Bagt falafel i pita med coleslaw

I går lavede jeg falafler, men i stedet for at stege dem på panden i rigelige mængder olie, som man normalt gør, valgte jeg at bage dem. Har du nogensinde prøvet at bage falafler? Nej? Så skal jeg fortælle dig, hvorfor du absolut må prøve det næste gang: Det er fantastisk! Ganske enkelt. Og nu tænker du sikkert: Ja ja, men det gode ved falafler er jo netop at de er lækre og sprøde. Men det blev de også i ovnen, hvilket jeg faktisk selv blev lidt overrasket over – i hvert fald over hvor sprøde, de rent faktisk kunne blive. Og der er mange fordele ved at bage falafler i stedet for den sædvanlige facon. Den ernæringsmæssige fordel er naturligvis åbenlys; man bruger meget mindre fedtstof til at lave dem, hvilket – uanset om man går op i sådan noget eller ej – er en god ting. Tro mig. At det faktisk ligefrem var nemmere end at stege dem på panden var dog en fordel, jeg hverken havde eller kunne forudse. Man slipper for rodet med spruttende varm olie på pande og at skulle holde godt øje, så de ikke får for meget farve. Her former man bare massen i den ønskede form, pensler overfladen med lidt olivenolie (jeg brugte mindre end en spiseske til seks store falafler!) og smider dem i ovnen til de er sprøde og gyldne. Easy-peasy!

Jeg har mere eller mindre levet af pitabrød de sidste mange dage, føler jeg. Men det passer nok ikke rigtigt alligevel. Jeg købte en pakke for nylig med seks, og p.t. har jeg ét tilbage, så det er nok ikke så galt, som jeg tror 😉 Ikke desto mindre brugte jeg det næstsidste i går. En falafel-pattie i et pitabrød og en ordentlig skefuld coleslaw til, og så var jeg good to go. Jeg spiste en ekstra falafel og resten af coleslawen ved siden af, men man kan selvfølgelig sagtens spise et ekstra pitabrød. Eller servere med hvad man nu har lyst til. Hvis man ikke laver coleslaw, men i stedet en anden slags salat, vil jeg anbefale en dressing af en art. Med coleslaw er det jo netop ikke nødvendigt – smart!

Opskriften på falafelmassen er den samme, jeg plejer at bruge, men I får den lige her for en god ordens skyld – med anvisninger til ovn i stedet for pande.

Opskriften kan indeholde affiliate-links.

Bagt falafel

Ingen bedømmelser endnu

Antal: stk

Ingredienser

  • 125 g tørrede kikærter
  • 1 lille-mellem løg
  • 2 store fed hvidløg
  • 1/2 bundt persille
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 tsk spidskommen
  • 1 tsk stødt koriander
  • 1 æg
  • 2 spsk rasp
  • ca. 1 spsk olivenolie

Sådan gør du

  1. Sæt kikærterne i blød i 10-12 timer. Jeg satte dem i blød om morgenen, og så var de klar til aftensmad, men du kan også gøre det natten over, og så bare hælde vandet fra om morgenen og sætte dem i køleskabet. Husk, de skal ikke koges efterfølgende!
  2. Forvarm ovnen til 200º varmluft.
  3. Blend kikærter med de resterende ingredienser på nær olivenolien til en jævn masse. Fordel massen på en bageplade beklædt med bagepapir i 6 kugler, som du former med hænderne, og trykker let flade. Pensl overfladen med halvdelen af olivenolien.
  4. Bag i 10 minutter.
  5. Tag falaflerne ud, vend dem forsigtigt med en spatel (de hænger evt. en smule ved, så pas på de ikke går i stykker her), og pensl den anden side med resten af olien.
  6. Bag i yderligere 10 minutter eller til de er gyldne og sprøde. Lad køle et par minutter og server i et lunt pitabrød, evt. med coleslaw (opskrift nedenfor).

Opskriften kan indeholde affiliate-links.

Coleslaw med spidskål og gulerod

Ingen bedømmelser endnu

Antal: personer

Ingredienser

  • 1/4 spidskål ca. 150 g
  • 2 mellemstore gulerødder ca. 150 g
  • 1/2 bundt persille

Dressing:

  • 100 g surmælksprodukt jeg brugte skyr, da jeg altid har det hjemme, men græsk yoghurt er også genialt
  • saften af 1/4 citron ca. 1-2 spsk
  • evt. 1/4 dijonsennep det har jeg dog aldrig på lager, så jeg udelod
  • 1/2 tsk sukker eller tilsvarende mængde sødemiddel
  • salt og peber

Sådan gør du

  1. Skær stokken fra spidskålen og snit den fint. Kram den let. Skræl gulerødderne og riv dem groft. Hak persillen fint. Bland grøntsagerne.
  2. Bland dressingen og smag til.
  3. Vend grøntsagerne med dressingen og lad trække i 5-10 minutter inden servering. Jeg foretrækker, at den stadig er sprød, men hvis man hellere vil have den blødere slags coleslaw, lader man den selvfølgelig bare trække længere :)

Noter

Jeg efterstræber for det meste af få mindst 300 g grøntsager til aftensmaden, hvilket vil sige at det er en forholdsvis stor portion coleslaw. Hvis du ikke spiser ligeså voldsomme mængder grønt, vil jeg tro at portionen nedenfor kan række til to personer.

Kategorier: Frokost, Hverdagsmad, Internationale retter, Salater, Tilbehør, Vegetarisk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej!

Hjemme hos Xenia er en blog om mad, kager og andre lækre sager med opskrifter på alt fra lettilgængelig hverdagsmad i den sunde ende til herlige lækkerier af den syndige slags. Herudover blogger jeg om generel hverdag og livsstil, og alt andet der i øvrigt lige falder mig ind.

Velkommen til og velbekomme!