Verdens bedste brød aka. grydebrød

Så blev det langt om længe min tur til at prøve vidunderbrødet, og lad mig bare sige: Alle de roser, det får rundt omkring, er fuldt ud fortjent. Det var uden tvivl det bedste brød jeg nogensinde har bagt – og måske også et af de bedste, jeg nogensinde har smagt. Og så er det jo helt utroligt, at det kun indeholder fire ingredienser: vand, gær, salt og mel!

I kender godt de der lækre italienske brød, hvor skorpen på brødet knaser helt fantastisk på den der sprøde og samtidig seje måde, ikke? Sådan er det her brød. Og et brød, som jeg kan og gider spise bare med smør på, er altså noget af et vidunder 😀

Det eneste det sådan set kræver, som – måske – er lidt ud over det sædvanlige, er en gryde, der kan gå i ovnen. Jeg havde ikke selv en (irriterende håndtag!), men min mor har heldigvis en stor støbejernsgryde, som fungerede perfekt. Ganske vist var den nok lidt for stor, men det tog jeg ikke så tungt. Men nu ønsker jeg mig bare mere end nogensinde en oval støbejernsgryde fra Le Creuset 😀

Opskriften kan indeholde affiliate-links.

Verdens bedste brød

Ingen bedømmelser endnu

Antal: stort brød


Ingredienser

  • 1/2 liter vand
  • gær på størrelse med en ært
  • 2 tsk salt
  • 1 liter hvedemel 625 g - man kan erstatte 25% med en grovere meltype - det hæver lidt mindre, men smager lige så godt!

Desuden har du brug for

  • en gryde der kan gå i ovnen

Sådan gør du

  1. Rør gæren ud i vandet i en stor skål. Tilsæt salt og herefter mel - melet skal kun lige være vådt over det hele. Dejen skal ca. have konsistens som tyk grød.
  2. Dæk til med husholdningsfilm og lad hæve 10-12 timer.
  3. Pensl et fladt fad med olie og drys med mel. Hæld dejen ud på et bord drysset godt med mel, og fold den sammen i tredjedele tre gange (se videoen ovenfor for bedre forklaring). Læg dejen i fadet og dæk igen med film. Lad hæve to timer.
  4. Efter 1 time tændes ovnen på 250º varmluft (min ovn kunne kun gå op på 235º ved varmluft, men det blev også fint - det vigtigste er at gryden er godt varm). Sæt gryden ind med låget på og lad den stå derinde i den sidste time.
  5. Tag den varme gryde ud af ovnen og hæld forsigtigt dejen i. Pas på ikke at punktere dejen for meget - brug en dejskraber eller lignende. Læg låg på og bag i ovnen i 30 minutter.
  6. Tag låget af gryden, skru ovnen ned på 230º varmluft, og bag yderligere 15 minutter.
  7. Lad brødet køle af på en rist i 20 minutter før det spises.

Kategorier: Brød, Efterår, Favoritter, Mælkefri

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej!

Hjemme hos Xenia er en blog om mad, kager og andre lækre sager med opskrifter på alt fra lettilgængelig hverdagsmad i den sunde ende til herlige lækkerier af den syndige slags. Herudover blogger jeg om generel hverdag og livsstil, og alt andet der i øvrigt lige falder mig ind.

Velkommen til og velbekomme!