Rød vinterråkost med knoldselleri, rødbede og æble

vinterraakost

Denne opskrift er den første (af formentligt mange), jeg har lavet fra Emma Martinys “Skønne salater & vidunderligt tilbehør – og sunde desserter”. Da jeg planlagde menuen til min fødselsdag i søndags, manglede jeg en ekstra salat til at supplere resten af måltidet. Jeg prøver altid på at lave noget, som mine gæster ikke har fået (hos mig) før, så da jeg faldt over Emmas salat her, var jeg solgt. Jeg var også tiltalt af muligheden for at udfordre mig selv lidt med rå knoldselleri – det mener jeg umiddelbart ikke, at jeg har udsat mig selv for tidligere. Knoldselleri kommer nok aldrig til at blive min yndlingsgrøntsag, men til tider er det ok, og det var det fx i denne salat, hvor dens skarphed blev mildnet lidt med både rødbede, æble og en god syrlig-sød dressing.

Det er en salat af den slags, som nok kan gå til det meste, så som sådan kommer jeg ikke med noget serveringsforslag – yderligere end den måde, jeg serverede den på til fødselsdagen selvfølgelig. Jeg tænker dog også, at det ville være et fint bud som erstatning for rødbederåkosten sammen med fiskefrikadellerne her, hvis man gerne vil have noget mere konkret at bruge den til.

Min eneste anke var, at salaten smager en anelse “løget” for min smag, men det er muligvis fordi jeg valgte at rive løget i stedet for, netop for at undgå at tygge i de der løg, hvilket jeg jo ikke bryder mig om. Hvis man godt kan lide løg og bare skærer dem i fine tern, som Emma gør, er det muligt, at man slet ikke risikerer det problem 🙂

Udskriv
Rød vinterråkost med knoldselleri, rødbede og æble

Opskrift efter “Skønne salater & vidunderligt tilbehør – og sunde desserter” af Emma Martiny

Antal: 4 portioner
Ingredienser
  • 1/2 lille knoldselleri eller 1/4 stor
  • 2 store rødbeder
  • 2 æbler
  • 1 lille løg
  • 6-8 skiver syltede rødbeder
  • 1 stor håndfuld frisk persille
Dressing
  • 1/2 dl olivenolie
  • 1/4 dl æblecidereddike
  • 1 fed hvidløg presset
  • 1 tsk fibersirup gold
  • salt og peber
Sådan gør du
  1. Skræl selleri, rødbede og æble, og riv det groft.
  2. Riv løget fint eller hak det i tern. Skær også de syltede rødbeder i tern. Hak persillen fint.
  3. Bland alle grøntsager i en stor skål eller et fad.
  4. Ryst eller pisk ingredienserne til dressingen sammen, og smag til, så den er tilpas syrlig, sød og salt.
  5. Vend grøntsagerne med dressingen, og sæt salaten på køl indtil servering.
Opskriftsnoter

Råkosten kan fint opbevares på køl i flere dage.

foedselsdag25-11

2 comments

  1. Meget lækker salat og sunde, friske ingredienser. Lige mig med sødt og surt sammen 🙂

    1. Det er nemlig en super kombi! 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *