Sojamandler (uden y)

I dag har jeg ikke rigtigt nogen sjov eller interessant historie om denne opskrift. Jeg var hos grønthandleren for at købe kikærtemel (til denne opskrift), så soja på hylden og fik lyst til at lave nogle sojaristede mandler. The end.

Til gengæld tænkte jeg, at jeg kunne gå lidt i nørdemode og brokke mig over, hvor ofte jeg ser soja stavet med y. Jeg prøver som udgangspunkt at holde min indre grammatiknazi lidt nede herinde, men da jeg researchede forskellige metoder at lave disse på, dukkede den forkerte stavemåde ret tit op. Måske ikke så underligt, at den ligefrem er registreret i retskrivningsordbogen nu som “uofficiel, men meget almindelig stavemåde”. Aka. det er forkert, men så mange mennesker staver det forkert, at vi giver op, haha. Det er nok en af de ting, jeg går lidt for meget op i, uden at andre rigtigt kan følge mig *indsæt abe-emoji*. Also, jeg har garanteret i tidens løb fået skrevet det mindst ét sted herinde selv. Dobbeltmoral er dobbelt så godt, I ved!

Sååå tilbage til mandlerne. Man kan lave sojamandler helt simpelt med bare soja og mandler, der ristes på panden, og så er det dét. Jeg kan dog godt lide, at mandlerne får en ristet smag også, hvilket både fremhæver sødme og nøddesmag, så jeg ristede/tørrede dem i ovnen efterfølgende. Herudover tilsatte jeg også lidt sødning og en anelse paprika for at få en mere afrundet smag. Resultatet blev virkeligt godt, og mit største problem er nu faktisk bare, at jeg puttede dem på glas for tidligt, så de er tørret sammen i én stor blok, så det er besværligt at kværne dem så hurtigt, som jeg egentligt har lyst til. Måske i virkeligheden en god ting. Oh well.

0 fra 0 stemmer
Udskriv
Sojamandler

Opskriften kan nemt ganges både op og ned efter behov.

Ingredienser
Sådan gør du
  1. Forvarm ovnen til 125º varmluft.

  2. Bland alle ingredienser på en pande og sauter, indtil sojablandingen er trængt helt ind i mandlerne.

  3. Fordel så på en bradepande beklædt med bagepapir og rist/tør i ovnen i ca. 20 minutter.

  4. Lad herefter afkøle og tørre helt, inden du overfører til en lufttæt bøtte eller et glas.

8 comments

  1. Jeg kan sagtens følge dig! Grammatiknazis unite – jeg synes, vi skal råbe mere op! 😉
    Lige soja har jeg aldrig tænkt over, men det er simpelthen så sørgerligt, når Dansk Sprognævn falder på halen for “almindelige” stavemåder! Majonæse og konjak (cognac, ikke svampen) er skrækeksemplerne herpå for mig.

    Desuden er jeg ved at gå ud af mit gode skind over folks misbrug af ordet “omkring” for tiden. Hvis man først har lagt mærke til det, er det meget svært ikke at hidse sig op. Min direktør taler fx hele tiden omkring noget – næh hov, mester, jeg tror, du taler *om* noget! 😉

    Nu fik du vist åbnet for min indre grammatiknazi, jeg beklager for kommentarspam 😉

    1. Haha, ja “omkring” er en anden af mine kæpheste. Kan du ikke sætte “rundt” foran, skal du ikke bruge omkring, goddammit! 😀

  2. Haha hvor sjovt. Sådan har jeg det med grønsag/grøntsag. Jeg kan stadig høre min gamle dansklærer sige: “det hedder grønsag og grønthandler”. I dag skriver alle om grøntsager (til min store ærgelse hver gang), men jeg tror faktisk, at begge stavemåder accepteres.

    1. Hov, meget sent svar, beklager! Men engang skrev jeg faktisk netop altid “grønsag”, men så blev jeg omvendt på en eller anden måde, så nu ser den udgave helt forkert ud i mine øjne, haha 😀

  3. Hej Xenia
    jeg har kigget lidt her på din blog.. Er du stadigvæk korn og mejeri fri ? Jeg er begyndt på en kornfri, mejerifri og sukkerfri kost for nogle uger siden- efter anbefaling (striks ordre) fra min akupunktør. Jeg er sluppet af med en fem måneder hovedpine, nakkesmerter, rygsmerter, min fordøjelse er blevet tusind gange bedre, min hud ( tror jeg) er pænere , jeg har mere energi og alt i alt befinder jeg mig prima. Det sværeste er at slippe havregrynene da de altid har været min comfort food. Det siges at det ta’r 66 dage at bryde en vane- så jeg venter spændt- men abstinenserne er nogle gange ret forfærdelige. Jeg er i forvejen veganer- så jeg lever sundt både for mig selv og dyrene. Sukker savner jeg ikke overhovedet- sukrin og alt det andet erstatning må jeg hellere ikke få- så jeg bruger maple syrup når det er nødvendigt- jeg laver mange smoothies og spiser en del frugt- selvsagt får jeg også grøntsager. Har været veganer i over et halvt år- før det havde jeg været vegetar i 2 år cirka. Jeg nærmer mig folkepensionsalderen- om 2 1/2 år og faktisk har jeg aldrig følt mig sundere-
    jeg bager pt quinoa / kikærtemels boller og kommer alskens lækkerier i – frø, kerner , tørret frugt og kan sagtens komme spinat i også- kun fantasien sætter grænser- og min fantasi fejler ingenting.

    tror du jeg overdriver med denne kost? – tror du jeg får næring nok? jeg er ikke træt- nærmest tværtimod- Åh ja min søvn er bedre også.. :-)- men muligvis er jeg en smule speedet- føler sjældent sult faktisk- Jeg er kun en smule bekymret for om denne kost er lidt ekstrem– ? Jeg synes mit humør er svingende- men det har jeg for så vidt altid slås med.
    Nej alt i alt befinder jeg mig bedre må jeg sige.. fysisk i al fald.. og det er vigtigt for psyken også, ikke sandt?
    Undskyld det lange skriv…
    bedste hilsner Pia

    1. Hej Pia

      Beklager det sene svar 🙂

      Jeg har aldrig været mejerifri, men kornfri var jeg tidligere. Det er jeg dog ikke længere, selv om jeg stadig sparer på det fra tid til anden, sammenlignet med en “almindelig konventionel kost”.

      Det er svært for mig at sige, om du “overdriver”. Personligt har jeg erfaret, at jeg ikke trives med for mange restriktioner, hvorfor jeg har blødt lidt op for flere af dem med tiden. Men det lyder som om, at du trives på den kost, du beskriver, og hvis det er til at holde ud, uden at du føler for store afsavn, tænker jeg ikke, at der er nogen grund til at ændre på det. Du har helt ret i, at humør og det mentale velbefindende klart afhænger af, hvordan din krop har det også. Jeg tænker dog, at du lever så “sundt”, at du fx sagtens kan bibeholde havregryn indimellem, hvis det er noget, der giver dig ekstra livskvalitet. Havregryn lyder som en meget bagatel-agtig guilty pleasure i det store billede, hvis du spørger mig 🙂

      Hvis du er meget i tvivl, kan du jo evt. få tjekket vitaminniveauer og lignende hos din læge – det kan måske være en god be- eller afkræftning af, om du får, hvad du skal bruge 🙂

      Held og lykke med det hele!

  4. Er hun mon holdt op med at blogge?🤔😘

    1. Her gik jeg og troede, at I ikke ville opdage noget! 😀 Hun har ikke besluttet noget endeligt endnu, haha, men vi kan vel kalde det dvale p.t. Jeg kommer nok aldrig til at stoppe helt og aldeles, men lige for tiden er inspirationen til nye opskrifter der ikke rigtigt, og jeg får heller ikke skrevet noget andet – som du jo så har opdaget 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *