Tomatsuppe med mascarpone og basilikumsolie + krydrede hvidløgsflutes

KATEGORI: 2013-favoritter, Brød, Efterår, Hverdagsmad, LCHF opskrifter, Suppe, Vegetarisk, Vinter INGREDIENSER: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

I går var en af de der herlige (not so much) dage, hvor det øs-pøs-regnede om eftermiddagen, da jeg skulle cykle hjem fra jobbis. Og oven i købet skulle jeg ikke engang direkte hjem, så jeg var så heldig at blive tæt-på-gennemblødt hele to gange på én eftermiddag. Hvor heldig har man lov at være?! Det er ikke lige i de tilfælde, man sætter mest pris på at være cykeltypen – selv om jeg resten af tiden er ret stolt over, at jeg stædigt stadig har holdt ved og cykler endnu. Jeg er nemlig rimeligt overbevist om, at jeg tidligere år har haft skiftet til tog på dette tidspunkt på året. Det kan måske også skyldes det forholdsvist milde vejr, vi har haft i år, hvad ved jeg! Selv om jeg da lige var ved at bakke ud, da jeg i sidste uge var så uheldig at ramme et glat sted i en rundkørsel med lidt for meget fart på og tog den på halen. Eller rettere, på låret og albuen, hvor jeg stadig har nogle ret så imponerende blå mærker! Så får man pludseligt en ret sund respekt for glatte veje og hurtige sving, kan jeg godt afsløre! Nåmen i går regnede det som sagt, og jeg blev lidt halvvåd – men det var heldigvis ikke værre, end at jeg skiftede tøj, da jeg kom hjem, hvilket vil sige nattøj, store sokker og sweater, eftersom jeg alligevel ikke havde nogle planer resten af aftenen, og så lavede jeg en god portion varmende tomatsuppe og nogle lækre brød til. Og så var mit cykel+regnvejr=tungsind-humør ovre på nul komma fem. Det er ren suppemagi!

Suppen er faktisk en anelse snyd, vil jeg gerne indrømme. Den er nemlig mere eller mindre en kopi med et par mængdemæssige rettelser af tomatsaucen fra denne herlige ret. Allerede da jeg lavede den, ravede jeg jo om, hvor god saucen var, og jeg begyndte allerede dér at pusle med tanken om at lave saucen til en suppe, så man kunne spise den ren med ske – helt uden dårlig samvittighed, forstås! Og som tænkt, så gjort! Resultatet blev præcist så lækkert, som jeg havde forestillet mig, så det kan i roligt gøre. Serveret med en hurtigt lavet basilikumsolie samt de lækre brød nedenfor var det et sandt vindermåltid, syntes jeg! Og lige om lidt vil jeg hoppe ud og varme nogle af resterne!

Jeg har dog lige en sidste bemærkning vedr. brødopskriften nedenfor, inden jeg går. I har måske bemærket, at jeg ofte skriver vægt på mine bageopskrifter – ud over de mere løse mængdemål som dl, spsk og lign.? Det skyldes simpelthen, at jeg synes, det er meget nemmere at arbejde med. Vi ved jo alle, at der kan være ret stor forskel fra dl-mål til dl-mål eller spsk til spsk – og så synes jeg personligt også det er klart nemmere bare at have én skål stående på vægten og så bare arbejde derfra. Men fremgangsmåder og præferencer er jo forskellige, så derfor skriver jeg oftest begge slags mål på. Men nu ved I hvert fald hvorfor jeg gør det – og ja, det er fordi jeg er bare en anelse autistisk ;)

Opskriften på brødet stammer i øvrigt fra Tatjana. De var mit første forsøg med den fedtreducerede sesammel fra Funktionel Mad, og de blev virkeligt gode – især med rigeligt tandsmør på selvfølgelig! :D

Tomatsuppe med mascarpone og basilikumsolie
3-4 portioner
Print
Suppe
  1. * 2 mellemstore løg
  2. * 4 fed hvidløg
  3. * 1 lille rød chili
  4. * en god klat smør
  5. * 1 lille dåse tomatpuré, 70 g
  6. * 800 g tomatpassata (mosede tomater) – eller 2 dåser alm. hakkede tomater
  7. * 1/2 liter vand
  8. * 1 tsk herbamare urtebouillon eller anden bouillon (kan udelades)
  9. * 1-2 spsk Sukrin Gold
  10. * 1 spsk tørret rosmarin
  11. * 1 spsk tørret timian
  12. * 250 g mascarpone (fås i større supermarkeder, står oftest sammen med creme fraiche m.m.)
  13. * salt og peber
Basilikumolie
  1. * 1 lille potte frisk basilikum
  2. * en god sjat koldpresset olivenolie
Sådan gør du
  1. Pil og hak løg fint. Smelt smør i en stor gryde og svits løg heri ved svag varme. Pres hvidløg direkte ned til løgene - husk, at du ikke behøver at pille dem først, når du bruger hvidløgspresser. Hak chili fint og tilsæt til løgene. Svits i min. 10 minutter - gerne mere - til løgene er klare og bløde.
  2. Tilsæt så tomatpuré og lad det svitse med et øjeblik. Herefter røres tomatpassata/hakkede tomater og vand i sammen med bouillon, sukrin gold og krydderurterne. Læg låg på og lad simre i 5-10 minutter.
  3. Lav imens basilikumolien ved at blende frisk basilikum med ønsket mængde olivenolie.
  4. Rør mascarponen i suppen, og blend evt. igennem med en stavblender eller rigtig blender. Smag til med salt, peber og evt. ekstra sukrin gold.
  5. Server gerne med krydrede hvidløgsflutes eller andet brød.
Hjemme hos Xenia http://www.hjemmehosxenia.dk/

Krydrede hvidløgsflutes
6 stk.
Print
Ingredienser
  1. * 4 æg
  2. * 1 dl creme fraiche 18% eller andet syrnet mælkeprodukt
  3. * 1/4 dl olivenolie
  4. * 2 fed presset hvidløg
  5. * 1 spsk tørret oregano
  6. * 1 spsk Urtekrams italiensk krydderi (eller anden tørret krydderurt, fx rosmarin)
  7. * 1/4 dl fiberhusk (20 g)
  8. * 1,5 dl fedtreduceret sesammel fra Funktionel Mad (60 g)
  9. * 1/2 dl sesamfrø (30 g)
  10. * 1 tsk salt
  11. * 2 tsk bagepulver
Sådan gør du
  1. Forvarm ovnen til 180º varmluft.
  2. Pisk æg godt sammen med creme fraiche og olivenolie samt presset hvidløg, krydderierne og salt. Tilsæt herefter de resterende ingredienser og pisk rigtigt godt, så der ingen klumper er. Lad dejen trække i 10 minutter, så fibrene kan suge væske til sig og samle sig.
  3. Rør igennem og sæt i 6 klumper på en bageplade med bagepapir. Form til små miniflutes med våde hænder. Pensl med lidt olivenolie og drys med sesamfrø, gerne både almindelige og sorte, samt evt. lidt italiensk krydderi.
  4. Bag brødene i ca. 15 minutter.
Hjemme hos Xenia http://www.hjemmehosxenia.dk/

 


Indlægget indeholder affiliatelinks.


 

Indlægget kan indeholde affiliatelinks.


Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestGoogle+Email to someone
12 kommentarer til “Tomatsuppe med mascarpone og basilikumsolie + krydrede hvidløgsflutes
  1. A + K = ♥ siger:

    Hvor ser den bare cremet og skøn ud, den suppe – mmmh, og så med pesto.

    – Anne

  2. Bente siger:

    Jeg glædede mig til at få hvidløgsbrød. Men hvor er hvidløgene? Vi har spist LCHF i 2 mdr og er meget vilde med det.

  3. Louise siger:

    Hej Xenia.
    Dejlig hjemmeside du har lavet, giver stor inspiration:-)
    Kan man lave de flute med mandelmel i stedet?
    Har nemlig ikke noget sesammel på lager.

    • Xenia siger:

      Tak for det, Louise, det er jeg glad for at høre!
      Ja, du kan sagtens bruge mandelmel i stedet for sesammel, så længe det er den fedtreducerede fra Funktionel Mad. Almindelig hjemmemalede mandler vil ikke give samme resultat, da det suger meget mindre væske – selv om det selvfølgelig sagtens kan blive godt alligevel :)
      Held og lykke med det :)

  4. Brian Næss-Schmidt siger:

    Hej Xenia
    Vi har lige forsøgt at lave hvidløgs flute. Vi malede selv sesammel af sesam kerner. Dejen blev en meget tynd konsistens, ikke til at forme. Bagt blev det til lidt pita brød facon. Vi ville høre om doseringerne er helt rigtige? Eller hvad du tror de flade flute skyldes?
    Tak for en god hjemmeside med spændende opskrifter.
    Hilsen Brian &Connie

    • Xenia siger:

      Hjemmemalet sesamfrø er ikke det samme som det fedtreducerede sesammel fra Funktionel Mad. Sidstnævnte suger utroligt meget væske, så det er helt sikkert det, der er skyld i, at jeres flutes desværre ikke blev som mine. Jeg synes, I skal overveje at anskaffe det rigtige sesammel og prøve igen – så tør jeg næsten garantere, at det bliver bedre! :)
      Tak for de pæne ord – dejligt, at I kan bruge det :D
      ~Xenia

  5. Karina siger:

    Nej nej nej det er den bedste suppe min fam og jeg nogen sinde har fået. Selv mine to drenge spiste med i dag. Jubiiii . Mill tak for dit altid dejlige mad og tak fordi du gider dele det med os andre. Tak

  6. Louisa siger:

    Hej, først og fremmest vil jeg starte med at takke dig for en side med masser af dejlig inspiration. Har hertil eftermiddag lavet tomatsuppen, som smager dejlig cremet. Hvidløgsflutesene blev desværre knap så gode. Jeg brugte affedtet sesammen fra funktionel mad og fulgte ellers opskriften som man skulle, men dejen blev alt for tynd. Tilsatte endda ekstra sesammel og endda lidt pofiber, det hjalp lidt på tykkelsen af dejen men dejen faldt sammen så snart de kom på bagepladen og blev snarer til fladbrød end flutes:-( hilsen louisa:)

    • Xenia siger:

      Tak for de pæne ord, Louisa, godt at du kan bruge mine opskrifter :)
      Dog ærgerligt at høre, at flutesene fejlede. Ud over at bruge det rigtige sesammel, er du så sikker på, at du også brugte fiberHUSK og ikke bare almindelig husk? Og at du lod dejen trække? Jeg er ked af at høre, at de ikke gik godt. Jeg har kun prøvet opskriften én gang selv, og der fik dejen den konsistens, som du kan se på billederne. En anden gang vil jeg, hvis jeg var dig, gøre, som du faktisk har gjort, at tilsætte mere mel, enten sesam eller fiberHUSK, indtil dejen er til at forme med hænderne. Jeg håber, at smagen i det mindste var i orden.

1 Pings/Trackbacks for "Tomatsuppe med mascarpone og basilikumsolie + krydrede hvidløgsflutes"
  1. […] og mascarponecreme   Gammeldags æblekage* – i en lettere LCHF-fortolket udgave   Tomatsuppe med mascarpone og basilikumsolie + krydrede hvidløgsflutes   Smørstegt spidskål med bacon   Flødesovs med bacon og champignon   Kakao- og […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>



Hej!
Jeg hedder Xenia,
og det her er min blog.

Hjemme hos Xenia er en LCHF-blog om mad, kager og andre lækre sager med opskrifter på alt fra lettilgængelig hverdagsmad i den sunde ende til herlige lækkerier af den syndige slags.

Velkommen til og velbekomme!
Follow on Bloglovin

3 tilfældige fra arkivet…

Om affiliatelinks, sponsorerede indlæg m.m.

Jeg bruger jævnligt affiliatelinks i mine opskrifter og af og til vil der også forekomme sponsorerede indlæg herinde. I fællesskab med reklamerne, hjælper det til, at jeg kan bruge mere tid på bloggen, hvorfor jeg håber, at det er noget, I kan acceptere. Jeg skriver kun indlæg om ting, jeg kan stå inde for, og alle affiliatelinks fører til produkter, jeg selv bruger og er glad for.
Sådan fungerer affiliatelinks

Samarbejde m.m.

Få 5% i rabat ved at skrive 'Xenia' i bemærkningsfeltet på ordren.

Sæsonoversigt

Ingredienser

(35) (2) (17) (5) (2) (7) (2) (4) (21) (38) (5) (40) (53) (2) (20) (9) (38) (2) (51) (2) (5) (31) (7) (11) (7) (3) (2) (3) (2) (5) (9) (2) (17) (16) (3) (2) (11) (41) (4) (7) (5) (2) (50) (69) (36) (11) (57) (7) (2) (23) (8) (4) (9) (8) (4) (28) (35) (11) (11) (24) (16) (2) (6) (38) (8) (4) (4) (3) (3) (4) (3) (3) (2) (11) (14) (11) (19) (29) (2) (4) (59) (2) (10) (12) (20) (8) (2) (2) (23) (15) (12) (2) (11) (2) (3) (2) (67) (3) (5) (8) (150) (2) (9) (6) (13) (20) (11) (8) (28) (2) (3) (12) (3) (2) (2) (15) (2) (15) (2) (3) (7) (31) (2) (2) (7) (23) (5) (29) (3) (4) (2) (9) (3) (3) (3) (15) (12) (3) (36) (34) (45) (3) (101) (4) (3) (17) (11) (23) (6) (2) (38) (10) (4) (54) (9) (89) (13) (4) (4) (12) (15) (3) (13) (3) (20) (66) (6) (2) (4) (6) (33) (3) (4) (5) (15) (2) (7) (3) (35) (7) (8) (3) (2) (8) (2) (2) (11) (2) (34) (20) (4) (47) (6) (2) (15) (5) (2) (41) (24) (5) (10) (16) (30) (7) (32) (16) (12) (109) (7) (4) (2) (6) (9) (4) (7) (2) (3) (3) (3) (6) (2) (26) (3) (3) (12) (8) (5) (2) (6) (2) (8) (2) (5) (5) (3) (2) (5) (8) (7) (2) (8) (9) (29) (2) (5) (3) (4) (5) (33) (5) (11) (10) (18) (5) (4) (182) (52) (21) (4) (3) (8) (24) (27) (47) (12) (37) (2) (2) (8) (66) (2) (63) (48) (2) (14) (2) (2) (2) (2) (6) (5) (2) (2) (3) (3) (4) (14) (2) (64) (2) (6) (31) (3) (6) (6) (2) (5) (3) (3) (5) (2) (58) (46) (7) (2) (20) (3) (4) (27) (2) (3) (19) (174) (3) (15) (5) (9) (27) (3)
Latest Tips And TricksBlogger Tricks