Svamperisotto med ærter og serranoskinke

I tirsdags lavede jeg endnu en gang risotto – og denne gang blev det mit første forsøg med rigtige risottoris, da jeg jo har brugt speltkerner de andre gange. Og nu kan jeg helt uden tvivl sige, at jeg faktisk ikke synes, at der er den store forskel smagsmæssigt. Så længe man sørger for at begge dele bliver møre nok, er det jo alt det andet i retten, der giver smagen, så man kan sagtens bruge speltkerner for at få lidt større sundhed uden at noget går tabt. Det var da rart at få på plads, hva’? 🙂

Det endte lidt med at blive en blanding af de risottoopskrifter, jeg har lavet før, denne, og den ide jeg havde i mit hoved om hvordan det skulle være. Jeg syntes nemlig at jeg havde set en opskrift et sted med svampe – både tørrede og friske – og ærter, men den kunne jeg selvfølgelig absolut ikke finde igen. Men det var da godt, at jeg gjorde det alligevel, for hold nu op, hvor blev det godt! Jeg stegte noget serranoskinke sprødt i ovnen, som vi fik til, da jeg godt kan lide lidt modspil til den meget bløde ret.

Man kan sagtens nøjes med friske svampe, hvis man ikke kan få fat på de tørrede, men det giver lidt ekstra. Ifølge pakken skal man ligge dem i blød i 45 minutter inden. Det havde jeg altså ikke tid til, så jeg kogte dem bare sammen med bouillonen og havde dem med i retten fra starten. De var en smule seje, da vi spiste dem, men jeg syntes faktisk bare, at det gav endnu et aspekt til konsistensen. Jeg kunne dog godt finde på en anden gang at lægge dem i blød – bare for at se hvad der sker – så det kan I jo også gøre, hvis I har lyst.

Opskriften kan indeholde affiliate-links.

Svamperisotto med ærter og serranoskinke

Ingen bedømmelser endnu

Antal: personer

Ingredienser

  • 1 1/4 liter vand + 3 hønsebouillonterninger
  • 30 g tørrede svampe fx kantareller
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 spsk smør
  • 1 lille-mellem løg
  • 2 fed hvidløg
  • 350 g risottoris eller speltkerner
  • 1 1/2 dl hvidvin kan erstattes med 1 1/2 spsk hvidvinseddike
  • 500 g champignoner - jeg brugte halvt brune og halvt alm.
  • 1 tsk salt
  • 1 spsk smør
  • 150 g ærter fra frost optøede
  • 50 g revet parmesan fra helt stykke
  • 1 spsk smør
  • 2 pakker serranoskinke vist nok omkring 140 g

Sådan gør du

  1. Forvarm ovnen til 200º varmluft.
  2. Bring vandet i kog sammen med bouillonterninger og de tørrede svampe. Det skal være varmt, når det bruges.
  3. Hak løg og hvidløg fint. Snit svampene i skiver. Riv parmesanen.
  4. Smelt 1 spsk smør sammen med olivenolien i en sauterpande eller gryde. Svits løgene heri, til de er gennemsigtige. Tilsæt så risene, vend dem godt rundt og hæld hvidvin over. Lad vinen fordampe helt. Herefter hældes ca. 1 dl bouillon på løbende. Vent til det er absorberet helt, før der hældes nyt på. Det må heller ikke koge helt tørt. Bare tag de tørrede svampe med, når det passer - det er ligemeget om de ligger i bouillonen eller i risottoen, så længe de får varme og væske.
  5. Svits de friske svampe på en tør og varm pande sammen med salt. Når alt væsken er fordampet, tilsættes en spsk smør og de ristes gyldne og sprøde.
  6. Læg serranoskinken i ét lag på en rist og sæt det i ovnen i 10-15 minutter indtil det er godt sprødt.
  7. Når al bouillonen er brugt og risene er møre, slukkes der for blusset. Rør den sidste spsk smør, parmesanen og ærterne i og læg låg på i ca. 2-3 minutter. Rør igennem og tilsæt svampene.
  8. Vend rundt og server med den sprøde skinke.

Kategorier: Efterår, Hovedretter med kød, Italiensk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej!

Hjemme hos Xenia er en blog om mad, kager og andre lækre sager med opskrifter på alt fra lettilgængelig hverdagsmad i den sunde ende til herlige lækkerier af den syndige slags. Herudover blogger jeg om generel hverdag og livsstil, og alt andet der i øvrigt lige falder mig ind.

Velkommen til og velbekomme!