Sojamandler (uden y)

I dag har jeg ikke rigtigt nogen sjov eller interessant historie om denne opskrift. Jeg var hos grønthandleren for at købe kikærtemel (til denne opskrift), så soja på hylden og fik lyst til at lave nogle sojaristede mandler. The end.

Til gengæld tænkte jeg, at jeg kunne gå lidt i nørdemode og brokke mig over, hvor ofte jeg ser soja stavet med y. Jeg prøver som udgangspunkt at holde min indre grammatiknazi lidt nede herinde, men da jeg researchede forskellige metoder at lave disse på, dukkede den forkerte stavemåde ret tit op. Måske ikke så underligt, at den ligefrem er registreret i retskrivningsordbogen nu som “uofficiel, men meget almindelig stavemåde”. Aka. det er forkert, men så mange mennesker staver det forkert, at vi giver op, haha. Det er nok en af de ting, jeg går lidt for meget op i, uden at andre rigtigt kan følge mig *indsæt abe-emoji*. Also, jeg har garanteret i tidens løb fået skrevet det mindst ét sted herinde selv. Dobbeltmoral er dobbelt så godt, I ved!

Sååå tilbage til mandlerne. Man kan lave sojamandler helt simpelt med bare soja og mandler, der ristes på panden, og så er det dét. Jeg kan dog godt lide, at mandlerne får en ristet smag også, hvilket både fremhæver sødme og nøddesmag, så jeg ristede/tørrede dem i ovnen efterfølgende. Herudover tilsatte jeg også lidt sødning og en anelse paprika for at få en mere afrundet smag. Resultatet blev virkeligt godt, og mit største problem er nu faktisk bare, at jeg puttede dem på glas for tidligt, så de er tørret sammen i én stor blok, så det er besværligt at kværne dem så hurtigt, som jeg egentligt har lyst til. Måske i virkeligheden en god ting. Oh well.

Udskriv
Sojamandler

Opskriften kan nemt ganges både op og ned efter behov.

Ingredienser
  • 2 dl mandler
  • 2 spsk soja eller tamari eller lignende
  • 2 tsk sukrin gold
  • 1/2 tsk paprika
Sådan gør du
  1. Forvarm ovnen til 125º varmluft.

  2. Bland alle ingredienser på en pande og sauter, indtil sojablandingen er trængt helt ind i mandlerne.

  3. Fordel så på en bradepande beklædt med bagepapir og rist/tør i ovnen i ca. 20 minutter.

  4. Lad herefter afkøle og tørre helt, inden du overfører til en lufttæt bøtte eller et glas.

2 comments

  1. Jeg kan sagtens følge dig! Grammatiknazis unite – jeg synes, vi skal råbe mere op! 😉
    Lige soja har jeg aldrig tænkt over, men det er simpelthen så sørgerligt, når Dansk Sprognævn falder på halen for “almindelige” stavemåder! Majonæse og konjak (cognac, ikke svampen) er skrækeksemplerne herpå for mig.

    Desuden er jeg ved at gå ud af mit gode skind over folks misbrug af ordet “omkring” for tiden. Hvis man først har lagt mærke til det, er det meget svært ikke at hidse sig op. Min direktør taler fx hele tiden omkring noget – næh hov, mester, jeg tror, du taler *om* noget! 😉

    Nu fik du vist åbnet for min indre grammatiknazi, jeg beklager for kommentarspam 😉

    1. Haha, ja “omkring” er en anden af mine kæpheste. Kan du ikke sætte “rundt” foran, skal du ikke bruge omkring, goddammit! 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *