Kokosolien – brug den her, der og overalt!

kokosolie

Det er efterhånden længe siden, kokosolien generelt var udbredt og kendt som en dårlig olie. Nu er vi vist efterhånden kommet til det punkt, hvor de fleste har fået øjnene op for, at kokosolien faktisk er særdeles sund. Ikke desto mindre er der måske stadig mange, der har svært ved at se, hvor man skal bruge den henne – både i madlavningen til “indvortes brug”, om man vil, men i særdeleshed også til udvortes brug, hvor kokosolien er en af mine største favoritter. Og selv om et glas kokosolie kan synes dyrt, er det i længden et af de billigste skønhedsprodukter, jeg bruger, da det er utroligt drøjt i brug.

Men først lige lidt kort om, hvad det reelt er, der gør kokosolien så forbandet nyttig for os. Kokosolien er jo muligvist en af de sundeste olier, der findes, hvilket primært skyldes dens unikke sammensætning af fedtsyrer. En af de ting, der tidligere gav kokosolien et dårligt ry, er dens høje indhold af mættet fedt. Faktisk er kokosolien en af de højeste kilder til mættet fedt, med hele 90%. I dag ved vi jo heldigvis, at mættet fedt er harmløst. Desuden er to tredjedele af kokosoliens mættede fedt såkaldte mellemkædede fedtsyrer, som kroppen optager anderledes end de mere gængse langkædede fedtsyrer, som forekommer oftere i vores mad. Disse mellemlange fedtsyrer går fra vores fordøjelsessystem direkte til leveren, hvor de bruges som en hurtig energikilde eller omdannes til såkaldte ketoner, som altså gør kokosolien særdeles ketosefremmende. Omkring 50% af kokosoliens fedtsyrer er desuden den såkaldte laurinsyre, som er kendt for sin antivirale, antibakterielle og svampedræbende virkning (kilde).

Ergo er kokosolien noget, vi gerne vil indtage (mere af)!

Jeg har altid både den med smag og den uden smag og duft på lager. Så bruger jeg dem begge alt efter behov. Den med smag bruger jeg oftest, hvis jeg laver asiatisk inspirerede retter, eller andet der alligevel skal smage af kokos, eller hvis jeg har lyst til at dufte lidt ekstra af kokos den dag. Den uden bruger jeg resten af tiden! 😀

Vær desuden opmærksom på, at alle kokosolier ikke er skabt ens. Palmin og den gode jomfru kokosolie er fx bestemt ikke det samme. Alle de fordele beskrevet i indlægget her henviser til den uraffinerede kokosolie, og hvis man køber en, der er meget behandlet, kan det nok næsten være ligegyldigt 😉

Her er nogle af de ting, jeg primært elsker at bruge kokosolien til:

– Madlavning
Selvfølgelig 😉 Når jeg bruger olie i varme retter bruger jeg efterhånden kun kokosolie faktisk. Jeg har aldrig været så vild med smagen af olivenolie, og i alle tilfælde er kokosolien den eneste olie (ud over smør mv.), som helt uden problemer kan tåle en helt høj opvarmning. Jeg blender også gerne kokosolie med i smoothies og greenies og andre steder, hvor temperaturen ikke bliver for lav til, at konsistensen kan klare det. Selv om en smoothie/greenie er kold, blender man jo den, og så går det fint. Husk at kokosolien bliver fast ved stuetemperatur, hvilket lige skal tages med i overvejelserne. Men til alle former for varm mad, fungerer det upåklageligt!

– I min te
Nu er det jo ganske vist ikke lige tesæson nu, men når det er koldt, og jeg drikker te mere jævnligt, tilsætter jeg ofte en teske eller mere til min te for at øge mætheden. Især i vinterhalvåret, hvis jeg bliver lidt småsulten mellem måltiderne, er dette et af mine favorittricks 🙂

– Ansigtsrens og makeupfjerner
Hver aften og de fleste morgener renser jeg mit ansigt med kokosolie. Jeg har en lille bøtte med den duftfrie stående på mit badeværelse, som jeg bruger bl.a. til dette formål. Jeg gør først mit ansigt fugtigt, så dypper jeg to fingre i kokosolien (nu når den er flydende) eller tager en lille klat, som jeg fordeler mellem hænderne og masserer ind i ansigtet. Herefter skyller jeg efter med vand og en klud, og så er alt skidt, snavs og makeuprester fra dagen pist væk, uden at huden i ansigtet kan føles tør eller stram, som nogle renseprodukter godt kan forårsage. Kokosolien er i øvrigt den absolut bedste måde at fjerne vandfast mascara på fx – man behøver overhovedet ikke at gnubbe eller gnide, så mine øjenvipper er meget pænere og længere nu, end de har været tidligere!

– Fugtighedscreme
Om aftenen, efter jeg har renset mit ansigt, smører jeg et tyndt lag kokosolie i ansigtet igen. Jeg har tidligere nævnt, at min hud generelt aldrig har været så blød, som den er, efter jeg startede på LCHF, hvilket selvfølgelig har at gøre med, at man generelt smører sin hud indefra med det højere indhold af fedt. Især mit ansigt kan dog have godt af at blive hjulpet lidt ekstra på vej, hvorfor jeg giver det et tyndt lag kokosolie hver aften. Kokosolien er jo bl.a. bakteriehæmmende, hvorfor det er godt, hvis man har tendens til lidt uren hud, og generelt føler jeg, at min hud er meget pænere, når jeg bruger kokosolien. Og så er det nok samlet set den billigste ansigtscreme – der virker – man kan få! 😀 Jeg bruger også på dele af resten af kroppen, når jeg gider.

– Bodyscrub
Et par gange om ugen, når jeg er i bad, bruger jeg en hjemmelavet scrub af kokosolie og enten salt, sukker eller natron – eller en blanding. Sukker eller natron er den mildeste form, mens salt godt kan være lidt skrappere, så det afhænger lidt af, hvad jeg har “lyst til”. Jeg blander blot kokosolien og tørstoffet i et forhold, der passer mig. Jeg foretrækker, at den er sådan en pasta-agtig konsistens, som kan smøres ud med hænderne. Hvis den er for tynd, føler jeg ikke, at det virker – og så kan det i øvrigt forsvinde mellem hænderne på dig, når olien smelter i det varme bad 🙂 Du kan også tilsætte forskellige dufte, fx citron- eller limeskal (der dog mindsker holdbarheden af scrubben) eller vanilje.

– Læbepomade
Et tyndt lag kokosolie på læberne fungerer upåklageligt som en læbepomade, når man har tørre læber!

– Barber”creme”
Hvis man smører benene ind i et tyndt lag kokosolie og herefter barberer dem, er det en nem erstatning for de dyrere (og ofte ret parfumerede) barberskum, man kan købe. Kokosolien giver både fugt og er bakteriedræbende. Jeg foretrækker dog, når det kommer til stykket, en badeolie, fx den fra Decubal, men kokosolie dur, hvis jeg er løbet tør 😛 Kokosolien bruger jeg dog altid som “aftershave”.

– Hårkur
Hvis ens hår lige har behov for lidt ekstra fugt, kan man massere en klat kokosolie ind i det om aftenen, inden man går i seng. Red det igennem og sov på et håndklæde eller lignende. Om morgenen vasker du det så igennem – og har herefter silkeblødt hår!

– Solcreme (lav faktor)
Jeg hader solcreme som pesten og bruger det kun, når jeg absolut skal. Til gengæld blokerer kokosolie efter sigende for ca. 25% af solens farlige stråler, så af og til smører jeg de ekstra udsatte områder ind i lidt kokosolie i stedet. Det er ikke en høj faktor – mener, at jeg har læst et sted, at den skulle være på omkring faktor 6 – men når alternativet er absolut ingen beskyttelse, er det for mig bedre end ingenting 🙂

Jeg køber min kokosolie hos LCHFbutikken.dk

Det var vist mere eller mindre det, jeg personligt bruger min kokosolie til. Der findes dog nærmest uendelige muligheder, hvis man googler lidt rundt. Fx er der mange steder, det anbefales som både deodorant og tandpasta! Har I prøvet det i andre forbindelser, som kan anbefales? 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej!

Hjemme hos Xenia er en blog om mad, kager og andre lækre sager med opskrifter på alt fra lettilgængelig hverdagsmad i den sunde ende til herlige lækkerier af den syndige slags. Herudover blogger jeg om generel hverdag og livsstil, og alt andet der i øvrigt lige falder mig ind.

Velkommen til og velbekomme!