Hakkebøffer med baconbønner og blomkålsbearnaise

Ja, I skal da i hvert fald ikke beskylde mig for at ligge på den lade side, når det kommer til at tage fat på de der nytårsforsæt dér! Allerede den 2. januar kunne jeg sætte hak ved et af punkterne – for januar måned, vel at mærke – nemlig at smage noget nyt. Jeg ved ikke præcist hvornår, jeg sidst spiste en hakkebøf. Men jeg kan med sikkerhed sige, at det er i hvert fald 6 år siden – og måske mere! Men af en eller anden grund, da jeg torsdag sad og overhovedet ikke vidste, hvad jeg skulle lave til aftensmad, og med lidt hjælp fra kollegaer endte på først at planlægge bearnaise – af en eller anden grund faldt brikkerne derfra, og pludseligt havde jeg planlagt hakkebøffer til aftensmad! Spørg mig ikke, hvor dén idé kom fra, for jeg ved det virkeligt ikke! Men under alle omstændigheder passede menuen i hvert fald perfekt ind i min “smag nye ting”-mission, så det var jo bare skønherligt!

Nu kender vi jo efterhånden hinanden rimeligt godt, så jeg tør godt indrømme over for jer, at jeg altså blev nødt til at google, hvordan man laver hakkebøffer. Altså det overordnede koncept var jeg selvfølgelig godt med på: Form noget kød til klatter og steg på en pande! Easy-peasy! Men hvad med krydring? Og hvor længe skal de have? Og, og, og… Så jeg googlede, okay? Heldigvis er Max fra Kvalimad altid til at regne med, når det kommer til klassikerne, så med lidt hurtig hjælp derfra, var jeg godt klædt på til at stege muhko i lange baner.

Bearnaiseplanen opstod i øvrigt først af en tilfældig samtale, der fik mig til at tænke på de stakkels reste-æggeblommer fra nytårsdesserten, der stod hjemme i mit køleskab – de måtte da nødvendigvist blive forvandlet til en god bearnaise! Og først var planen altså bare, at det skulle være den helt klassiske. Men så skete der det, som så ofte sker, at jeg kom til at tænke på en anden opskrift, jeg havde set på et tidligere tidspunkt, nemlig Janes blomkålsbearnaise. Jeg tilstår gerne, at jeg, da jeg først så opskriften, var lige skeptisk nok – til trods for mit ellers til tider lidt foruroligende kærlighedsforhold til blomkål! Og måske I sidder nogle bearnaise- eller sovsepurister derude og tænker det samme. Men min skepticisme blev altså (endnu en gang) gjort til skamme, for denne sovs var ret så fantastisk – og den smagte overhovedet ikke af blomkål! Jeg er jo evigt fan af at narre sig selv til at spise flere grøntsager – og det er måske især også et plus for børn eller andre (barnlige sjæle), der ikke har så nemt med grøntsagerne selv. Desuden var den også nemmere og hurtigere at lave end den rigtige, hvilket da bestemt også er et plus! Det er jo ge-ni-alt! Den egentlige prøve kommer jo nok til at stå, når jeg en dag får lavet den til andre end mig selv, så den der “smager overhovedet ikke af blomkål”-påstand kan blive be- (eller af)kræftet.

Men indtil da laver jeg den glædeligt igen – og igen – ooooog igen! Og ja, jeg lavede dette måltid “bare til mig selv” en helt almindelig torsdag aften. Det er jo trods alt kun den 2. januar, en uge før min fødselsdag, én gang om året! (see what I did there?) 😀 Men næste gang jeg skal lave gæstemad, ved jeg 100%, hvad jeg skal lave! (med mindre jeg selvfølgelig når at få andre gode ideer inden da – hvilket absolut ikke er usandsynligt, hvis vi kender mig ret…)

Opskriften kan indeholde affiliate-links.

Hakkebøffer med baconbønner og blomkålsbearnaise

Ingen bedømmelser endnu

Antal: personer

Ingredienser

Baconbønner

 • 1 pose grønne bønner friske eller optøede fra frost
 • 1-2 pakker bacon i skiver
 • 1 spsk smør eller olie smeltet
 • 1 fed hvidløg presset
 • salt

Hakkebøffer

 • 600 g hakket oksekød
 • 1/2 spsk salt
 • 1/2 tsk stødt sort peber
 • smør + olie til stegning

Blomkålsbearnaise

 • 1 lille bitte blomkål ca. 300 g
 • 1/2 lille løg størrelse svarende til 1 stort skalotteløg
 • 250 g smør halv mængde kan også gøre det
 • 2 æggeblommer
 • 1 spsk tørret estragon
 • 1 spsk bearnaiseessens
 • salt og peber

Sådan gør du

Baconbønner

 1. Forvarm ovnen til 200º varmluft.
 2. Hvis du bruger optøede bønner fra frost, vendes de hurtigt med smeltet smør, presset hvidløg og salt. Friske skal nippes og blancheres først, men her passer længderne på bønnerne bedre sammen.
 3. Saml bønnerne i bundter og omvikl med halve skiver bacon. Læg på en bageplade beklædt med bagepapir og steg i ovnen i ca. 30 minutter.

Hakkebøffer

 1. Bland oksekødet med salt og peber og form til 4 lige store bøffer.
 2. Smelt smør og olie sammen på en godt varm pande - fedtstoffet skal mindst dække pandens bund.
 3. Steg bøfferne herpå ved høj varme i et par minutter og vend, når de har fået en fin stegeskorpe. Færdigsteg på den anden side, til de er så gennemstegte, som du ønsker. Jeg foretrækker personligt mine ret gennemstegte.

Blomkålsbearnaise

 1. Fjern blade og stok fra blomkål og pil løget. Hak begge dele groft og kog, indtil grøntsagerne er godt møre.
 2. Smelt imens smørret ved lav varme i en kasserolle. Sigt det hvide fra, så du har klaret smør - eller brug det hele.
 3. Dræn blomkål og løg og put i blenderen sammen med de resterende ingredienser. Blend til en jævn og cremet konsistens, og smag yderligere til med ekstra salt, bearnaiseessens og evt. estragon.

Laver du også en gang imellem ekstra lækker mad, selv om det “bare” er hverdag? Hvad laver du i så fald?

Kategorier: Efterår, Favoritter, Gæstemad, Hovedretter med kød, Hverdagsmad, LCHF opskrifter, Mælkefri, Mormormad, Tilbehør

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej!

Hjemme hos Xenia er en blog om mad, kager og andre lækre sager med opskrifter på alt fra lettilgængelig hverdagsmad i den sunde ende til herlige lækkerier af den syndige slags. Herudover blogger jeg om generel hverdag og livsstil, og alt andet der i øvrigt lige falder mig ind.

Velkommen til og velbekomme!