Tortillapandekager

tortilla3

Nogle gange får man lavet noget, der er så forbandet godt, at man mest af alt bare ville ønske, at man selv havde fundet på det fra starten af. I hvert fald som madblogger, tænker jeg! Det var fx tilfældet med disse fantastisk lækre tortillapandekager, som vitterligt smager som “the real deal”. I hvert fald som jeg husker, at de rigtige smager. Dejen er den mest elastiske, jeg har prøvet i min LCHF-tid, og opfører sig faktisk præcist som rigtig dej med gluten. Og pandekagerne bliver både smidige og let sprøde – de perfekte tortillapandekager, som jeg klart kommer til at lave igen og igen!

Så jeg ville lidt ønske, at jeg selv havde fundet på det. Men det har jeg, som I jo nok kan fornemme, ikke, og derfor skal al credit gå til den dygtige Tove fra Mat fra sjelen! Faktisk var opskriften så god, at jeg for en gangs skyld vælger at dele et måltid op i flere indlæg og opskrifter – netop fordi jeg er overbevist om, at jeg kommer til at skulle henvise disse tortillapandekager flere gange i fremtiden også.

Jeg skal gerne være ærlig og sige, at jeg først var lidt skeptisk over for den forholdsvist høje mængde fiberHUSK. 5 spsk lyder altså som meget. Men jeg valgte at gøre det alligevel, da jeg heldigvis ikke selv har haft problemer med loppefrøskallerne, hvilket jeg ved, at der desværre er andre, der kan have. Og jeg er bestemt glad for, at jeg gjorde det, eftersom jeg er overbevist om, at det er dem, der gav pandekagerne deres elasticitet og smidighed. Jeg tror ikke, man kan få det samme resultat uden loppefrøskaller, må jeg indrømme. Jeg er dog personligt glad for, at her for en gangs skyld er en opskrift, som kun kræver meget få specialingredienser – og det er I måske også? Pandekagerne er jo i øvrigt også mejerifri, hvilket jeg ved, at flere af jer nok vil sætte pris på. I var desuden flere i den sidste giveaway, der ønskede en opskrift på netop tortillapandekager (uden blomkål), så værsgo, jeg håber, I kan bruge den! 😀

Alt i alt er jeg ovenud begejstret for disse pandekager. Det tog mig i øvrigt nok lige knap en halv time at lave 8 pandekager, hvilket jeg faktisk synes, er helt a-okay. Næste gang laver jeg muligvis dobbelt portion, så jeg har endnu flere at fryse ned! Prøv dem lige, ikke? Og gerne med den lækre Mexican Pulled Chicken også, forstås 😉

tortilla3
Udskriv
Tortillapandekager


Antal: 8 stk
Ingredienser
  • 80 g mandelmel ikke fedtreduceret (kan erstattes med kokosfibre, se kommentar nedenfor)
  • 5 spsk fiberHUSK ca. 50 g
  • 2 tsk bagepulver
  • 1 tsk salt
  • 2 æg
  • 1,5 dl kogende vand
Sådan gør du
  1. Bland mandelmel, fiberHUSK, bagepulver og salt. Pisk sammen med æg med en elpisker eller i røremaskine.
  2. Tilsæt så det kogende vand og pisk i et par minutter, til dejen er smidig og elastisk.
  3. Del dejen i 8 lige store klumper. Brug evt. din køkkenvægt. Tril til kugler og rul dem så flade som muligt mellem to stykker bagepapir med en kagerulle.
  4. Bag på en varm stegepande uden fedtstof ved mellemhøj varme. De skal være gyldne på den første side, før du vender dem og bager færdigt.
  5. Pandekagerne kan fryses – læg evt. bagepapir mellem dem, så du nemt kan tage en passende mængde op.
Opskriftsnoter

Mandlerne/mandelmelet kan erstattes med 30 g kokosfibre/fint kokosmel. I så fald skal I dog bruge 4 æg i stedet for 2.

Hvis I har problemer med at få dejen til at samarbejde, skal I sørge for, at I bruger fiberHUSK (de fintmalede loppefrøskaller). Prøv evt. at veje de 50 g af og se, om det gør en forskel i stedet for spsk-mål.

tortilla2

tortilla1

55 comments

  1. Jeg kender det udemærket – jeg er ved at lave aftensmadsafsnit og nogle gange støder jeg også på retter, hvor jeg ville ønske jeg havde opfundet dem, og kunne få dem med i bogen, bla. rosenkål med bacon, hehe….

    Jeg er også meget begejstret for Toves opskrifter – overvejer at købe hendes e-bøger, har du dem ??

    1. Haha, ja man kan sgu godt blive lidt irriteret – samtidigt med at man blot sætter pris på den virkeligt gode opskrift/ide/whatever ;P
      Nogle gange føler man også bare, at det hele allerede er “fundet på”, synes jeg – har du det ikke også sådan nogle gange?

      Nej, jeg har ikke hendes e-bøger – har også kigget på dem, men ved desværre af erfaring, at jeg er ret dårlig til at få brugt e-bøgerne – hvilket egentligt er sært, da det jo ikke burde være meget forskelligt fra blogs :O Hvis du køber dem, må du lige komme med en anbefaling – dog synes jeg, at mange af hendes indlæg står som også at indgå i bøgerne, så jeg tænker også, at mange af dem måske vil være gengangere?

  2. Yummy, Xenia!
    Den opskrift er skrevet bag øret til næste gang, der skal meximad på menuen og det bliver nok i selskab med pulled chicken, som jeg også har lavet en variation af tidligere.
    (Dog mistænker jeg min mave for ikke at tåle loppefrøskallerne så godt = der må eksperimenteres).
    KH
    – frk. sveske

    1. De er virkeligt gode i hvert fald, så de kan klart anbefales – hvis du spørger mig 😀
      Men ja, jeg kan godt huske, at du tidligere har nævnt dine mulige problemer med loppefrøskallerne – faktisk var det dig, jeg tænkte på, da jeg skrev indlægget. Hvis du opdager, at det nok er ok, skal du i hvert fald bestemt prøve dem. Og når man så tænker over det, er det jo trods alt “kun” lidt over 1/2 spsk pr. tortilla, hvilket måske vil være ok?

  3. fiberhusk er faktisk ret godt til at gøre sprødt Jeg er begyndt at bruge det i frikadellefars og sammen med lidt fløde. Det gør ‘dellerne’ saftige og faste indeni, og sprøde og lækre udenpå.

    1. Ja, det opdagede jeg også! Faktisk blev tortillaerne også en lillesmule sprøde i kanterne – hvilket jeg bestemt ikke er ked af, da man til tider godt kan savne sprødt “brød”. Jeg har også “altid” brugt HUSK i mine frikadeller – men hvor meget bruger du? Det kan jo være, at det ville være en fordel at bruge mere, end jeg p.t. gør? 🙂 (i hvert fald så længe jeg ikke lader til at have nogle problemer med loppefrøskallerne 😉 )

      1. Jeg bruger lidt fløde og 2-2½ spsk. fiberhusk af den grønne.

        1. Ok, ja det er lidt mere, end hvad jeg normalt bruger i hvert fald – det vil jeg lige huske næste gang 😀

  4. Hej Xenia! Tror du man kan bruge den grønne HUSK i stedet for fiberHUSK når det er så store mængder? Skal man så bruge 10(!!) spsk?

    1. Ja, det tror jeg sagtens, du kan. Men jeg ville dog klart male det fint i en kaffekværn, blender, minihakker el.lign. først, da jeg umiddelbart tror, at “finheden” har en betydning her. Så vej 50 g af den grønne af og mal det fint – så skulle du være good to go, tænker jeg 😀

  5. Åh YUMMY! Jeg lavede disse i går og hvor var det dog fantastiske at have noget at pakke al den lækre salat, kød osv ind i! Jeg er kæmpe fan!

    1. Hvor er det godt at høre! Jeg er også selv ovenud begejstret! De er i øvrigt også superfine kolde fx på madpakken 🙂

  6. Åh de skal prøves asap!

    1. Gør det! Jeg kan kun anbefale dem 😀

  7. Mmm hvor ser det bare lækkert ud! 🙂 Har prøvet din taco tærte og den var virkelig lækker.
    Hilsen Anne

    1. Mange tak, jeg kan kun anbefale dem! Og dejligt at tærten faldt i din smag! 😀

  8. Vi forsøgte os med disse i dag, men det gik simpelthen “helt” galt. Helt galt gik det ikke – vi fik halvtykke pandebrød ud af det, som vi bare formede i små klatter… Men tynde pandekager kunne vi simpelthen ikke lave af det.

    Vi malede selv mandelmel og brugte loppefrøskaller fra urtekram. Kan det mon have noget med det at gøre? Vi er lidt nye i alt det her…

    Dejen blev simpelthen ikke så sej, som den ser ud på dine billeder. Og det klistrede så meget, at det ville var helt umuligt at få af bagepapiret når først det var rullet ud.

    1. Øv, at det kiksede. Mandelmelet er helt rigtigt i denne opskrift af den slags af malede mandler – altså ikke det fedtreducerede, så det er rigtigt nok. Jeg tænker måske, at det skyldes, at Urtekrams loppefrøskaller er grove, mens fiberHUSK er fintmalet. Blendede/hakkede/malede i loppefrøskallerne først? Ellers har I jo nok fået brugt en for lille mængde, hvis I har taget 5 spsk af de grove loppefrøskaller frem for 5 af de fine? Det er i hvert fald mit bedste bud. I kan sagtens bruge de loppefrøskaller, I har, men sørg for at male dem til helt fint mel først 🙂
      Held og lykke med det!

      1. Hejsa, jeg har netop lavet pandekagerne i dag, og havde også problemer med at de klæbede fast på bagepapiret, selv om jeg fulgte opskriften til punkt og prikke. Men jeg smurte olie på bagepapiret,og det hjalp. Og de var bestemt besværet værd!

        1. Øv! Jeg har planlagt endnu en portion selv i morgen, og så vil jeg prøve at bruge helt hjemmemalede mandler i stedet for det færdigmalede mandelmel, jeg ellers brugte, og se om det måske er det, der gør forskellen. Men hvis dejen fedter, vil jeg i hvert fald bare smide noget mere fiberHUSK i 😀
          Men dejligt at resultatet i det mindste bliver godt, til trods for besvær ved tilberedningen!

          1. tænkte jeg lige vil lave en opdate :-)nu er de lavet med stor succes – det var de 50 gr HUSK der drillede mig…. jeg lavede dem med hjemmelavet mandelmel (med skal), og de ser så lækre ud.. nu er det store spørgsmål så om sønnen kan lide dem i madpakken haha..
            Men tusinde tak for hjælpen 🙂

          2. Dejligt at høre, at de (endeligt!) lykkedes!

    2. Yes, nu lykkedes det! 😀 Det hjalp at blende loppefrøskallerne.

      1. Herligt at det lykkedes! 😀

  9. TAK!!!

    Jeg æææææælsker totillas og mexikansk mad og har siden jeg startet på lchf savnet totillas som ikke bare var tynde æggekager (som jeg synes mange af opskrifterne ender med at være)

    Og så prøvede jeg disse! De er intet mindre en fantastiske! Fuldstændig som totillas – jeg er meget begejstret ogvi har nu spist dem 3 dage i træk 🙂 Det eneste “minus” er at de mætter helt vildt meget 😉

    1. Hvor er det godt at høre, at du er lige så begejstret som jeg – ikke mindst for den manglende æggesmag! 😉 Men ja, de mætter helt utroligt – jeg bliver overrasket hver gang 😀

  10. Hej igen, er ved at lave tortilla’erne, men fik samme problem som Malene. Det klistrede fast i papiret. Så skynde mig på PC’en (eller det vil sige, det tager sin tid, for den er meget langsom). Men jeg prøvede så at bruge den grønne HUSK som en slags mel til at rulle dem ud i. Det hjalp lidt på det. Jeg malede HUSK’en først, men sikkert ikke nok. Næste gang tager jeg den gule, eller bruger mere af den grønne. Ha, ha min første tortilla må være den mindste verden har set, ca. 10-15 cm i diameter. Den næste bliver lidt større, så jeg er fortrøstningsfuld til næste gang. Er samtidig i gang med de brunchpandekager, som jeg bare er helt vild med. Største ulempe er, at det tager så lang tid at stege dem. Og så må jeg lige fortælle, at jeg i dag fandt både kokossukker og kokosfibermel i Netto til 18 kr. pr. pose med 280 g. Ved næsten ikke om jeg skal grine eller græde, for jeg har lige bestilt over nettet til en helt, helt anden høj pris. Nå, men jeg har besluttet at holde ved og holde ud. Det hjalp at der var røget et halvt kilo af sidebenene i lørdags 🙂

    1. Prøv med fiberHUSK, jeg tror altså, at det har en ok stor betydning i pandekagerne her! 🙂
      Men dejligt at du kan bruge opskriften på brunchpandekagerne – de er gode, ja 😉
      Ja, jeg har også hørt/set, at Urtekram har lanceret nogle af de specielle kokosprodukter, så de nu kan fås billigere og mere lettilgængeligt. Ærgerligt at du lige havde noget at bestille andetsteds! Personligt bruger jeg jo ikke kokossukker, og kokosfibrene har en ret anden næringsmæssig fordeling end dem, jeg plejer at bruge fra Funktionel Mad, så jeg tror nu nok, at jeg fortsat vil holde mig til sidstnævnte! Men skønt, ikke desto mindre, at de gode produkter bliver mere og mere udbredt!
      Og tillykke med, at vægten går den rigtige vej til trods for lidt frustrationer 😀

  11. Hej Xenia.
    Jeg har netop bagt og indtaget disse pandekager.
    Jeg brugte den grønne HUSK og der svare 50 g. til 10 almindelige spsk. Dejen var ikke specielt nem at rulle ud, så jeg lod den stå og trække lidt. Jeg er umiddelbart ikke så begejstret som dig, men måske det bare kræver lidt øvelse eller fiberHUSK 🙂

    1. Jeg tror, det er ret vigtigt i denne opskrift, at man bruger de fintmalede loppefrøskaller. Om det så er fiberHUSK eller bare nogle af de grove, du selv maler, er nok underordnet. Men jeg tror, at konsistensen har stor betydning heri 🙂 Så prøv gerne med det næste gang – dejen skal kunne æltes og formes med hænderne, stort set uden at det klistrer 🙂

  12. Vi prøvede dem lige efter du havde lagt dem op, vi er BEGEJSTREDE 🙂 Men som min kæreste siger: jeg kommer aldrig til at tabe mig når vi spiser dem, de smager simpelthen for godt så jeg glemmer at stoppe selvom jeg er propmæt 🙂 Dog vil jeg sige at det er glædeligt at selvom man er overmæt er det ikke på den samme tunge mavefornemmelse man har og maven føles heller ikke helt udspilet… Dejligt 🙂

    Skal lave dem i morgen, glæder mig allerede 🙂

    Sus

    1. Ha, nej, du har ret, de kan godt være farlige på dét punkt. Heldigvis mætter de så også en del, synes jeg, så måske det alligevel ikke er så slemt, som du tror? 😉

  13. Så lykkedes det mig at fabrikere en omgang tortillas. Men, men, men… det må da være de mindste jeg nogensinde har set. Fik kun fire stk ud af opskriften, ellers var de alt, alt for små til at indeholde noget fyld. Til gengæld smager de fantastisk og ser helt rigtige ud. Bagte dem med kokosfibermel, tog kun 3 (store) æg (fra naboens høns) og lidt mere kogende vand. Smurte bagepapiret med olie og så gik det nemt med at rulle ud 🙂
    Mums!

    1. Spøjst at dine blev så små! Mine blev bestemt ikke på størrelse med dem, man køber i butikkerne, men jeg fik da ikke desto mindre 8 stk med en diameter på ca. 20 cm, vil jeg skyde på. Måske det skyldes at du lavede kokosfiber-udgaven? Den har jeg ikke selv prøvet, så det er egentligt mit bedste bud. Men det undrer mig nu stadig!
      Men dejligt, at de i det mindste stadig smagte godt! 😀

      1. Jeg tænker også at svaret kan ligge i kokosfiberudgaven 🙂 Rullede dem MEGET tyndt, men de trak sig en del sammen under bagning. Måske det er kokosfibermelet. Men hvad pokker – de smagte skønt og er fantastiske til en hurtig aftensmad. Tænker at forsøge mig med dem som mini-pizzaer til frokost, tror de kunne blive sprøde, hvis de ikke fik alt for meget fyld. Og så med en “fed” salat ‘on-the-side’ kunne det nok gå til LCHF-frokost.

        1. Det er i hvert fald umiddelbart mit bedste bud :/ Meeen så længe de i det mindste smagte skønt, er det jo heldigvis ikke værre! God ide med bund til en efterligning af de der tortilla-pizzaer, folk laver – det er jeg næsten overbevis om vil blive godt!

  14. Så har jeg afprøvet din opskrift. Dejen var smidig og forholdsvis let at rulle ud, men jeg fik kun fire pandekager ud af det med en diameter på 20 cm ca. (jeg brugte 50 g grøn Husk, som jeg finthakkede i kaffekværn)

    1. Åbenbart er der stor forskel på, hvor mange man får ud af opskriften. Lavede du mandel- eller kokosudgaven?

      1. Mandeludgaven med hjemmekværnede mandler

  15. Tak for en super opskrift

    1. Jamen velbekomme da 😀

  16. Tak for en super god opskrift!
    Jeg skiftede halvdelen af mandelmelet ud med malet sesam så de blev knap så søde. Det var et kæmpe hit med den let ristede sesamsmag også, og konsistensen var stadig super på dejen. Jeg rullede dem helt tyndt og fik 6 stk store 20-23 cm ud af det 🙂

    1. Dejligt at du kunne bruge opskriften, Katrine – og god ide at erstatte mandelmelet med de lidt mere salte sesamfrø 🙂

  17. Hej, tror du man kan bruge affedtet mandelmel fra Funktionel Mad istedet for alm mandler? 🙂

    1. Nej, desværre ikke, de to har meget forskellige bageegenskaber, så jeg tror ikke, det vil fungere i denne opskrift 🙂

  18. Hola Xenia 🙂
    Jeg har lavet disse pandekager ca 1 million gange, og de smager bare så lækre – like the real deal 🙂 Dog er det ved at være mega lang tid siden – sidst lavede jeg nemlig en kæmpe portion og frøs ned, så det har været nemt bare at tage op af fryseren – men nu er jeg løbet tør. Har derfor dundet din opskrift frem igen, og ser nu at der skal mandelmel i – har der hele tiden skullet det? I så fald er jeg bare en glemsom gammel kone, men det kan jeg slet ikke huske 😀

    1. Ja, nu bliver jeg jo pludseligt helt i tvivl selv. Jeg må dog sige, at jeg er ret overbevist om, at opskriften altid har været sådan her – hvad tænker du ellers, at du har brugt som tørstof – ud over fiberHUSK, forstås? 🙂

      1. Ja det har jeg jo også undret mig over, og jeg ka simpelthen ikke komme i tanke om noget alternativ 😀

  19. Ps. Jeg kan selvfølgelig ikke huske hvor mange pandekager jeg får ud af portionen, men – min metode er at rulle hele dejen ud og derefter lægge en tallerken på og skære efter den (tallerknen skal være en lille smule mindre end panden de skal stege i – jeg bruger en stor Le Creuset middagstallerken og så den største pande i huset) – på den måde får man perfekte runde pandekager, og i en god størrelse til alt fyldet 😉

    Det gode er så også, at hvis man har gæster til spisning (vi serverer altid mexi-mad når vi har +10 gæster), så kan de ikke spotte at man er “speciel” – så tror de bare man spiser en fuldkornspandekage 😉

    1. I øvrigt god ide med den fremgangsmåde! Hver gang jeg spiser dem, tænker jeg også, at jeg burde have nogle i fryseren altid – men så struktureret er jeg sjældent, haha 😀

  20. Er der nogen der har prøvet at lave disse med pofibre istedet for kokos og hvis ja hvilket forhold?
    Jeg havde problemer med at rulle ud selvom alt var vejet af og det var den fine husk jeg brugte… Skal de hvile og kan man det med bagepulver??
    Tak for skønt opskrift!!

    1. Det er efterhånden et stykke tid siden, jeg har lavet dem sidst, men hvis jeg husker det næste gang, kan jeg give dem et skud med pofiber 🙂 Jeg ville nok starte med samme mængde og så tilsætte ekstra, indtil dejen er fast og til at rulle ud.
      Jeg lader ikke dejen hvile, når jeg laver dem 🙂

  21. […] servere nogle af resterne på en lidt anderledes måde, nemlig i tortillaer. Jeg tænkte først at lave dem selv, men så bestemte jeg mig i stedet for at prøve den færdigkøbte lowcarb variant fra […]

  22. […] serverede min kylling i de skønherlige tortillapandekager med lidt frisk sprød salat og godt med guac (+amole, forstås). Og så var jeg ellers ret godt […]

  23. […] at have, er den klaret på nul komma fem. Ellers tager det nu heller ikke længe at lave de gode tortillapandekager, som jeg har brugt til wraps her, hvilket det også fungerer fortræffeligt som. Jeg synes, at […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *