Chili con carne

I dag er en stor dag her på bloggen. “Hvorfor”, spørger du? Jo, ganske enkelt fordi der her kommer en opskrift med oksekød – den første af slagsen! Jaja, det er store sager…

Det hele startede for et par dage siden, hvor jeg pludseligt fik den særeste lyst til chili con carne. Og som om dét ikke var sært nok – jeg mener: Hvem får lyst til chili con carne, når solen skinner, og det nærmest er lunt?! – men jeg havde faktisk lyst til det i en klassisk oksekødsversion. Måske det ikke lyder så sært for majoriteten af den danske befolkning, men som nogle af jer måske ved, spiser jeg som udgangspunkt ikke oksekød. Det er i hvert fald mindst seks år siden, jeg sidst har gjort det! Da jeg blev helt vegetar dengang var det dels fordi jeg gerne terlle spise mere grønt – og dels bare fordi jeg egentligt ikke var så vild med kød i det hele taget – okse- (og svine-) -kød i særdeleshed. Og så har jeg bare ikke rigtigt savnet det siden. Selve konsistensen og den meget udtalte kødsmag, som jeg tænker, at det har, har også afskrækket mig lidt. Men i denne uge mente min krop åbenbart, at det var på tide at prøve igen. Og jeg kunne egentligt ikke se nogen grund til ikke at lytte til min krops signaler på dét punkt. Hvis jeg fandt ud af, at jeg godt kunne lide det, ville det jo kun gøre tingene nemmere for mig selv – og åbne en verden af nye muligheder i køkkenet!

Som sagt, så gjort. Jeg valgte at tage udgangspunkt i Janes opskrift her, som opfyldte flere af mine krav – dels indeholder den chokolade, som jo efterhånden er en rimeligt kendt og udbredt “hemmelig ingrediens” i chili con carne. Og dels havde Jane hævet fedtprocenten med bl.a. fløde i saucen og gode ideer til tilbehøret. Jeg valgte dog bl.a. at bruge hakket kød i stedet for de større stykker (baby steps!). Og så puttede jeg nogle kidneybønner i, selv om det jo hverken er særligt LCHF eller low carb – men jeg synes ligesom, det hører sig til. Du kan jo udelade dem, hvis du foretrækker et lavere kulhydratindhold. Men alt i alt blev det et helt og aldeles fantastisk måltid, hvis jeg selv skal sige det (og det skal jeg jo!) – og min bror, som jeg serverede det for, virkede også ganske begejstret 😉 Konklusionen må vist være, at oksekød hermed officielt er tilbage i min kost. Hvem ved ikke, hvad det næste bliver – måske ligefrem en stor bøf (gisp!).

Jeg serverede med grøn salat, creme fraiche, revet ost og lavede derudover en portion af Janes shawarmachili fra hendes bog – sidstnævnte er især smart, hvis man serverer retten for folk, der foretrækker forskellige styrker på deres chili 🙂 Andre forslag til tilbehør kunne fx være nogle blomkålsris eller måske nogle tortillachips til de “normaltspisende”.

Opskriften kan indeholde affiliate-links.

Chili con carne

Ingen bedømmelser endnu

Antal: personer

Ingredienser

  • 800 g hakket oksekød
  • 50 g smør
  • 1-2 løg
  • 3 fed hvidløg
  • 2 røde chilier
  • 2 store dåser tomatpuré á 140 g
  • 1/2 liter mosede tomater/tomatpassata eller alm. hakkede tomater
  • 1 tsk herbamare urtebouillon eller tilsvarende
  • 1 spsk knust/stødt spidskommen
  • 1 spsk stødt koriander
  • 1 spsk sukrin gold
  • 1-2 dl piskefløde afhængigt af hvor cremet, du vil have den
  • 2 peberfrugter fx en rød og en gul (ikke på billederne)
  • cayennepeber efter smag
  • salt
  • 25 g mørk chokolade gerne 100%
  • 1-2 dåser bønner fx kidneybønner, brune bønner, sorte bønner, etc. (kan udelades)

Forslag til servering

  • creme fraiche 38 %
  • revet ost fx cheddar el.lign.
  • grøn salat fx af romaine og agurk
  • grønne bønner
  • evt. shawarmachili opskrift nedenfor

Sådan gør du

  1. Pil og hak løg fint. Smelt smørret i en stegegryde og sauter løgene heri, til de er bløde.
  2. Tilsæt så kødet, og brun det ved høj varme.
  3. Fjern imens kernerne fra chilierne (sådan her) og hak dem fint. Fjern også kerner fra peberfrugterne og skær dem i tern.
  4. Tilsæt så finthakket chili, presset hvidløg, tomatpure og krydderier og svits hurtigt. Rør de mosede tomater i sammen med peberfrugt, bouillon og sukrin gold. Bring saucen i kog. Tilsæt fløde og lad saucen simre under låg i en times tid. Rør ind imellem.
  5. Tilsæt chokolade og evt. drænede og skyllede bønner, når der er omkring et kvarter tilbage.
  6. Smag til med salt, sukrin gold og evt. ekstra cayennepeber.
  7. Server med grøn salat eller grønne bønner, creme fraiche, evt. revet ost og måske lidt ekstra shawarmachili til dem, der vil have det lidt stærkere.

Opskriften kan indeholde affiliate-links.

Shawarmachili

Ingen bedømmelser endnu

Opskrift efter Jane Faerbers "LCHF - spis dig mæt og glad"

Ingredienser

  • 2 spsk tørrede chiliflager
  • 2 dl vand
  • 1 fed hvidløg
  • 1 lille dåse tomatpure 70 g
  • 1 tsk kanel
  • salt og peber
  • 1/2 dl god olie fx olivenolie

Sådan gør du

  1. Kog chiliflager op i en kasserolle sammen med 1 dl vand. Lad det koge ind og tilsæt lidt ekstra vand ad gangen, indtil du har en tyk og blød pasta. Rør presset hvidløg, tomatpure og kanel i og kog kort op igen. Smag massen til med salt og peber og lad den køle af.
  2. Rør sammen med olien lidt ad gangen og kom på et glas eller i en lufttæt beholder.

Kategorier: Efterår, Favoritter, Hovedretter med kød, Hverdagsmad, Internationale retter, LCHF opskrifter, Mexicansk, Vinter

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej!

Hjemme hos Xenia er en blog om mad, kager og andre lækre sager med opskrifter på alt fra lettilgængelig hverdagsmad i den sunde ende til herlige lækkerier af den syndige slags. Herudover blogger jeg om generel hverdag og livsstil, og alt andet der i øvrigt lige falder mig ind.

Velkommen til og velbekomme!