Romkugler

romkugler3

I weekenden besluttede jeg mig for at lave “bare fordi”-kage til mine kollegaer. I ved, den slags kage, som man har med “bare fordi” altså uden nogen særlig anledning. Den slags er ret hyggeligt, synes jeg, selv om jeg ofte glemmer, hvor hyggeligt det reelt er. Beslutningen var desuden motiveret af udviklingsafdelingen på mit arbejde, så i princippet var det deres “skyld”. De joker altid med, at jeg kun kommer ind, når jeg skal have dem til at lave noget for mig – aldrig bare for at give kage – fx romkugler. Og da jeg så foreslog, at det kunne jeg da godt prøve at lave på et tidspunkt, påstod de hårdnakket, at det kunne man da bestemt ikke uden mel. Og sådan noget skal man altså ikke sige til mig to gange!

Det passede jo så så perfekt, at Janes nye bog netop har en romkugleopskrift – på “rigtige romkugler”. Jeg tror, at “rigtige” hentyder til, at man netop laver den på kagerester. Eller, rester og rester – for som Jane så korrekt skriver, er det altså noget unaturligt noget det der med at have kagerester. Så i stedet starter man med at bage en helt enkel kage, som derefter bruges i romkuglemassen. Og det fungerer ret godt, skulle jeg hilse at sige. Og selv med massive skiderik-tømmies, som jeg desværre led af i går, er det faktisk en ganske overskuelig proces. Skulle jeg hilse at sige 😉

Eftersom jeg faktisk aldrig har været kæmpe fan af romkugler i første omgang, og det i øvrigt er evigheder siden, jeg sidst smagte en, har jeg taget nogle af mine kollegaers feedback til mig og tilpasset opskriften en smule, så de måske skulle smage som “rigtige romkugler” endnu mere. Efter sigende var der for meget bærsmag (så udelad evt. hindbær) og for meget chokolade (useriøst altså! Men nøjes evt. med 50 g – det kommer jeg nok ikke til at gøre, kan jeg godt afsløre). Og for lidt rom (så jeg har hævet mængden af romessens lidt). Personligt vælger jeg i øvrigt næste gang nok at male kokosmelet også, så det ikke er så fremtrædende i strukturen. Men generelt er de superlækre, synes jeg dog! Om end jeg så ikke kan sige, om de reelt smager som “de skal”.

Som altid har jeg i øvrigt hævet mængden af sødning lidt ift. Janes opskrifter, da jeg har erfaret, at min søde tand er lidt større (eller flere?) end hendes. Hvis du også er meget “immun” over for søde ting, kan du sænke den lidt igen. Romkuglerne er dog ikke overvældende eller gennemtrængende søde, så hvis du vil have det, skal du til gengæld nok bruge mere sødning. Smag dig frem! Det er heldigvis nemt med en kage som denne 😉

Opskriften kan indeholde affiliate-links.

Romkugler

Ingen bedømmelser endnu

Antal: stk
ca. 12 stk (billederne viser dobbelt portion)

Ingredienser

"Kagerester"

Romkuglemasse

  • 1 dl piskefløde
  • 50-100 g mørk chokolade (jeg brugte 77%)
  • 1 dl hindbær fra frost (optøede) (kan udelades for mindre frugtsmag)
  • 1/2 dl hasselnødder malet til fint mel
  • 1,5 dl kokosmel (af det alm. grove), evt. malet fint i kaffekværn eller lign.
  • 2 spsk kakaopulver
  • 1/2 tsk vaniljepulver
  • 1 spsk sukrin gold
  • 1-2 tsk sukrin+
  • 1 spsk romessens
  • 1 drys salt

Til trilning

  • kokosmel
  • frysetørrede bær til farvet krymmel fx frysetørrede jordbær, hindbær (lyserød) eller açaipulver (lilla)

Sådan gør du

  1. Forvarm ovnen til 180º varmluft.

  2. Smelt smørret og lad det køle let af.
  3. Pisk æg og sukrin gold til kagen luftigt. Tilsæt så smørret og til sidst de resterende ingredienser, og pisk godt til du har en tyk kagedej.
  4. Fordel i muffinforme og bag i ca. 15 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
  5. Lad køle helt af.
  6. Bring fløden lige til kogepunktet i en kasserolle og smelt chokoladen heri.
  7. Mas hindbærrene igennem en sigte, så kernerne sies fra.
  8. Smuldr kagen i en stor skål. Tilsæt resten af ingredienserne til romkuglemassen og bland med en elpisker. Hold evt. lidt af sødningen tilbage, og smag til efterfølgende.
  9. Sæt romkuglemassen i køleskabet i min. 1 time, så den kan blive nemmere at trille.
  10. Lav det farvede krymmel med at blende kokosmel med frysetørrede bær eller açaipulver. Du kan også bare bruge alm. kokosmel uden farve.
  11. Tril romkuglemassen til kugler i passende størrelse. Mine blev ca. på størrelse med golfkugler. Vend i lidt vand, så krymmelet bedre sidder fast, og tril herefter i valgfri krymmel.

Noter

Opbevares naturligvis på køl - men smager altså bedst ved stuetemperatur ????

romkugler2
romkugler4
romkugler1

Kategorier: Dessert, Favoritter, Kage, LCHF opskrifter, Snacks, mellemmåltider & andre lækkerier

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej!

Hjemme hos Xenia er en blog om mad, kager og andre lækre sager med opskrifter på alt fra lettilgængelig hverdagsmad i den sunde ende til herlige lækkerier af den syndige slags. Herudover blogger jeg om generel hverdag og livsstil, og alt andet der i øvrigt lige falder mig ind.

Velkommen til og velbekomme!