Spis efter sæson

Ja, gør du det? Altså spiser efter sæsonerne. Vi får jo efterhånden tudet ørerne fulde med det hvert andet øjeblik lige for tiden, men det er jo stadig langt fra ensbetydende med, at man rent faktisk gør det. Af den grund vil jeg heller ikke komme ind på fordelene ved at spise sæsonbestemt her – det har I sikkert allerede hørt til hudløshed. Derimod tænkte jeg, at vi kunne hjælpe hinanden lidt. Én ting er jo som sagt at vide, at noget er en god ting at gøre; noget andet er at hitte ud af, hvordan man skal gøre det i praksis. Og på et uoverkommeligt budget, for ja, selvom grøntsager i sæson ofte er billigere, er det stadig ofte billigere at købe få grøntsager eller de billigere, importerede af slagsen.

Jeg har brainstormet lidt over hvad jeg personligt gør for at prøve at spise så sæsonbestemt som muligt. Forhåbenligt kan det være til hjælp for nogen af jer 🙂

Læs kogebøger og blogs som inspiration.

Dette gør jeg jo absolut ikke kun for at spise sæsonbestemt, men generelt fordi jeg godt kan lide det. Ikke desto mindre er kogebøger tit ideelle til at give inspiration til retter med grøntsager, man ikke er så vant til at bruge. Især hvis man har en nogenlunde idé om hvilke grøntsager, der rent faktisk er i sæson på det pågældende tidspunkt.

Læs tilbudsaviser.

Ud over generelt at få gode ideer til madplanerne, kan tilbudsaviserne også give et godt billede af hvilke grøntsager og frugter, der netop nu er i sæson. Fx er der p.t. masser af kåltyper og rodfrugter i diverse tilbudsaviser, hvilket I garanteret har bemærket. Køb dem, når de er ekstra billige og find mindst én ny opskrift, som I vil afprøve med råvaren.

Planlæg dine rester.

For nogen er rester måske normalt noget, der mere kommer ved en fejlberegning end noget andet, men rester kan også være et virkeligt nyttigt værktøj. Hvis du fx køber et helt kålhoved, er det de færreste (selv familier med fire medlemmer eller flere), der kan spise det hele på ét måltid. Hvis I kan, så respekt til jer! Men hvis man planlægger sin madplan efter grøntsagerne, undgår man at skulle smide et kedeligt, rynkent, indfaldent og tørt kålhoved efter et par uger (for ja, de holder heldigvis længe). Lav fx en ret med sauteret kål den ene dag og brug resten til en salat dagen efter. Så får I mere variation end “bare” at lave dobbelt portion af en enkelt ret, og I får samtidig lært grøntsagen bedre at kende.

Tag andre med på samråd.

Dette vil især være nyttigt, hvis du bor alene eller kun laver mad til to, ligesom jeg. Ofte er det (desværre) kun store mængder, man kan købe i supermarkederne. Det ville være smart, hvis vi alle steder kunne købe mere efter vægt frem for at et lillebitte kålhoved koster det samme som et kæmpestort et af slagsen. Dette er dog desværre ikke tilfældet (endnu), så derfor kan det måske være en god idé, at slå dig sammen med en ven, en kæreste, et familiemedlem eller andet. Et halvt kålhoved bliver pludseligt meget mere overkommeligt end ét helt.

Leg med maden.

Sig det ikke til jeres børn, men engang imellem er det altså ok at lege med maden. Hav det sjovt med råvarerne, prøv jer frem og hvis det går galt og slet ikke kan reddes, så grin lidt af det og brug det som en erfaring til næste gang. Hvis man evigt og altid tager det sikre valg, lærer man aldrig, om der måske var noget nyt, man kan lide (bedre). Dette sidste tip er et, jeg selv især konstant arbejder på, men også det, jeg næsten synes er det allervigtigste inden for madlavning!

Hvad er dine bedste tips, råd eller opskrifter til at spise sæsonbestemt?

Herunder får I en lille sæsonoversigt, som jeg har lånt af Tina Scheftelowitz, salatguruen over dem alle, som måske kan være til hjælp – jeg synes i hvert fald den er ganske nyttig! Jeg lægger den også ind som en side i menuen, så I (og jeg) altid vil kunne finde den.

Januar

SÆSON: Champignon, grønkål, gulerod, hvidkål, jordskok, julesalat, kartoffel, løg, pastinak, peberrod, persillerod, porre, pære, rosenkål, rødbede, rødkål, savojkål, selleri, skorzonerrod, æble.

Februar

SÆSON: Agurk, champignon, grønkål, gulerod, hvidkål, jordskok, julesalat, kartoffel, løg, pastinak, peberrod, persillerod, porre, rosenkål, rødbede, rødkål, salat, savojkål, selleri, skorzonerrod, æble.

Marts

SÆSON: Agurk, champignon, gulerod, hvidkål, jordskok, julesalat, kartoffel, løg, pastinak, peberrod, persillerod, porre, radise, rosenkål, rødbede, rødkål, salat, selleri, skorzonerrod, tomat, æble.

April

HØJSÆSON: Ramsløg. SÆSON: Agurk, asparges, champignon, cherrytomat, gulerod, kartoffel, løg, pastinak, peberrod, persillerod, porre, rabarber, radise, salat, spæde salatblade, tomat, æble.

Maj

HØJSÆSON: Agurk, asparges, rabarber, spæde salatblade. SÆSON: Bladselleri, blomkål, champignon, cherrytomat, nye gulerødder, kartoffel, nye løg, radise, ramsløg, salat, spidskål, spinat, tomat.

Juni

HØJSÆSON: Agurk, asparges, cherrytomat, hyldeblomst, nye gulerødder, nye kartofler, nye løg, rabarber, radise, salat, spinat, spæde salatblade, tomat. SÆSON: Aubergine, bladselleri, blomkål, champignon, fennikel, forårsløg, jordbær, majroe, peberfrugt, sommerhvidkål, spidskål, stikkelsbær, sødkirsebær.

Juli

HØJSÆSON: Agurk, blomkål, broccoli, cherrytomat, forårsløg, jordbær, nye kartofler, majroe, peberfrugt, radise, ribs, nye rødbeder, salat, spæde salatblade, solbær, sommerhvidkål, spidskål, spinat, stikkelsbær, sødkirsebær, tomat, ærter. SÆSON: Aubergine, bladselleri, blomme, champignon, fennikel, nye gulerødder, hindbær, nye løg, melon, mirabel, porre, rabarber, surkirsebær.

August

HØJSÆSON: Agurk, aubergine, blomkål, blomme, broccoli, bønne, cherrytomat, drueagurk, forårsløg, gulerod, hindbær, løg, majroe, melon, mirabel, peberfrugt, radise, nye rødbeder, salat, spæde salatblade, spinat, surkirsebær, sødkirsebær, tomat, ærter. SÆSON: Asie, bladselleri, blåbær, brombær, champignon, fennikel, jordbær, kartoffel, majs, pastinak, peberrod, persillerod, porre, rabarber, ribs, savojkål, solbær, sommerhvidkål, spidskål, squash, stikkelsbær, æble.

September

HØJSÆSON: Asie, blomme, blåbær, brombær, bønne, drueagurk, græskar, gulerod, jordskok, kvæde, løg, majs, pastinak, peberrod, persillerod, porre, pære, rabarber, nye rødbeder, rødkål, salat, spæde salatblade, savojkål, spinat, squash, æble. SÆSON: Agurk, aubergine, bladselleri, blomkål, broccoli, champignon, cherrytomat, fennikel, grønkål, hasselnød, hindbær, hvidkål, hyben, hyldebær, kartoffel, majroe, melon, mirabel, peberfrugt, radise, rosenkål, selleri, skorzonerrod, tomat, vilde svampe.

Oktober

HØJSÆSON: Græskar, grønkål, gulerod, hasselnød, hvidkål, hyben, hyldebær, jordskok, løg, majs, pastinak, peberrod, persillerod, porre, pære, rosenkål, rødbede, rødkål, savojkål, selleri, skorzonerrod, valnød, vilde svampe, æble. SÆSON: Agurk, asie, aubergine, bladselleri, blomkål, broccoli, champignon, cherrytomat, fennikel, kartoffel, kvæde, majroe, peberfrugt, radise, salat, spæde salatblade, spinat, squash, tomat.

November

HØJSÆSON: Grønkål, hvidkål, jordskok, pastinak, peberrod, persillerod, porre, rosenkål, rødbede, rødkål, selleri, skorzonerrod, æble. SÆSON: Agurk, aubergine, bladselleri, blomkål, broccoli, champignon, gulerod, julesalat, kartoffel, løg, peberfrugt, pære, salat, savojkål, tomat, valnød, vilde svampe.

December

HØJSÆSON: Grønkål, porre, rosenkål. SÆSON: Bladselleri, champignon, gulerod, hvidkål, jordskok, julesalat, kartoffel, løg, pastinak, peberrod, persillerod, pære, rødbede, rødkål, salat, savojkål, selleri, skorzonerrod, æble.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej!

Hjemme hos Xenia er en blog om mad, kager og andre lækre sager med opskrifter på alt fra lettilgængelig hverdagsmad i den sunde ende til herlige lækkerier af den syndige slags. Herudover blogger jeg om generel hverdag og livsstil, og alt andet der i øvrigt lige falder mig ind.

Velkommen til og velbekomme!