  1. Hvis bærrene er frosne, kan du give dem et hurtigt opkog i en kasserolle med en smule vand. Lad dem køle af, mens resten klargøres. Hvis du planlægger i god tid, kan du også tage bærrene op aftenen før, så de når at tø natten over.
  2. Kombi 1: Pisk fløden til stift flødeskum sammen med sødemiddel og vaniljepulver. Bland med hytteosten.
  3. Kombi 2: Bland hytteost, mascarpone, piskefløde, vaniljepulver og sødemiddel.
  4. Server med bær ovenpå og evt. lidt hakkede mandler.
  5. Velbekomme!

28 comments

  1. Ej hvor sjovt, jeg fik præcis det samme til morgenmad imorges 🙂 Jeg har nemlig også haft fri idag og synes jeg trængte til lidt morgenforkælelse 🙂

    1. Skønt! Det er virkeligt også lækkert 😀 Jeg tror i hvert fald jeg nupper mig endnu en omgang i morgen, inden hverdagen vender helt tilbage 😉

  2. Wow! Det lyder godt nok funky! Jeg skal lige vænne mig til tanken om at bruge hytteost i en risalamande, men det lyder altså sjovt 🙂

    1. Ja, det er – indrømmet – en lidt sær ide, men det virker altså virkeligt! 😀

  3. Nøj hvor er du tarvelig.. Netop i dag gik jeg og tænkte på om der mon på nogen som helst måde var mulighed for at lave noget der mindede om ris a la mande… (næhhh det var der vel ikke) og netop nu til aftensmaden valgte jeg at smide lidt ekstra fløde i sovsen for at få det sidste brugt… og netop nu er det eneste jeg mangler for at smage din lækre opskrift FLØDEN…. Så kan jeg bare sidde her og savle! Hrmpf! 😀

    1. Undskyld 😉 Men nej, jeg vil i hvert fald ikke anbefale at lave det uden fløden 🙂 Men så må du prøve det igen, så snart du får fløde på lager igen – det kan klart anbefales! 😀

  4. Hvilken hytteost bruger du? Det er noget med at der kan være stor forskel i hvor saltede de er, så jeg forestiller mig at det ikke er helt lige meget.
    Derudover har jeg, indrømmet, også virkelig svært ved at forestille mig at det kan komme på højde med risalamande, men det skal simpelthen prøves. Når osten kan bruges til chokolademousse så kan det vel også gå til andre desserter 🙂

    Jeg er desværre alt for dårlig at lave luksusmorgenmad, selvom jeg har god tid, men noget af det der står på skal-prøves-listen er vafler!

    1. Jeg bruger faktisk ikke noget bestemt mærke. Indtil videre har jeg prøvet med to forskellige, en fra änglamark var den vist og en fra Lidl – og begge fungerede fint, syntes jeg. Bærrenes syrlighed og sødemidlet fungerer fint til at “overdøve” en evt. saltsmag – sammen med flødens fedme selvfølgelig.
      Du bliver nødt til at prøve det! Hvis ikke jeg var bange for, at folk så lidt for skævt til mig, kunne jeg ærligt talt godt finde på at servere det som reel risalamande til jul. Men så sær er jeg vist alligevel ikke klar til at være endnu 😉
      Jeg forstår dig – jeg holder mig langt det meste af tiden også bare til mine sædvanlige røræg. En gang imellem får jeg arbejdet mig op til at lave dette her, en smoothie eller nogle pandekager – men vafler er en god ide, det skal bestemt prøves på et tidspunkt. Jeg tror efterhånden også jeg har fået gemt en del vaffelopskrifter 😉

  5. Det ser godt nok lækkert ud – jeg har altid elsket risalamande!
    Blev faktisk lidt nysgerrig da du skrev, at det var lidt dyrere i kulhydrater – så jeg tastede din opskrift ind på madital.dk for at se. Det er faktisk ikke så galt. Uden bærrene og med 5 mandler i portionen, ser det sådan ud:
    Fedt 57%
    Protein 34%
    kulhydrat 9%
    Så man kan godt spise det med nogenlunde god samvittighed! 😀

    1. Tak – det er superlækkert!
      Du har ret, det er ikke det værste i verden – men sammenlignet med æg og bacon, som jo ikke har nogle kulhydrater, er det “dyrere” – især fordi jeg altid har bærrene på også 😉 Nu ved jeg dog også, at der er nogen, der tæller nettokulhydrater – mon ikke det kan være dyrt for dem, der ligger meget lavt kulhydratsmæssigt? Heldigvis gør jeg ikke selv det, så jeg spiser det med dejlig samvittighed 😀

  6. Jeg var simpelthen så lykkelig, da jeg selv i tidernes morgen fandt på at lave den her udgave af ris a la mande! Min laktose intolerance vil næppe kunne lide den nu, men jeg kunne nu stadig godt finde på at spise det en aften, hvor jeg virkelig skal forkæle mig selv – til trods for maveproblemerne! :b

    1. Det er superlækkert! Apropros, jeg tror faktisk jeg vil lave mig en portion nu – det er jo kun søndag én gang om ugen 😉
      Og øv med den laktoseintollerance – det komplicerer godt nok tingene en del 🙁

  7. Okay jeg overgiver mig – har lige lavet en portion med lidt mere fløde og rigeligt med sødning for at overdøve evt. saltsmag – og med en portion af Sellebergs syltede kirsebær (som godt nok ikke er low carb, men som snart skal bruges), så er dette noget jeg godt kunne affinde mig med at spise som erstatning, hvis jeg en gang gik all-in og lavede hele julemiddagen low carb 🙂

    1. Sådan! Det er nemlig bare overraskende godt – og tæt på det rigtige, synes jeg. Godt at du også godt kunne lide det 😀

  8. Okay, det var en helt i orden morgenmad! Og så på en mandag, hva 😉 Puha, man bliver godt mæt…

    1. Uhm, der er ikke meget, der er bedre end luksus på en mandag! 😀 Godt, du kunne lide det – og ja, det mætter godt (men nu har jeg også en god appetit ;))

  9. Jeg har lige prøvet opskriften — mums det var godt. Du kan se mit indlæg her, http://www.superprinsessen.dk/2013/03/ris-ala-mande.html

    1. Sejt – jeg hopper da lige forbi 😉

  10. Hej

    Jeg er selv stor fan af LCHF. har du prøvet at lave retten med chiafrø/grød ? det holder altså max!

    skøn søndag

    1. Hej Nana
      Nej, jeg har endnu ikke fået prøvet chiagrøden – men det står på min liste! 😀
      Du må også have en rigtig dejlig søndag!
      ~Xenia

  11. Wow!Jeg har aldrig kunne lide almindelig risalamande og har altid kun spist det for at finde mandlen juleaften 😉 .. men jeg har lige prøvet den her og WOW! I love it! 🙂 🙂

    1. Det smager jo naturligvis (desværre, vil nogen måske mene?) jo trods alt heller ikke heeelt som rigtig risalamande – men det er et ganske værdigt alternativ, hvis du spørger mig 😀 Dejligt du kunne lide det!

  12. Så fik jeg prøvet den igår til aftensmad..
    Spiste kun ca ½ portion, og havde smidt mere flødeskum i den..
    Til gengæld sparede jeg på bær og havde ikke mandler i (manglede virkelig)..
    Da jeg havde sat mig tilrette kom jeg i tanke om at jeg i farten havde glemt essensen 🙁 DET var øv, men gad ikke pille bær af og blande i – så glæder mig til næste gang 🙂
    Desværre smagte salten igennem på min portion, men noget essens er jeg sikker på hjælper på det.

    1. Der er stor forskel på, hvor salt hytteost er. Hvis du synes, at den du har er for overvældende, kan du evt. prøve et andet mærke næste gang, og se om det gør en forskel. Og så er både bær, mandler og essens samt sødning naturligvis, som du også selv siger, selvfølgelig med til at balancere den salte smage 🙂

  13. Heej 🙂 ej hvor ser det dog bare lækkert ud.
    Men jeg er ikke helt inde i lchf kost.
    Men er der ikke viiildt mangle kalorier i?

    1. Måske – det ved jeg ikke konkret, da jeg ikke tæller. Ideen med LCHF er jo dog, at fedt mætter mere og længere, hvorfor man i længden spiser det samme eller mindre end man måske ellers ville 🙂

  14. Hej Xenia

    Havde tænkt at prøve at lave denne her morgenmad til næste uge.
    Jeg står bare ikke op og pisker fløde om morgenen men tænkte om man kan lave en portion til 5 dage ??? har du prøvet at opbevare den på køl i flere dage ?

    1. Jeg har ikke prøvet det, nej, så jeg tør ikke sige, om det bliver godt. Jeg kunne måske forestille mig, at konsistensen ville blive lidt grynet af det?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *