Rundstykker

rundstykker2

Jeg er sikkert ikke den eneste der oplever det her: Det er fredag morgen på arbejdet, der er fælles morgenmad, og jeg spiser ikke noget. Personligt har jeg det fint med bare at sidde der og deltage i hyggen uden at spise det hvide brød m.m., men mine kollegaer lader i høj grad til at synes, at det er “synd for mig”. Og egentligt kan jeg godt sætte mig i deres sted og se, hvad de mener. Før jeg selv blev den, der ikke spiste “normalt”, havde jeg nok syntes det samme – fordi det virker da på sin vis som om man er uden for. Heldigvis føles det ikke sådan for mig, men alligevel besluttede jeg mig i torsdags, da jeg alligevel var i køkkenet, for at lave nogle “rundstykker”, som jeg kunne tage med morgenen efter. Det kommer ikke til at blive noget, jeg gør hver fredag – for ofte gider jeg faktisk slet ikke at spise noget, der midt på “formiddagen”. Andre dage nupper jeg bare et par ostehapser med eller lignende.

Men til de dage, hvor man har lyst til at kunne joine fællesspisningen er disse rundstyk-agtige boller rigtigt fine. De er selvfølgelig ikke sprøde, men de smager godt – og ikke overvældende af hverken nødder eller æg, pga. det forholdsvist lave æggeindhold og det smagsneutrale pofiber til fordel for meget nøddemel. De er desuden supernemme at lave! Faktisk undrer jeg mig, hver gang jeg bager LCHF-bagværk, over at jeg ikke gør det noget oftere. Fordi det er så forbandet nemt, synes jeg! Især i forhold til almindeligt brød med diverse hævninger, æltning og andet. Og at man så oven i købet får det bedre af at spise dem her, tæller jo kun til positiv-siden.

Jeg spiste i øvrigt mit fredagsrundstykke med det gode chokoladesmør, som jeg også delte med nogle af mine kollegaer. En kollega beskrev det som “orgasme i madform”, så det er vist godkendt, hvis nogen skulle være i tvivl ;P

Jeg ville egentligt have udgivet opskriften her lidt tidligere, men så skete der det, at jeg pludseligt sov lidt længere, end jeg havde regnet med, og så skulle jeg liiige have “morgenmad” og så’n, I ved – men her er den! Måske I skal have rundstykker til søndagsmorgenmaden i morgen? 😀

Opskriften på rundstykkerne stammer herfra.

rundstykker2
Udskriv
Rundstykker
Antal: 6 rundstykker
Ingredienser
  • 2 æg
  • 2 dl creme fraiche
  • 3 spsk smør
  • 1,5 dl mandelmel ikke fedtreduceret
  • 1,5 dl pofiber
  • 1,5 spsk fiberHUSK
  • 1 spsk chiafrø kan udelades
  • 1 tsk bagepulver
  • 1/2 tsk fint salt
  • ekstra æg til pensling
  • blå birkes til pynt kan udelades
Sådan gør du
  1. Smelt smørret og lad det afkøle let.
  2. Pisk æggene luftige og tilsæt herefter creme fraiche og smeltet smør, og pisk til en jævn masse.
  3. Tilsæt de tørre ingredienser, rør det hele godt sammen, og lad dejen hvile i ca. 5 minutter.
  4. Forvarm imens ovnen til 200º alm. ovn.
  5. Form dejen til 6 boller med fugtige hænder. Sæt på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl med sammenpisket æg og drys med birkes.
  6. Bages i ca. 15 minutter, til de er gyldne og faste.
Opskriftsnoter

Bollerne kan snildt fryses.

rundstykker1

 


Indlægget indeholder affiliatelinks.


19 comments

  1. God smuk lørdag kære Xenia:-)

    Dejlig opskrift du har lagt op på sunde rundstykker.
    Den vil jeg straks prøve af i morgen tidlig til de økologiske æg af egen avl og marmeladen af egen avl.
    Burde også selv lave smør, det gjorde min mor altid:-)

    Tak for opskriften og dine mange inspirerende indlæg:-)

    Tina

    1. Hov, Tina, din kommentar var lige røget i spamkøen :O
      Men jeg håber, at du fik lavet rundstykkerne, og at de faldt i god jord! 😀

  2. Hvor ser de dog lækre ud. Og jeg har netop købt Pofiber, så jeg tror, at jeg vil overraske gemalen med friskbagt brød imorgen tidlig 🙂
    Mange hilsner Kathe

    1. Ja, så må du bestemt prøve dem! Håber, de blev gode 😀

  3. Dem skal jeg helt sikkert prøve at lave! 🙂

    1. Held og lykke med det 😀

  4. kclausager@gmail.com

    Ville man kunne erstatte pofiber med kokosfiber?

    1. Du kan prøve, men jeg tror ikke, du vil få samme resultat – de to forskellige “meltyper” har efter min erfaring nemlig ret forskellige bageegenskaber. Men derfor kan du jo sagtens få fine boller ud af det – måske 🙂

  5. Jeg har heller ikke pofiber, men hvis du trykker på Xenias link, er der en “oversættelse” til andre typer. Fx 1/2 dl pofiber = 1 spsk. Fiberhusk. Har ikke selv prøvet endnu, men de ser lækre ud 🙂

    1. Ja, man kan “sagtens” omregne – men pofiber gør bare et eller andet, som de andre meltyper ikke kan – især ift. sprødhed i min optik 😀 Men jeg er sikker på, at erstatninger med andre meltyper også vil smage rigtigt fint dog! 😀

  6. Hvor kan man købe pofiber?

    1. Hvis du klikker på linket på pofiber i opskriften, kommer du til den webshop, hvor jeg selv plejer at købe det 🙂

  7. Endelig kom pofibre med posten! (Ingen helsekost i Århus havde de rigtige – dem med lavt Kh indhold) Jeg blev simpelthen så fristet af den sprødhedsfornemmelse du beskrev pofibre gav. OG jeg blev ikke skuffet (heldigvis købte jeg to pakker pofiber) for det er nogle utrolig lækre boller – ja det nærmeste jeg indtil videre er kommet på rigtig brød. Ingen æggesjasket fornemmelse = me like! Tak for tip og opskrift 🙂

    1. Dejligt at de faldt i god jord! 😀

  8. Hej og tak for en super hjemmeside 🙂

    Har netop bagt de lækre rundstykker – kunne dog tænke mig, at bage dem med sesammel – ved du om det kan erstatte mandelmelet og om det så skal være samme mængde?

    Mvh Sus 🙂

    1. Beklager det sene svar! Hvis du maler sesamfrø fint, burde det kunne lade sig gøre. Mandelmelet her i er dog hjemmemalet og ikke fedtreduceret, så hvis du tænker på det færdigkøbte fedtreducerede sesammel, tør jeg ikke love, at resultatet bliver lige så godt 🙂

  9. Hej Xenia

    Lækker hjemmeside 🙂
    Har du erfaring med at fryse dem?

    Mh Pia

    1. Jeg har ikke prøvet at fryse lige dem her, men min erfaring siger mig generelt, at LCHF-brød fryser rigtigt fint, så det kan du roligt gøre 🙂

      1. Pia lund Madsen

        Super, de er nemlig allerede røget paa frys.. De er lækre

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *